DOLAR 32,5622
EURO 34,9871
ALTIN 2.430,07
BIST 9.753,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C

Facebook’a dudak uçuklatan para cezası!

04.10.2018
A+
A-

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, geçtiğimiz günlerde Facebook’ta yaşanılan 50 milyon kişinin kişisel verilerinin çalındığı güvenlik açığı ile ilgili resmi soruşturma başlattı.

Avrupa merkezi İrlanda’da olan popüler sosyal medya platformu için başlatılan soruşturma kapsamında, Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olan Genel Veri Koruma Yönetmeliği kurallarını hiçe sayan Facebook’un güvenlik açığı olayı ile  başının oldukça dertte olduğunu görmekteyiz.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, tarafından yapılan açıklamada şirketin kişisel verilerin güvenliği sağlayacak gerekli önemleri almadığının altı özellikle çizildi.

Ayrıca, Avrupa Birliği genelinde Mayıs ayında yürürlüğe giren İrlanda Veri Koruma Komisyonu kararları kapsamında kişisel verilerle ilgili oldukça önemli değişikliklere imza attığını da belirtelim.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, yapmış olduğu değişikliklerle şirketlerin kişisel verileri toplamaları, paylaşmaları, ve saklamaları ile ilgili kullanıcılarını bilgilendirmesi zorunlu hale getirildi.

Bu düzenlemeyle birlikte ayrıca şirketlere, yaşanılan herhangi bir kişisel verilerin sızdırılması olayı ile ilgili  72 saat içerisinde kullanıcılarını bilgilendirilmesini de  şartı koştu.

Facebook 1.6 milyar dolar para cezası alabilir!

Henüz yetkililer tarafından resmi bir açıklama yapılmasa da, Facebook’ta yaşanılan bu güvenlik açığı, şirketin tam olarak 1.6 milyar dolarına mal olacak.  İlerleyen günlerde İrlanda Veri Koruma Komisyonu‘nun bu konu hakkında gereken resmi açıklamaları yapması da bekleniyor.

Facebook güvenlik açığı nasıl ortaya çıkmıştı?

Bu açığın sitenin “başka gözle bak” özelliği üzerinden ortaya çıktığını söyleyelim. Bu özellik üzerinden sitenin hesaba erişim hakkı veren bir bağlantı sağladığı ortaya çıkmıştı. Sosyal medya devi güvenlik amaçlı olarak bu özelliği kapattığını açıklamıştık.

Şirket bu sene içerisinde bu özelliği kullanan 50 milyon hesabın bu bağlantılarını sıfırlamış durumda. Ek önlem olarak da geçen sene bu özelliği kullanan 40 milyon hesabın da erişimleri sıfırlandı. Yani 90 milyon kullanıcı bilgisayarları ve telefonları üzerinden tekrar şifre girmek zorunda kaldı.

Bu özelliği bu sene kullanan 50 milyonun Facebook güvenlik açığı mağduru olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Özelliği geçen sene içerisinde kullanan 40 milyon kullanıcı için ise şirket araştırmalarına devam ediyor.

Bu haberler sonrası şirket hisselerinde de düşüş yaşandı. Son yıllarda aktif kullanıcı sayısında büyük kayıp veren şirket, güvenlik açığıyla beraber kullanıcının güvenini fena halde sarsacağa benziyor. Peki siz yaşanılan bu olaylar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.