DOLAR 32,5273
EURO 34,6828
ALTIN 2.488,84
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Google, Kaç Para Kazandığını Açıkladı: Gelir Arttı, Kârlar Düştü

10.02.2023
A+
A-

ABD merkezli teknoloji devi Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2022’nin son çeyreğine ilişkin mali durum raporunu yayınladı. Alphabet CEO’su Sundar Pichai, açıklanan rakamları “büyük ivme” olarak lanse etti ancak gerçekler daha farklıydı. Zira Google’ın gelirleri, büyük ivme denecek kadar artış göstermedi.

Alphabet, 2022’nin tamamında 283 milyar dolar para kazandığını açıkladı. Bu kazanç, bir önceki yıldan yüzde 10 fazlaydı. Ancak şirketin kar marjında ciddi bir daralma söz konusu. 2022 yılında 60 milyar dolar kar eden Alphabet’in karlılığı yüzde 21 kadar azaldı. Şirket, 2021 yılında 76 milyar dolar kar açıklamıştı. 

Alphabet’in son üç aydaki kazancı sadece yüzde 1 artış gösterdi

Google gelir raporu

2022’nin son çeyreğine ilişkin verilere baktığımızda ise pek de iç açıcı olmayan sonuçlarla karşılaşıyoruz. Zira şirketin gelirleri, son çeyrekte bir önceki yıla kıyasla sadece yüzde 1 arttı ve 76 milyar olarak kayıtlara geçti. Karlılık ise yıllık bazda yüzde 24’e geriledi ve 13.6 milyar dolar olarak açıklandı. 

Çalışan sayısında artış var!

Google’ın çatı şirketi Alphabet, geçtiğimiz günlerde toplu işten çıkarma kararı aldığını duyurmuştu. Yapılan açıklamaya göre 12 bin çalışan ile yollar ayrılacaktı. Bugün açıklanan kazanç raporunda çalışan sayısına da açıklık getirildi. Alphabet’in bugün 190.234 personeli var. Bu rakam, bir önceki çeyrek sonunda 186.779’du. Şirkete göre toplu işten çıkarmanın maliyeti, 1.9-2.3 milyar dolar aralığında olacak.

Alphabet’in ana gelir kategorilerinde kayıp var

Google

Kazanç raporu, kategoriler bazında kısıtlı da olsa bilgi veriyor. Buna göre, Alphabet’in ana gelir kaynağı olan reklamcılık, 2022’nin son çeyreğinde 2 milyar doların üzerinde gelir kaybı yaşadı. Android, Chrome, Google Haritalar, Google Play Store, Arama ve YouTube’u içeren hizmet kategorisinde ise 1.5 milyar dolarlık gelir kaybı var. Bulut teknolojilerinden 480 milyon dolar zarar eden Alphabet, YouTube reklamlarından ise 670 milyon dolar kaybetti.

YouTube Music ve YouTube Premium kullanıcı sayısı artmadı!

Alphabet, Kasım 2022’de bir açıklama yapmış ve 80 milyon civarında YouTube Premium abonesine sahip olduğunu duyurmuştu. Bugün yapılan kazanç açıklamasında da 80 milyon kullanıcı sayısı telaffuz edildi. Bu açıklama, YouTube için para ödeyen kullanıcı sayısında anlamlı bir artış olmadığını gözler önüne seriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.