DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Google sağlık verilerinize erişiyor olabilir! Google bir süre önce sağlık sektörüne giriş yaptığını duyurmuştu. Şirketin Project Nightingale adlı …

12.11.2019
A+
A-

Teknoloji şirketleri daha fazla büyüyebilmek için farklı sektörlere de yöneliyor. Firmaların sağlık sektörüne ilgi duymasının en büyük sebeplerinden biri Amerika gibi ülkelerde özel sağlık sigortalarına veri satmak istemeleri.

Şirketin geçtiğimiz günlerde Project Nightingale adını verdiği gizli projesi ortaya çıktı. Google 21 eyalette yaşayan milyonlarca Amerikalının sağlık verilerine ulaşabilmek için Silikon Vadisi şirketlerinden biriyle ortak çalışmaya başladı.

Firmanın Project Nightingale ile hastaların laboratuvar sonuçlarını, doktor teşhislerini, hastaneye yatış kayıtlarını, hasta adı, doğum tarihi gibi birçok kişisel veriyi kaydettiği belirlendi. Tüm bunları yaparken hasta ve doktorların bilgilendirilmemesi büyük bir skandalın habercisi olabilir.

Bu hassas bilgilere en az 150 Google çalışanı tam erişim yetkisine sahip. Bu da herhangi bir veri sızıntısı olup olmadığını akıllara getiriyor. 1996 yılında çıkan yasa ile birlikte şirketin veri depolaması mümkün. Şirket, hastanelerin yalnızca sağlık bakım işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olmak için kullanmasına izin verebilir.

Şirket bu verileri bazı hastalardaki tedavi ve teşhis gibi konularda yönlendirmek için kullandığını belirtti. Şirket gelişmiş bir yapay zeka programını eğiterek hastalar hakkında tahmin yürütüyor. Google Brain adı verilen yapay zeka birimi hastaların tüm sağlık bilgilerine erişebiliyor. Firmanın başka ülkelerde benzer şekilde veri elde edip etmediği ne yazık ki belli değil.

Teknoloji şirketlerinin sağlık verilerinizi toplamasını ister miydiniz? Bu konudaki görüşlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.