DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

FBI Muhbiri, WikiLeaks Kurucusuna Yönelik Suçlamaları Kendisinin Uydurduğunu İtiraf Etti

28.06.2021
A+
A-

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, platforma sızdırılan önemli bilgiler nedeniyle son yıllarda bir türlü rahata kavuşamayan bir isim olmuştu. ABD başta olmak üzere birçok ülkenin hükümetleriyle başı derde giren Assange’a onlarca suçlama yöneltildi. Şu anda hapiste olan kurucu hakkında yapılan suçlamalardan birinin ise yakın zamanda sahte olduğu ortaya çıktı.

WikiLeaks’in eski çalışanlarından olmakla beraber aynı zamanda bir FBI muhbiri olan Sigurdur Ingi Thordarson, Julian Assange’a yönelik bir suçlamanın yalan olduğunu itiraf etti. Thordarson, Assange’ın kendisine bilgisayarlara sızma ve İzlanda’yı hackleme emri verdiği iddiasını kendisinin uydurduğunu belirtti.

“Bu, Assange’a karşı açılan davanın sonudur”

julian assange

2 yıl önce İngiltere’de yakalanan ve şu anda Londra’daki hapsi devam eden Julian Assange’ın Washington’a iade edilmesi talebi, mahkeme kararınca reddedildi. Kararın ardından WikiLeaks’in eski gönüllü çalışanı, aynı zamanda da Federal Soruşturma Bürosu (FBI) muhbiri olan Sigurdur Ingi Thordarson, suçlamaların yalan olduğuna dair ifşaatte bulundu.

Thordarson, Assange’a yapılan suçlamaların bulunduğu iddianamedeki bilgilerin büyük bir kısmının kendi uydurması olduğunu itiraf etti. Eski ABD’li istihbarat analisti Edward Snowden, yapılan itiraftan sonra paylaştığı tweet’te “Bu, Assange’a karşı açılan davanın sonudur” açıklamasında bulundu. Snowden, 2013 yılında ABD’nin birçok dünya lideri de dahil olmak üzere küresel çapta büyük bir kitleyi yasadışı yollarla dinlediğini açığa çıkarmış, daha sonra Rusya’ya sığınmıştı.

175 yıl hapis cezası alabilir

julian assange

İzlandalı Sigurdur Thordarson, İzlanda gazetesi Stundin’e konuyla ilgili açıklamalarda bulunduktan sonra gazete şunları yazdı: “Şimdi Thordarson itiraf ediyor ki, Assange hiçbir zaman ondan İzlanda milletvekillerini hacklemesini ya da telefon kayıtlarına ulaşmasını istememiş. Yeni iddiası şu ki, milletvekillerinin görüşmelerini kaydettiği ve bunları Assange’la paylaşmak istediğini söyleyen üçüncü bir taraftan içinde ne olduğunu bilmediği dosyalar almış, dosyaların içeriklerini ve üçüncü tarafın ima ettiği gibi ses kayıtları içerip içermediğini hiçbir zaman kontrol etmemiş.”

Henüz Londra’da olan 49 yaşındaki Assange, yakın zamanda Washington’a iade edilebilir. ABD Adalet Bakanlığı’nın Soğuk Savaş döneminden kalma Casusluk Yasası ve siber saldırı üzerine hazırladığı iddianemedeki suçlamalar doğrulanırsa, WikiLeaks kurucusu yüksek güvenlikli bir hapishanede 175 yıl hapse çarptırılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.