DOLAR 32,4432
EURO 34,7597
ALTIN 2.441,10
BIST 9.919,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Güneş Sistemi dışında dev manyetik alan keşfedildi!

05.08.2018
A+
A-

Radyo teleskobu yardımıyla önemli bir keşfe imza atan gökbilimciler, elektromanyetik alanı ölçmeyi de başardı. Dünya’dan tam olarak 20 ışık yılı uzaklıkta olan manyetik kütlenin büyüklüğü ise olağanüstü olarak nitelendirildi.

Kefşedilen dev kütlenin, Güneş Sistemi’nde yer alan en büyük gezegen Jüpiter’in 12,7 katı hacminde olduğunun altı çizildi. Ayrıca kütlenin Jüpiter’den 200 kat daha güçlü bir manyetik alana sahip olduğu da belirtildi.

İlk olarak dalga boyunda keşfedilen manyetik alan, 2 yıl boyunca yapılan çalışmalar sonucunda sistem dışında elektromanyetik alanı net olarak ölçülebilen ilk öte gezegen ünvanına sahip olduğu da vurgulandı.

Uzayda hayat var mı?
Uzayda hayat var mı?

Uzayda hayat var mı? İnsanlığın gök bilimlerine ve hayata dair temel sorularından biri olnuştur. Nasa’da kurulduğu günden bu yana bu sorunun yanıtını arıyor. Yeni gezegen avcısı teleskop TESS ile bu sorunun cevabına yaklaşmış olabiliriz.

Dev kütlenin önceden oluşum halindeki bir yıldızken, hidrojen füzyonunun ortaya çıkmasının ardından, olacak verecek hacme bir türlü ulaşamadığında dolayı küçük solgun bir yıldıza benzediği açıklandı.

Solgun bir yıldıza benzeyen bu gezegensel yapılar, bilim insanları tarafından Kahverengi Cüce olarak adlandırılıyor. Söz konusu gezegensel yapılar, ne yazık ki ”gaz devleri” denilen gezegenlerden oldukça büyük olduğundan başka bir yıldızın yörüngesinde de dolaşmıyor. Dolayısıyla, bu tür yapılar gezegen tanımına giremiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.