DOLAR 32,5095
EURO 34,8071
ALTIN 2.486,95
BIST 9.559,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Suçiçeği

30.08.2020
A+
A-

Yüzden göbeğe değin uzayan bölgede, nokta nokta kızarıklıklar şeklinde oluşur. Bu kızarıklıklar kabuk bağlar. Daha sonra, içleri su dolar. Aynı zamanda, kaşıntılı bir hastalıktır. Çocuklarda bir haftalık bir süreci takiben seyreder.

SUÇİÇEĞİ NASIL OLUŞUR?

Suçiçeği nasıl oluşur diye sorduğumuzda, virüsün geçmesiyle birlikte iki hafta içinde diyebiliriz. Bu iki hafta sürecinde, ateş, iştah kesilmesi, halsizlik, baş ağrıması nükseder. O arada, kızarıklıklar genişler, şişer, içleri vezikül adı verilen su kabarcıklarıyla dolar. Şekilleri de noktacık biçiminde olduğu için, ona suçiçeği adı verilmiştir.

Suçiçeği nedir dersek, kolları, göğsü, sırtı ve yüzü kaplayan virütik bir yayılmadan bahsedebiliriz. Hafif bir enfeksiyondur. Gerekli tedbirler alınıp, tedavi uygulandıktan sonra kolaylıkla geçer. Nadiren, başka semptomlara sebep olacak ağır durumlara yol açar. Eğer, kulağa şiddetli ağrı vuruyorsa, kesintisiz öksürükler ve nefes darlığı görülmeye başlıyorsa, iltihaplanma, zatürre gibi hastalıklara da dönüşebilir.

Özellikle, hamile kadınların dikkat etmeleri gereken özel bir durum da vardır. Eğer, onlar bebeğe gebe kaldıkları zaman suçiçeği geçirirlerse, anne karnındaki bebekte zekâdan görme kaybına değin büyük hasarlar meydana gelebilir. Hatta, bebek kaybedilebilir. Bu yüzden, öyle bir durum hissedildiği an, anında doktora gidilmelidir.

SUÇİÇEĞİ NEDEN OLUŞUR?

Suçiçeği nedir diye düşünülecek olursa, bebeklerde ve çocuklarda görüldüğü gibi, benzer yaş grubundaki birçok kişide de arka arkaya görülebilir diye cevap verebiliriz. Genellikle, 5-12 yaş arasındaki çocuklarda ve özellikle, ilkbahar ayında görülür. Nitekim, çocuklar okul, etüt, kurs, park vb. yerlerde de sıkça bulunduklarından bu virüsü kolayca kapabilirler. Ayrıca, onların bağışıklıkları bu hastalık konusunda hayli zayıftır. Bir kere atlattılar mı, ileriki hayatlarında bu hastalığa yakalanma riskleri yoktur. Eğer, bu rahatsızlık küçükken geçirilmezse, ileriki yaşlarda daha zor süreçlere sebebiyet verebilir. Çok nadir olarak da çocukken suçiçeği geçirmiş biri yetişkinliğinde tekrar bu hastalığı geçirir.

SUÇİÇEĞİ GEÇİRİLİRKEN YAPILACAKLAR NELERDİR?

Suçiçeği nedir denildiğinde, bunun aşısı olan bir enfeksiyon olduğu bilinmelidir. Bu sebeple, bebekler on iki ayı doldurur doldurmaz, bunun aşısı onlara muhakkak yapılmalıdır.

Eğer, hastalık baş gösterdiyse d, bolca su, çorba tüketilmeli, sıvı takviyesi yapılmalıdır. C vitamininin kullanılması, portakal suyu, havucun lapa yapılıp, yedirilmesi veya çorbasının yapılması, kişniş tüketilmesi de tavsiye edilmiştir.

Kaşıntılı bir rahatsızlık olduğundan ötürü, doktor tavsiyesiyle çeşitli kremlerin kullanılması da fayda sağlayacaktır. Kabarcıklar asla koparılıp, patlatılmamalıdır; zira, bu durum, vücutta acıya neden olurken, kalıcı izler de bırakır.

Enfeksiyon esnasında, tavsiye edilen en kesin durum, aspirin kullanılmamasıdır. Çünkü, aspirin kullanımı, karaciğerdeki bilirubin seviyesini etkileyen Reye sendromuna yol açmaktadır.

Ayrıca, çocuklara banyo yaptırılırken, sert şekilde kese yapılmamalı, vücuttaki kabukların kalkmamasına dikkat edilmeli ve suyun altında fazla vakit geçirilmemelidir.

İLİşKİLİ HABERLER Su Çiçeği Çıkarıyorsanız Doğal Yağlardan Faydalanın

Su Çiçeği Çıkarıyorsanız Doğal Yağlardan Faydalanın

Su Çiçeği Tedavisinde Epsom Tuzunun Etkileri

Su Çiçeği Tedavisinde Epsom Tuzunun Etkileri

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.