DOLAR 32,3659
EURO 35,0042
ALTIN 2.325,73
BIST 9.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Evden Çalışanlar Üzerinde Yapılan Araştırma Sonuçları Korkuttu

13.06.2020
A+
A-

Coronavirüs salgınından dolayı değişen yaşam şekli, insanların psikolojik olarak çok fazla etkilenmesine neden oldu. Bunun üstüne Psikoloji Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Doruk Sakin Irak ve Psikoloji Bölümü lisans öğrencileri Beyza Büyükbaba ve Çay Demir tarafından bir araştırma yapılarak çalışan bireylerin Covid-19 salgınında iş ve aile temelinde yaşadıkları rol karmaşası ve bu süreçte yaşadıkları psikolojik durumları ele alındı. 318 çalışanın katıldığı araştırmanın sonuçları haberimizin detaylarında…

EVDEN ÇALIŞMAK KAYGININ ARTMASINA NEDEN OLUYOR

Araştırmaya katılan şahısların %75’i aktif olarak çalışmaya devam ederken, bunların %52’sini evden, %47’sini ise meslek yerinden çalışan kişiler oluşturmakta. Evde çalışanlarla meslek yerine gitmeye sürekli kişiler karşılaştırıldığı zaman, evde çalışan kişilerin daha acelecilik oldukları ve işe gidenlere oranla daha pozitif iş-aile rol karmaşası yaşadıkları ortaya çıktı.

Bu sonucun özellikle evden çalışmaya devam eden kişilerin yeni bir armoni meydana getirmek durumunda kalmaları ve bu yeni duruma emrindeki yaşadıkları ayrı zorluklara bağlanabileceği ifade edildi. Tekrar evde çalışan şahısların işle ilgili rolleri, daima olduğundan bambaşka bir ortamda ve daha kısıtlı kaynaklarla yapmaya devam etmek zorunda kalmalarının da yaşadıkları kaygıyı etkilemiş olabileceğini vurgulandı. Bu sonucun iş yeri rollerinin konut ortamında devam etmesi artan roller aralarında çalışmaların bir sonucu olabileceği açıklama edildi.

İŞ YERİNDEN YARDIM ALMAYAN KİŞİLER ŞEHVETLI TÜKENMİŞLİK YAŞIYOR

Yapılan araştırmada çalışan şahısların iş yerinden psikolojik yardim alma konusuna da değinildi. Katılımcıların %60’ı destek alırken, bu uygulamanın genel olarak iş yeri kadar çalışanın aranması, sağlıklarının sorulması, izin ve esnek egzersiz desteğinin verilmesi şeklinde olduğu belirtildi.

İş yerinden yardim bölge çalışanların yardim almayanlara oranla daha az gerginlik ve daha az kaygı duydukları belirtildi. Ayrıca işyerinden yardim almayan çalışanların evde daha artı hissi bitkinlik yaşadığı ortaya çıktı.

BEKARLAR DAHA ÇOK STRES ALTINDA

Kadın çalışanların da yer aldığı araştırmada şu sonuçlara ulaşıldı; %53 oranında kadınların yer aldığı araştırmada kadın-erkek çalışanlar karşılaştırıldığı zaman, kadınların erkeklere göre evde daha pozitif bitkinlik yaşadıkları belirtildi. bununla beraber kadınların erkeklere kıyasla pandemi nedeniyle daha yüksek vesvese yaşadıklarını ifade edildi.

Yanı sıra, %58’i evli %59’u çocuk sahibi olan katılımcıların bekar olan şahısların evli olan kişilere oranla daha stresli oldukları ve hissi tükenmişliklerinin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Yine bekar olan kişilerin evli olanlara göre duygu düzenlemede daha artı zorluk yaşadıkları ve bunun da özellikle evli olanlara göre daha az takviye alıyor olabileceklerine bağlandı.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüs Nedeniyle Evden Çalışanlara Öneriler

Coronavirüs Nedeniyle Evden Çalışanlara Öneriler

Evden Çalışanlara Öneriler

Evden Çalışanlara Öneriler

Evden Çalışanlar İnternet Trafiğini Üç Kat Artırdı

Evden Çalışanlar İnternet Trafiğini Üç Kat Artırdı

Evden Çalışabilmenize ve Öğrenebilmenize Yardımcı Ücretsiz Uygulamalar

Evden Çalışabilmenize ve Öğrenebilmenize Tezgâhtar Bedava Uygulamalar

İLİşKİLİ GALERİLER Yoğun Egzersiz Sağlığınızı Sizden Alabilir!

Yoğun Alıştırma Sağlığınızı Sizden Alabilir!

Nefes Egzersizleri ve Teknikleri

Nefes Egzersizleri ve Teknikleri

Evden Çalışmayı 5 Adımda Verimli Hale Getirin

Evden Çalışmayı 5 Adımda Bereketli Hale Getirin

Evden Çalışanlar İçin Egzersiz Önerileri

Evden Çalışanlar İçin Alıştırma Önerileri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.