DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

MIT, Amsterdam Kanallarında Yolcu Taşıyabilecek Otonom Robot Geliştirdi

29.11.2020
A+
A-

MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zekâ Laboratuvarı (CSAIL) ve Senseable City Lab’den araştırmacılar, Amsterdam şehri için üzerinde çalışmakta oldukları filoya kısa süre önce yeni ve daha büyük bir tekne daha ekledi. “Roboat II” olarak adlandırılan otonom tekne, Amsterdam kanallarını kendi kendine gezebiliyor.

Beş yıldır geliştirilen Roboat II, Amsterdam kanallarında yapılan testlerden de başarıyla ayrıldı. 3 saat boyunca test edilen otonom tekne, yalnızca 0,17 metrelik bir hata payı ile başlangıç konumuna geri döndü.

Kendi kendine gidebilen Roboat II, aynı zamanda yolcu taşıyabiliyor:

Roboat II

Herhangi bir yönde hareket etmek için dört pervanesi bulunan Roboat II, sürücüsüz arabalarda kullanılanlara benzer algoritmalar kullanarak kanallarda otonom bir şekilde gezinebiliyor. Araçta aynı zamanda yönünü bulması ve çevresini haritalandırıp rotasını oluşturması için LiDAR, GPS ve diğer sensörler bulunuyor.

Kendi kendini sürebilen otonom tekneler yıllardır küçük eşyaları taşıyordu ancak yolcu taşımak için çok daha gelişmiş araçlara ihtiyaç duyuluyordu. Yaklaşık 2 metre uzunluğunda ve 50 kg ağırlığında olan Roboat II de yolcuları bir noktadan bir noktaya taşıyabiliyor. Geliştiriciler, iki yolcu taşımanın bile “COVID dostu” olacağını söylüyorlar.

MIT Profesörü Daniela Rus yaptığı açıklamada, insanları ve eşyaları taşıyabilen ve diğer Roboat’larla bağlantı kurabilen Roboat filoları geliştirdiklerini söyledi. Bu otonom araçların, insanları taşıma ve teslimat yapmanın yanında atık toplama görevlerinde de kullanılması hedefleniyor.

Roboat II

Roboat III’ün de şu anda Amsterdam’da yapım aşamasında olduğu biliniyor. Yaklaşık 4 metre uzunluğunda olacak olan bu araç, 4 ila 6 arasında yolcu taşıyabilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.