DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Eskiden Yük Taşımada Kullanılan Sepetler Günümüzde Dekoratif Süs Eşyası Olarak İlgi Görüyor

Eskiden yük taşımada kullanılan sepetler, günümüzde dekoratif süs eşyası olarak ilgi görüyor. Geleneksel tarzı modern yaşamınıza taşıyın.

15.05.2025
A+
A-

Geleneksel Sepetçilik ve Modern Kullanım

Trabzon ilimizde, geçmişte yük taşımada kullanılan sepetler, günümüzde estetik ve dekoratif amaçlarla tercih edilmeye başlanmıştır. Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde düzenlenen ve yoğun ilgi gören dekoratif sepet örücülüğü kursu, pek çok kişinin yeni ilgisini çekmektedir. Bu geleneksel el sanatına olan ilgi, hem gençler hem de yetişkinler arasında artış göstermektedir.

Geleneksel Sepetçilik ve Modern Kullanım

Gelenekten Günümüze Sepetlerin Evrimi

Sepetçilik sanatı, köklü tarihiyle bilinen, eski çağlardan beri insanların yük taşımada ve çeşitli işleri kolaylaştırmak amacıyla kullandığı bir el sanatıdır. Ancak zamanla bu pratik araçlar, estetik ve dekoratif objelere dönüşmüştür. Ortahisar Halk Eğitim Merkezi dekoratif sepet usta öğreticisi Derya Karaosmanoğlu, bu dönüşümün sanat ve kültür açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Usta Öğreticiden Kursiyerlere Tavsiyeler

Karaosmanoğlu, “Geçmişte sadece yük taşıma amacıyla kullanılan sepetler, şimdi iç mekan dekorasyonunda, aksesuar ve hediye amaçlı kullanılmaya başlandı. Kurslarımızda, geçmişten gelen ve günümüz trendlerine uygun pek çok farklı sepet modeli öğretiyoruz. Öğrencilerimiz, mağazalarda gördükleri ürünleri kendileri yapma şansı buluyor. Yaklaşık 10 yıldır ilgi gören bu sanat, artık unutulmaya yüz tutmuş olsa da, son zamanlarda yeniden canlanma sürecinde” diyerek, el sanatının önemine vurgu yaptı.

Sıra Bekleyen Kursiyerler ve Kullanım Alanları

Sepetleri, yöreye özgü fındık dallarından ördüklerini ifade eden Karaosmanoğlu, “Sepetçilik artık kaybolmaya yüz tutmuş bir sanat olmaktan çıktı. Kursumuza olan yoğun talep, bu güzel el sanatını yeniden yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına büyük bir motivasyon sağlıyor. Hatta, birkaç aydır sıra bekleyen kursiyerlerimiz var. Dekoratif amaçlı kullanılabildiği gibi, çantalar, tepsiler, sehpa ve duvar süsleri gibi pek çok alanda tercih ediliyor” diye konuştu.

Kursiyerlerin Deneyimleri ve İlgi

Kursiyerlerden Ayşe Öztürk, “Sepet örücülüğünü internetten araştırıp ilgimi çeken bu sanat dalına başladım. Bu bana hem el becerilerimi geliştirme hem de yeni bir hobiyi kazandırdı. Daha önce üç ay dikiş kursu almıştım, ancak en çok sepet örücülüğü ilgimi çekti. Öğrendiklerimle kendime bir sehpa bile yaptım” diyerek, bu sanatın kendisi için ne kadar anlamlı olduğunu dile getirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.