Gıda Takviyeleri ve Sağlık
Gıda takviyeleri ve sağlık konusunda bilgi sahibi olmak için doğru yerdesiniz! Sağlıklı yaşam için gerekli olan besin desteği ve ipuçları burada. Detaylar için tıklayın.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Coşkun Usta:
İlaçlı tedaviye ek olarak hekimler tarafından önerilen takviye gıdalara ilginin 20 yılda yüzde 3’ten 30’lara çıkmasının merdiven altı üreticilerin ilgisini çektiğini belirtiyor. Ruhsatsız ürünlerin öldürücü olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Usta, “Ciddi suistimal var. Zararlı, toksik olanlar var. Besinden ölenler var” diyor.
AÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta:
Türkiye genelinde binlerce gıda takviyesinin ilaç gibi her yaştan vatandaş tarafından kullanıldığına, takviye gıdaların ilgisi her geçen gün artıyor. Özellikle sporcuların, ileri yaştaki vatandaşların ve vegan beslenenlerin tercih ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Usta, gıda takviyelerinin ilaç olmadığını, hekimlerin tedavinin bir parçası olarak ek gıda takviyesi önermesi nedeniyle ilaçmış gibi algılandığını belirtiyor.
İlaç Prosedürünün Yanından Bile Geçmiyor:
Takviye gıdaların, ilaçlar gibi aşamalardan geçmediğini, toksik durumlarının bilinmediğini belirten Prof. Dr. Usta, “B12 vitaminini satın alır, ambalajlayıp, satarlar. Bu molekülün vücut tarafından emilip, emilmediğini bile test etmiyorsunuz. Dolayısıyla hiçbir ilacın uğradığı prosedürün yanından bile geçmiyor. Gerekli midir? Elbette. Sağlıklıyken bile almanız gerekir. Çocukluk, yaşlılık, hamilelik durumlarında kullanmanız gerekebilir” diyor.
Merdiven Altı Üretim Öldürebilir:
Prof. Dr. Coşkun Usta, Tarım ve Orman Bakanlığı ya da Sağlık Bakanlığı’ndan onay alarak üretim yapıldığını belirtiyor. Takviye gıda alırken moleküler olarak toksik (zehirli) moleküllerin de merdiven altı üretim nedeniyle vücuda alındığından söz ediyor. Merdiven altı üretimin çok yaygınlaştığını, bu konunun en detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini belirterek, ABD’de yapılan bir denetimde yüzlerce firmanın kapatıldığını ve sadece 4 firmanın kriterleri taşıdığını belirtiyor.
Amerika’da 4 Milyar Dolarlık Pazar:
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, ABD’de takviye gıda pazarının 4 milyar doları bulduğunu, İtalya’da ise 2,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Türkiye’de de kullanımı oldukça yaygın olan gıda takviyeleri hakkında bilgi veriyor.
Kontrol Tarım Orman Bakanlığı Değil, Sağlık Bakanlığı’nda Olmalı:
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, bu türden takviye gıdaların her yerde satılabildiğine işaret ediyor. Ürünlerin ruhsat ve kontrolünün Sağlık Bakanlığı’na ait olması gerektiğini belirtiyor.