DOLAR 32,3355
EURO 35,1531
ALTIN 2.241,72
BIST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 12°C
Per 11°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Facebook, Tüm Dünyanın Pür Dikkat İzlediği Avustralya ile Aralarındaki ‘Mevzuyu’ Açıkladı

24.02.2021
A+
A-

Sosyal medya platformları arasında en tartışmalı olanlardan biri şüphesiz ki Facebook. Sık sık davaların ve tartışmaların göbeğinde yer alan Facebook, son olarak da Avustralya’da haber sitelerinin paylaşımlarının artık platformda bulunmayacağını açıklamıştı.

Büyük tartışma yaratan bu kararın ardından Avustralyalı medya organları ile Facebook arasındaki anlaşmazlığın nasıl çözümleneceği merak ediliyordu. Konuyla ilgili olarak Facebook cephesinden bir açıklama geldi.

Facebook’tan ilginç benzetme

facebook

Avustralya’nın haber linkleri için ücret ödemeyi zorunlu kılacak yasal düzenlemesini eleştiren Facebook, “Bu durum, sırf insanlar arabalarında radyo dinlemek isteyebilir diye otomobil üreticilerinin radyo istasyonu kurmaya zorlamak gibi” derken, bu durumun medya kuruluşlarına çok ciddi paralar ödemeleri gerektirebileceğini ifade etti. 

İnternetin mucidi Tim Berners-Lee‘nin uyarılarını da referans veren sosyal medya devi, Avustralya’daki yasanın bildiğimiz anlamda interneti çalışamaz hale getireceğini söyledi. İnsanların zaten çok az haber içeriği gördüğünü söyleyen Facebook, 25 gönderide 1 böyle bir gönderi de olsa da insanlara bunun bile çok geldiğini belirtti.

Her yıl haber sitelerinin milyarlarca defa ücretsiz olarak platformdan paylaşılan linklerle reklam yaptığını da belirten Facebook yetkilileri, bu içeriklerin de iddia edildiği gibi kendi platformları tarafından çalınmadığını veya orijinal içerikleri kendi çıkarlarına kullanmadıklarını açıkladı. 

Facebook, internetin gazetelere etkisine dikkat çekti

facebook avustralya

İnternet’in gelişinin haber sektörünü nasıl etkilediğinin farkında olduklarını ifade eden Facebook, bazı firmaların sosyal medyaya tamamen adapte olabildiğini ancak bazılarının da sorunlar yaşadığını söyledi. Facebook’un da potansiyel bir gelir kaynağı haline geldiğini vurguladılar. 

Facebook’a sunulan iki alternatif bulunduğunu ve bunlardan birinin medya iştiraklerine para ödemek, diğerinin de haberleri akıştan kaldırmak olduğunu söyleyen Facebook, kararlarını alırken zorlandıklarını söyledi. Firma ayrıca üçüncü bir alternatif olarak sadece haberlerin ücretli paylaşılacağı Facebook Haberler sekmesi fikrini de ortaya koydu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.