DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Galaksimizin muhteşem haritası!

25.04.2018
A+
A-

ESA’nın Gaia teleskopu 2013’te görevine başlamıştı. 2016 yılında, 1.1 milyar yıldız için konum ve parlaklık verisini yayınladı. Gaia, devam eden çalışmaların ardından ikinci nesil veri sürümü olan DR2 ile bu sayıyı 1.7 milyar yıldıza çıkardı. Toplanan bu veriler ile galaksimizin 500 ila 8.000 ışık yılı mesafesindeki haritası çıkarılacak. Ayrıca yıldız sıcaklıkları, hızları ve paralakslar hakkında daha fazla veri toplanabilecek.

Lyrid meteor yağmuru başladı!

Lyrid meteor yağmuru, 22 Nisan tarihinde zirve noktasına ulaşıyor. Bu yılki Lyrid meteor yağmuru ile 10-20 adet meteor görmek mümkün olacak. Lyrid meteor yağmuru, adete görsel şov sunacak.

Elde edilecek harita ile evrenin genişleme hızı ve Samanyolu Galaksisi’nin ne kadar sarmal kolu olduğu hakkında bilgi edinilebilecek.

Evrenin kökeni ve evrimine ışık tutacak olan bu çalışma, bununla sınırlı kalmayacak. Üçüncü bir veri sürümünün 2020 yılında yayınlanması ve haritanın daha da detaylandırılması planlanıyor. Bu sürüm, spektral verileri veya bir yıldızın yaydığı özel dalga boylarını da haritaya ekleyecek.

Ancak galaksi tozlarının yoğun olduğu yerlerde siyah noktalar görülecek. Araştırmacılar, bunun için Gaia’nın teknolojisinin yeterli olmadığını, kızılötesi teleskop kullanılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca henüz kesinleşmese de dünyayı içeren galaktik kolun da haritada yer alacağı konuşuluyor.

Uzay çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.