DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Google’dan Pi Sayısı Günü’ne Özel Görsel Hafızanızı Zorlayacak Sürpriz Yumurta

15.03.2021
A+
A-

14 Mart tarihi, dünya için iki önemli günü temsil ediyor. Bunlardan ilki, özellikle de koronavirüs pandemisi nedeniyle canını dişine takan sağlıkçıların günü olan “Tıp Bayramı” olarak karşımıza çıkarken, ikincisi ise matematiğin önemli unsurlarından olan pi sayısının günü olarak biliniyor. Bilmeyenler için; 3,14 olarak başlayan pi sayısı için belirlenen özel gün, üçüncü ayın on dördü olarak kabul edilerek kutlanıyor.

Hal böyle olunca da Google, pi sayısına özel bir uygulama başlattı. Dünyanın en popüler arama motoru, dahili hesap makinesinin içerisine eğlenceli bir sürpriz yumurta yerleştirdi. Google’a hesap makinesi yazarak ulaşılabilen bu sürpriz yumurta, pi sayısının kaç basamağını bildiğinize ek olarak görsel hafızanızın ne kadar iyi olduğunu anlamanıza yardımcı oluyor.

Google Hesap Makinesi

Bir kullanıcı, Google’da hesap makinesi araması yaptığında, ekranın sol üst kısmında pi sayısının simgesiyle karşılaşıyor. Simgenin üzerine geldiğinizde ise başlat menüsünün olduğu görülebiliyor. Google, bu butona tıklayan kullanıcı için önce 3.14 ifadesini gösteriyor ve bunun yazılmasını istiyor. Bunu yazdıktan sonra süreç kısır döngüye dönüyor ve her seferinde bir rakam daha eklenerek, bu rakamların girilmesi isteniyor. Sona ulaşmak, tahmin edebileceğiniz üzere pek de mümkün değil.

Pi sayısının toplamda kaç basamaklı olduğu, bugün bile tam olarak bilinmiyor. Bunun için özel algoritmalar oluşturulmuş olsa da rakamlar artıkça büyüyen depolama ihtiyacı, bir süre sonra hesaplamanın yarıda kalmasına yol açıyor. Şu ana kadar tespit edilen en yüksek basamak sayısı ise 31,4 trilyon. Bu sayısının kaç basamaklı olduğu bir gün tespit edilir mi bilinmez ancak okullar, bu sayıyı genelde 3.14 ya da 3.14159 olarak ihtiyaç duydukları hesaplamaları yapabiliyorlar.

Google’ın sürpriz yumurtasına ulaşmak isterseniz, buradaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.