DOLAR 32,2774
EURO 34,6528
ALTIN 2.413,24
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Eski NASA çalışanı Mars’ta yaşam bulunduğunu iddia ediyor

15.10.2019
A+
A-

Yaklaşık dört milyar yıl önce Mars bizim bildiğimizin aksine, yaşanabilir nehirlere, göllere ve hatta derin okyanusların olduğu bir dünyaydı. Hatta bu özellikleriyle Mars, Dünya’nın erken dönemki halinden çok daha yaşama elverişli olduğu bile tahmin ediliyor. Bazı astrobiyologlar böyle düşünüyorken, gelişen bazı bilimsel fikirlere göre, Dünya’ya çarpan asteroitler Mars’taki yaşamı da bitirmiş olabilir.

Bununla birlikte, Kızıl Gezegen olarak adlandırılan Mars, manyetik alanını kaybetmesiyle, içinde barındırdığı yaşam kırıntılarını da kaybetti. Bu da Güneş’ten gelen ışınların, Mars’ı alev alev yakmasına neden oldu. Ancak tekrar gündeme gelen iddialara göre, Mars’ta yıllar önce yaşam belirtileri bulundu ve bunun üzeri örtüldü.

Yayınlanan makaleye göre, eski bir NASA çalışanı olan bilim insanı Gilbert Levin, Scientific American’da yayınlanan görüşlerine göre, Levin 1976 yılında Viking misyonuyla beraber ortaya çıktı. Yapılan deneyler sırasında yalnız olmadığımızı öğrenenen ekip, bunun üzerine gidemedi. O yıllarda NASA deney yapmak ve söz konusu tahminleri kanıtlamak için yörüngeye birkaç araç gönderdi ve ilk kez bir uzay aracı gönderilmiş oldu.

Gilbert Levin’in bahsettiği söz konusu deneye göre, Mars’tan alınan toprak örneğine azot bazlı bir besin çözeltisi karıştırılarak topraktaki değerler ölçülecekti. Toprağın içindeki değerler ile karşılaşılan sonuçlar şaşırttı. Zira mikroorganizmalar için pozitif sonuçlar ortaya çıktı. Levin’e göre, bu bulgular üstüne gidilmesi gereken bir olay olarak olsa da NASA yetersiz gördüğü için bu görevi sonlandırıyor. Çünkü NASA, Mars topraklarında yaşama dair bulguların yetersiz olduğunu söylüyor.

NASA ve Levin’in bu noktada görüş ayrılıklarının yaşanmasıyla, görevler de değişti. NASA en yüksek öncelikleri arasından doğrudan yaşam aramayı çıkarttı. Toprak örneklerinin Dünya’ya getirilmesi gerektiğini savunan Levin, bilim insanlarının 1976’li yıllarda bulunan sonuçlarla ilgili deneylerin genişletilmesini ve benzer testlerin yapılması gerektiğini söylüyor. Böylelikle Mars’ta olası bir yaşam var ise buna ulaşmaya birkaç adım daha yaklaşmış olacağız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.