DOLAR 32,3697
EURO 35,0071
ALTIN 2.325,73
BIST 9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Gıda Zehirlenmesi

06.08.2020
A+
A-

Besinlerin bozulması nedeniyle yapıları değişir ve bunlar tüketildiğinde zehirlenmeye yol açar. Mikroorganizmalar, bakteriler ve virüsler bu değişime neden olur.

GIDA ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gıda zehirlenmesinin birçok belirtisi bulunuyor. Gıda zehirlenmesinin belirtileri şunlardır:

Mide bulantısı Karında kramplar Kusma Karın ağrısı İshal Baş dönmesi Bulanık görme Ağızda kuruluk Çift görme Baş ağrısı Halsizlik hissi

Bu belirtiler gıda zehirlenmesine işarettir. Bir doktora görünmekte yarar vardır.

GIDA ZEHİRLENMESİ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Gıda zehirlenmesi genellikle besini tükettikten sonra birkaç saat içinde ortaya çıkar. Belirtiler kişiye göre değişebilir. Zehirli olan besini yedikten sonra hafif belirtiler görülüyorsa hasta bir doktora gitmeye gerek görmeyebilir. Böyle bir durumda bir ya da birkaç gün içinde rahatsızlık kendiliğinden geçer. Daha şiddetli gıda zehirlenmelerinde ise doktora başvurmalısınız. Çoğunlukla ilk olarak kusma, karın ağrısı, mide bulantısı ile başlar.

Hastaneye gidildiğinde hastaya bazı testler yapılır. Nabız, tansiyon ve ateş değerleri ölçülür. Kandaki toksik madde miktarına bakılır. Gıda zehirlenmesi bu kontroller sonrasında tespit edilir.

GIDA ZEHİRLENMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gıda zehirlenmesi tedavisi için öncelikle hastada ne kadar su kaybı olduğuna bakılır. Zehirlenme nedeniyle hasta çok fazla su kaybı yaşadıysa, kusma ve ishal şiddetliyse serum takılır. Bu yolla hastanın sıvı kaybı telafi edilir. Ayrıca hastaya su içirtilir, sıvı aldırtılır. Daha şiddetli zehirlenme vakalarında ise antibiyotik kullanılabilir. Antibiyotik ile bakteri ve virüsleri yok etmek amaçlanır. Bu tedavi ile normal koşullar altında hasta birkaç gün içinde düzelir.

Gıda zehirlenmeleri bazen tehlikeli boyutlara ulaşabilir; bu nedenle özellikle semptomların şiddetli olduğu, çok sıvı kaybettiğiniz durumlarda hastaneye gitmeniz gerekir.

GIDA ZEHİRLENMESİNE KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINMALIDIR?

Gıda zehirlenmesi için bazı önemlere dikkat etmeniz sorun yaşamanızı engelleyecektir. Peki, gıda zehirlenmesine karşı neler yapılmalıdır?

Gıda zehirlenmesi için alabileceğiniz önlemler şunlardır:

Besinlerin son tüketim tarihine bakılmalı, tarihi geçen gıdalar yenilmemelidir Et ürünlerini güvendiğiniz yerlerden alın Meyve suyu ya da süt gibi ürünler açıldıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmelidir Bazı ürünlerin kuru ve serin ortamda saklanması gerekir Meyveler ve sebzeler iyi yıkanmalıdır Buzdolabınızda uzun bir süre kalmış olan yiyecekleri yemeyin Gıdaları saklama koşullarına göre muhafaza edin Açıkta satılan besinleri satın almayın Yemek pişirirken kullandığınız eşyaların temizliğine dikkat edin Fast food ürünlerinin nasıl, nerede hazırlandığını araştırın

Bu basit önlemlerle gıda zehirlenmesi riskini minimuma indirebilirsiniz. Gıda zehirlenmesi çoğunlukla 1-3 günlük süre içinde kendiliğinden iyileşir. Kusma ve ishal zehirlenen kişi için fazla sıvı kaybı olmama koşuluyla iyi kabul edilir. Vücut bu yolla toksin maddeleri dışarı atabilir. Çok sıvı kaybı olduysa buna yönelik tedavi uygulanır. Zehirlenme tedavisinde en öncelikli konu sıvı ve elektrolit kaybını dengeye getirmektedir. Bol miktarda su, maden suyu ve bitkisel çaylar da hastaya iyi gelecektir.

İLİşKİLİ HABERLER Alkol Zehirlenmesi

Alkol Zehirlenmesi

Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat

Yaz Aylarında Besin Zehirlenmesine Dikkat

Tavuk Gıda Zehirlenmesine Neden Oluyor

Tavuk Gıda Zehirlenmesine Neden Oluyor

İLİşKİLİ GALERİLER Besin Zehirlenmesi Yaşamamak İçin Dikkat Edilecekler

Besin Zehirlenmesi Yaşamamak İçin Dikkat Edilecekler

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.