DOLAR 35,4658
EURO 36,6342
ALTIN 3.059,14
BIST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 9°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Fındığın başkentinin yeşil lezzetleri

11.11.2018
A+
A-
1 / 26

Giresun yüzlerce çeşit sebze içerikli yemeğe sahip. Mutfaklarında pek fazla bilinmeyen otlar ve kökler kullanılıyor. Vejetaryenler ve bilinçli et tüketenler için çok uygun. İki ay önce de şehrin ilk yemek festivali düzenlendi. Bir Giresunlu olarak gitmemek olmazdı.

Fotoğraflar: Gürhan KARA / Hürriyet Seyahat Gezgini

2 / 26

Fındık başkenti Giresun, geçen eylül ayında ilk yemek festivalini düzenledi: ‘Giresun Yeşil Lezzetler Festival’i.

3 / 26

Tahmin edeceğiniz üzere bu organizasyon ile kent mutfağının vejetaryen yönünü ön plana çıkarmaya çalışıyorlar.

4 / 26

Giresun yüzlerce çeşit sebze içerikli yemeğe sahip. Mutfaklarında pek fazla bilinmeyen otlar ve kökler kullanılıyor. Vejetaryenler ve bilinçli et tüketenler için çok uygun.

5 / 26

Yaylalarda yetişen otlar, o otlarla beslenen ineklerin sütüyle yapılan yoğurt, tereyağı ve peynir ile yayla balı, armut pekmezi, pestil gibi doğal içeriklerle yapılmış lezzetlere sahip olmak büyük şans.

6 / 26

Belki de bu yüzden Giresun, Türkiye’de en uzun ömürlü insanların yaşadığı şehirlerden bir tanesi.

7 / 26

Bir Giresunlu olarak bu güzel organizasyonu desteklememek olmazdı. Yeşil lezzetler festivaline gitmiş olsak da et ve balık da yediğimiz için her şeyden kısaca bahsedeceğim.

8 / 26

Giresun’da en fazla tüketilen sebze, halk arasında pancar olarak bilinen karalahana. Diblesi, çorbası ve sarması (hem etli hem de mısır ile) yapılıyor. Diblenin fasulye ile yapılanı da var.

9 / 26

Turşu kavurma, kiraz tuzlama, görünüş olarak sarmısağa benzeyen sakarca kızartması, bezelye kızartma, ısırganotu yemeği yağlaş, patlıcan kızartma diğer yöresel lezzetler.

10 / 26

Karadeniz’in çoğu yerinde pide çok lezzetli ama Giresun’un pidesi bir başka.

11 / 26

Giresunlular her pazar günü kahvaltı olarak pide yer. Sabah evde hazırlanan iç, fırına gönderilir ve pide yaptırılır. Kentin en ünlü pidesi ise yağlama.

12 / 26

Yağda yumurtanın yuvarlak pide üzerinde yapılan versiyonu diyebiliriz.

13 / 26

Kıymalı ve kapalı pideler de parmak ısırtır.

14 / 26

Simit burada susamsız yapılır
Yerlisi olmayanlara farklı gelecek lezzetlerden biri de simidi. Susamsız yapılıyor. Armut pekmezine batırılan halka şeklindeki ekşi mayalı hamur fırında pişiriliyor ve çıtır çıtır yeniyor.

15 / 26

Fındık her yerde karşınıza çıkıyor: Tatlıların içinde, kavrulmuş olarak, ezme olarak, gofret olarak ve hatta yemeklerin içinde…

16 / 26

Fındıklı burma tatlısı ve kadayıfını mutlaka denemelisiniz.

17 / 26

Giresun’a gitmişken Karadeniz’in balıkları da tadılmalı. Çalar ve mezgitin en tazesini bulursunuz.

18 / 26

eşap’taki Kuzey Balık Evi, şehrin en taze ve lezzetli balıklarını tadabileceğiniz mekânlardan. Alçakbel adlı sayfiye yerinde, çam ağaçları arasında mangal keyfini de es geçmeyin.

19 / 26

Giresun’un meşhur fındıklı pastası

20 / 26

Peynirli yumurta

21 / 26

Mısır ekmeği

22 / 26

Beyaz ve siyah kiraz

23 / 26

Barbun

24 / 26

Yöresel çorbalar

25 / 26

Fındıklı kadayıf

26 / 26

Giresun’un meşhur Hasan Tepesi…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.