DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Erhürman Kazandı: KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları ve Dış Politika Vurgusu

Erhürman kazandı: KKTC Cumhurbaşkanlığı sonuçları ve dış politika vurgu. Detaylar, analiz ve etkilerin kısa özeti.

19.10.2025
A+
A-

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları cumhurbaşkanını belirlemek için 9. kez sandık başına gitti. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Tufan Erhürman, %62,76 oy oranıyla liderliği elde etti ve cumhurbaşkanı seçildi. Karşı aday Ersin Tatar ise %35,81 oy aldı. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Bertan Özerdağ, Erhürman’ın cumhurbaşkanlığı yarışını kazandığını kamuoyuna duyurdu.

Erhürman Kazandı: KKTC Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları ve Dış Politika Vurgusu

Türkiye Cumhuriyeti ile istişare etmeksizin Kıbrıs’ta politika belirlenmez ifadesi ise Erhürman’ın açıklamasında öne çıkan vurgu oldu. Seçim sonrası konuşmasında, bugüne kadar hiçbir cumhurbaşkanının Türkiye ile istişare etmeden hareket etmediğini ve bundan sonra da böyle bir yaklaşımın benimsenmeyeceğini belirtti. Bu, devlet geleneğimizin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Erhürman kimdir? Lefkoşa’da doğan Erhürman, eğitimine Türk Maarif Koleji’nde başladı ve 1988’de bu okuldan mezun oldu. 1992’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Erhürman, aynı üniversitenin İdare Hukuku Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak görev yaptı. Bu dönemde Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Hukuka Giriş, İdare Hukuku ve Anayasa Hukuku dersleri verdi. Doktora çalışmasını “İdarenin Yargı Dışı Denetimi ve Ombudsman” üzerine tamamladı.

Türkiye’de görev yaptığı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanun Tasarısı Hazırlama Komisyonlarında üye olarak yer aldı. 2013 yılında Lefkoşa Milletvekili olarak Cumhuriyet Meclisi’ne giren Erhürman, 2014’te hukuk doçentliğine yükseldi. 2015’te CTP Genel Sekreterliğini üstlenen Erhürman, 2016’da partinin genel başkanlığına seçildi ve 2018’de kurulan Dörtlü Koalisyon Hükümeti’nde Başbakan olarak görev yaptı. İyi derecede İngilizce bilen Erhürman, evli ve bir çocuk sahibidir.

Kaynak: AA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.