DOLAR 32,2778
EURO 35,0121
ALTIN 2.475,78
BIST 10.539,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Google hakkında az aşina 15 gerçek! Google; Gmail’den YouTube’a, hayatımızın, daha açık konuşmak gerekirse internetin olmazsa olmaz bir parçası. Peki, bu…

08.05.2020
A+
A-

Doğrusu her şey, California’daki Stanford Üniversitesi’nde öğrenci olan Larry Page ve Sergey Brin‘in araştırma projesi ile başladı. Hemen ise ortaya dünyanın en değerli şirketlerinden biri var.

Dilerseniz lafı daha artı uzatmadan sizleri bu video ile baş başa bırakalım. Videonun anında altında ise bu gerçekleri okuyabilirsiniz. İyi seyirler…

Geleneksel arama motorlarıyla yapılan aramalarda sonuçlar, anahtar kelimelerin sayfada kaç defa göründüğü mantığı ile sıralanıyordu. Bu yüzden aramalar, kolaylıkla manipüle edilebiliyordu. Bu da natürel ki kaliteli içeriğin önündeki en büyük engel. Google ise, içeriğin özgünlüğü, sayfaya verilen temas ve bağlantıyı veren sayfanın kalitesi gibi aniden pozitif parametreyi değerlendiren PageRank sistemi ile kullanıcıların karşısına çıktı ve 2014 yılına kadar bunu kullandı. Page ve Brin’in ilk oluşturduğu arama motorunun ismi ise Backrub’tı. 15 Eylül 1997 tarihinde ise google.com bölge adı etkin ayla getirildi. 4 Eylül 1998’de ise Google şirketi resmen kuruldu. 2015 yılına gelindiğinde Google ve Google’a ait şirketler Alphabet isimli çatı şirketin aşağıda toplandı.

Hemen de Google’da ilk duyduğunuzda sizi şaşırtabilecek bir takım gerçeklere yakından bakalım.

– ABD’deki Google çalışanları hayatlarını kaybettiklerinde, maaşlarının yüzde 50’lik bölümü eşlerine 10 sene baştan başa ödeniyor.

– Page ve Brin, 1999 yılında Google’ı, 1 milyon dolar karşılığında, çevrimiçi bir şirket olan Excite’a satış istedi. Fakat, Excite CEO’su bunu reddetti. Teklif 750 milyon dolara düşürüldü lakin Excite’ın cevap yeniden hayır oldu. Yahoo da Google’ı satın edinmek istememişti. Lakin, 2002’de Google’ı 3.2 milyar dolara satın almayı öneri etti. Bu kere Google cephesini bu teklifi reddetti. hemen Alphabet’in değeri ise 1 trilyon dolardan pozitif.

– 2009 yılında Mountain View’daki yabani otları arındırmak ve yangın tehlikesini azaltmak için Google, keçileri kullandı. Biçilmesi gereken alanlar 200 keçi ile temizlendi. Bu sayede hava kirliliğinin önüne geçildiği söylense de keçileri taşıyan kamyonların havaya saldığı karbonun fazlalığı eleştirilere neden oldu.

– Google’ın da ilk ofisi bir garajdı. Günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen birçok şirket gibi Google’ın da birincil ofisi bir garajdı. Page ve Brin, çalışmalarının bir kısmını Susan Wojcicki’nin garajında gerçekleştirdi.

– Çalışanlarının iyi beslenmesi için yemek yemek konusuna hassasiyet gösteren Google, 150 metre sınırına itina gösteriyor. Çalışanlar ofis içinde herhangi bir gıda kaynağına 150 metreden uzak olmuyor.

– Google’ın Google Mirror olarak bilinen, her şeyi ayna yansıması gibi bildiren bir sürümü bulunuyor. Bu tabii oysa Çin’deki kullanıcıların engelleri aşarak Google’a ulaşmasını da sağlıyor.

– Google, köpek dostu bir şirket olarak biliniyor. Tüm çalışanlar şirkete köpeği ile gelebiliyor. Natürel bu, kampüsteki kedilerin birazcık tadını kaçırıyor.

– Şirkette yeni çalışanlara Noogler deniliyor ve birincil çalışma haftasının son gününde pervaneli bir şapka ile geziyorlar.

– Google’ın PageRank algoritmasının patenti Stanford’a ait. Bu kapsamda Google’ın birincil arama patentini elinde tutan Stanford, tabii ama bu durumda kayda değer bir gelir de elde etti.

– Google, ilk etapta 4 GB’lik değişmez disklerde depolandı. Şirketin arama motoru algoritması ilk aşamada 4 GB’lik 10 bambaşka değişmez diskte depolanıyordu. Derhal ise yüz binlerce sunucuya sahip.

– 85 TB’den fazla 2 milyar satırlık koda sahip Google, her gün yaklaşık 45 bin kod değişikliği yapıyor.

– Mountain View’da yaşayanlar, Google’ın 2006 yılından bu yana sunduğu ücretsiz internetinden faydalanıyordu. Ama, hızın gittikçe yavaşlaması ile bu hizmet 2014 yılında sonlandırıldı ve halka açık yeni bir Wi-Fi erişimi sağlandı.

– İlk etapta Google yoktu. İlk isim Backrub’tı.

– Google, Gmail’i birincil duyurduğunda cümbür cemaat bunu 1 Nisan şakası olarak duyurmuştu. 1 Nisan şakalarıyla aşina şirket, bu kere şaka yapmadı. 1 Nisan 2004 tarihinde dünyanın en fazla kullanılan mail servislerinden biri hayata geçirildi.

– Google kampüsünde, çalışanların özgürce kullanabileceği, Google’ın renklerini içeren birçok bisiklet bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.