DOLAR 32,3640
EURO 34,9533
ALTIN 2.325,55
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Evlilikte Uyuşmayan Kan Grupları Hangileridir?

29.06.2021
A+
A-

Kan uyuşmazlığı evlenecek yeni çiftlerin oldukça merak ettiği konulardan biri. Peki evlilikte uyuşmayan kan grupları hangileridir? Detaylar haberimizde…

Evlilik aşamasında olan çiftlerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konuların başında, evlilikte uyuşmayan kan grupları yer alıyor. Peki evlilikte uyuşmayan kan grupları hangileridir? Detaylar haberimizin devamında…

KAN UYUŞMAZLIĞI NEDİR?

Çiftler arasında kan uyuşmazlığı, kadın negatif erkeğin ise pozitif olduğu durumlarda ortaya çıkar. Çocuk sahibi olmayı düşünen ailelerde, bebeğin için anne ve babada kan uyuşmazlığı olmaması önemlidir. Yani baba adayında pozitif grupta yer alması gerekir.  Peki eşler arasında kan uyuşmazlığı hangi durumlarda ortaya çıkar. 

Çiftler arasındaki kan grubu uyuşmazlığı, kadın ve erkeğin pozitif ya da negatif durumlarının birbirlerine tutmaması sonucunda ortaya çıkar. Kan grupları uyumlu olmayan çiftlerde bebeklerin tehlike altında olmaması için, bebeğin babanın kan grubunda olması gerekmektedir. İlk bebeklerde bu durum pek sorun işgal etmez ancak, ikinci çocukta anneye koruyucu aşı yapması gerekmektedir. Yani ikinci gebelikte bu durumun yaşanmasının engellenmesi için kan uyuşmazlığı olan çiftlerin her doğumdan sonra bebeğin kan grubuna bakılır, bebek kan grubu RH pozitif ise anneye koruyucu aşı yapılır. Düşük yapılmış gebeliklerde de anneye koyucu aşı uygulanmalıdır. Ayrıca gebeliğin 28. Haftasında kan uyuşmazlığı olan çiftlerde, anneye koruyucu aşı uygulanması önerilir. 

Hamilelik dönemi sonrası kan uyuşmazlığı olan anneler, indirekt Coombs test ile takip altına alınır. Takibin uygulandığı bu teste sonuç negatif çıkarsa bir problem işgal etmez. Ancak testin sonucu pozitif çıkarsa, bebekte kan uyuşmazlığı yaşandığı görülür ve anne kan merkezine sevk edilir. 

Bu test negatif çıktığı sürece sorun yoktur. RH uygunsuzluğu çocukta bir soruna yol açmaya başlamışsa bu test (+) çıkar. O zaman bu gebeler özel mer­kezlere sevk edilir. Burada ileri tetkikler uygulanır. Gerekirse bebeğe anne karnın­da tedavi uygulanır.

Evlilikte Uyuşmayan Kan Grupları Hangileridir?

Kan uyuşmazlığının en önemli tedavisi korunma olduğundan aşağıdaki kurallara uyulmalı:

-Hamilelik döneminin başında eşlerin kan grupları tespit edilmeli. 

-Anne ve baba adaylarında Rh uyuşmazlığı varsa indirekt coombs testi uygun aralıklarla tekrarlanmalı. 

-Gerekli görüldüğü takdirde ilk gebelikte 28. haftada erken korunma iğnesi (Rh hiper immün globulin) yapılabilir. 

-Bebeğin kan grubu Rh pozitif ise; sonraki bebekleri korumak için antikor üretimini engelleyecek Rh hiperimmunglobin enjeksiyonu 72 saat içinde yapılmalı. 

-Annenin duyarlı hale gelmiş olması bebeği riske sokar. Bu nedenle hamileliğin ilerleyen aylarında; kandaki antikor düzeyleri kontrol edilir. Antikor düzeyi yüksekse, özel testlerle bebeğin sağlığı mutlaka bir perinatoloji kliniğinde takip edilmeli ve uygun tedavi yapılmalı. 

-3 aydan büyük düşüklerde immunglobulin uygulaması tam doz yapılmalı. İlk 3 ay içinde 6 – 8 haftadan sonra ceninde kırmızı kan hücreleri oluşmaya başladığından düşük doz hiperimmünglobulin (koruyucu iğne) yapılması uygun olur. 

-Tıbbi nedenlerle veya isteğe bağlı olarak kürtajlarda Rh hiperimmunglobulin müdahaleden önce uygulanmalı, operasyon mümkünse vakum ile yapılmalı.

EVLİLİKTE UYUŞMAYAN KAN GRUPLARI HANGİLERİDİR?

Yukarıda kan uyuşmazlığından bahsettik. Şimdi ise bir diğer merak edilen sorulardan biri olan evlilikte uyuşmayan kan grupları hangileridir? Sorusu. Bizde evlilik hazırlığı yapan çifteler için birbirleriyle uyuşmayan kan gruplarını aşağıda sıraladık.

Kan grubu türleri ve evlilikte uyuşmayan kan grupları şu şekildedir:

-Kan uyuşmazlığının ortaya çıktığı iki farklı kan grubu türü bulunmaktadır. Bunlardan biri Rh(+) kan gurubu, diğeri de Rh(-) kan grubudur. 

-Kan uyuşmazlığının ortaya çıkması için kadının Rh(-) kan grubundan, erkeğin ise da Rh(+) kan grubundan olması gerekir. 

-Kan uyuşmazlığının ortaya çıkmasında Rh ve A  BO olarak iki farklı uyuşmazlık türü bulunur. 

-Aralarında kan uyuşmazlığı bulunan çiftlerin evliliklerine engel bir durum söz konusu değildir.

-Kan uyuşmazlığı, doktor takibinde kontrol altına alınacak bir rahatsızlıktır. 

-Uyuşmazlığı etkileri, Rh(+) kan değerine sahip bir çocuğun doğması durumunda kendisini göstermektedir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.