DOLAR 32,2628
EURO 34,7022
ALTIN 2.395,82
BIST 10.255,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 19°C

En iyi Wi-Fi ayarı nasıl yapılır? Çoğalan teknolojiler Wi-Fi performansını direkt etkiliyor. Manâlı ipuçları ile en iyi Wi-Fi ayarı nasıl…

30.04.2020
A+
A-

Peki, kablosuz ağı bütün verim alarak uygulamak için ne gerçekleştirmek gerekiyor? Modemi otomatik ayarlarda kullanmalı mı yoksa ince akort yapmalı mı? Rehberimize geçmeden önce bazı ince ve önemli bilgilere göz atmakta menfaat var.

İnternet servis sağlayıcımızdan aldığımız hızı kablosuz bağlantı ile en yüksek kalitede almamız için bilmemiz gereken iki ince ayarımız mevcut. Bunlardan ilki içten Wi-Fi kanal ayarı seçimi sağlanması. En fazla kafa karıştıran birim olan kanal ayarı konusunu elimizden geldiğince aydınlatalım. Bilindiği gibi şu an için 802.11ac ve 802.11n standardına sahip 2.4 GHz ve 5 GHz bandı kullanan modem ya da router cihazlar kullanıyoruz.

1,6 ve 11 kanallarının önemi

Yönlendiricinizin ayarlarında birden çok kanal ayarı bulunuyor. Birçok yönlendiricide “Otomatik” olarak ayarlanmış kanal ayarları bulunur, ama listeye bakarsanız bir düzine Wi-Fi kanalı vardır. Peki hangi Wi-Fi kanallarının bu listedeki öteki kanallardan daha çabuk olduğunu nasıl anlayacağız? Yerinde Wi-Fi kanalını seçmek Wi-Fi kapsamınızı ve performansınızı önemli ölçüde artırabilir. Fakat orada en süratli kanalı bulsanız bile, derhal seçmeniz gerektiği anlamına gelmez.

Değişik frekans bantlarının (2.4 GHz, 3.6 GHz, 4.9 GHz, 5 GHz ve 5.9 GHz) kendi kanal aralıkları vardır. Genellikle yönlendiriciler toplam 14 kanallı 2.4 GHz bandını kullanır, oysa gerçekte dünya çapında kullanılan 13 ya da daha az kanal olabilir.

802.11n (a, b, g, n) aracılığıyla yapılan bütün Wi-Fi iletişimi, 2400 ve 2500 MHz kanal frekansları arasında çalışır. Aradaki bu 100 MHz ayrım, herkes 20 MHz olan 14 kanala ayrılmıştır. neticede, yukarıdaki şemada belli başlı anlatılmak istenen konu ise, her 2.4 GHz kanal iki ila dört diğer kanalla çakışır özellikte olmasıdır. Çakışma, kablosuz ağ verimini epeyce çelimsiz ayla getirir.

2.4 GHz Wi-Fi için en popüler kanallar 1, 6 ve 11‘dir çünkü birbirleriyle çakışmazlar. MIMO (Multiple-Input and Multiple-Output) olmayan bir kurulumda, yani 802.11 a, b ya da g genişliğinde tekrar tekrar 1, 6 veya 11 kanallarını kullanmayı denemelisiniz.

– MIMO nedir: Çoklu antre ve çıkış anlamına gelen bir radyo terimidir. Verici ve/veya müşteri tarafında birdenbire fazla anten kullanılarak bağlantının performansını artırmaya fayda.

Çakışmayan 2.4 GHz Wi-Fi kanallarının çekim gücü grafiği

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, 2.4 GHz frekansındaki her kablosuz kanal 20 MHz genişliğindedir. 20 MHz kanallarıyla 802.11n kullanırken 1, 6 ve 11 kanallarını seçin. 40 MHz kanalını kullanacaksanız ve çok geniş bir evde yaşamıyorsanız, frekans dalgalarının tıkanabileceğini göz önünde bulundurun.

Wi-Fi parazitlerinin üç esas nedeni

Sebep 1: Karşılıklı Kanal Etkileşimi

Cihazların sırayla iletişimde olduğu ağlarda, her birinin sıralarını beklemesi zaman alır. bu nedenle, aygıt bekleme süresi uzar. Bu cins Wi-Fi paraziti sahiden elektromanyetik asalak değildir. Bunun yerine, Wi-Fi yönlendiricilerinin data iletmek için diğer cihazların bağlantısını geçici askıya alması olarak açıklayabiliriz.

Sebep 2: Bitişik Kanal Girişimi

Bitişik kanal karışması, çakışan kanallardaki istemciler aynı anda yayıldığında gerçekleşir. Wi-Fi kanal seçimi bu gibi durumlarda fazla önemlidir. Kanalla ilgili bu nesil girişimler, ağınız için uygun Wi-Fi kanalı seçilerek kesilebilir ya da hariç tutulabilir.

Sebep 3: Kablosuz kaynaklı olmayan parazit

Wi-Fi yönlendiricilere ilave olarak, 2.4 GHz bandına müdahale edebilecek öteki çoğu elektronik aygıt vardır. Bazıları; güvenlik kameraları, Bluetooth cihazları, bebek monitörleri ve zeki telefonlar gibi verileri kablosuz olarak iletmek için kullandıkları için buna müdahale ederken, diğerleri mikrodalgalar ve diğer cihazlar gibi büyük miktarda elektromanyetik radyasyon yaydıkları için buna müdahale eder.

Wi-Fi olmayan parazitleri önlemek için, Wi-Fi yönlendiricinizi tüm elektromanyetik radyasyon kaynaklarından uzaktan, tercihen duvarlar, büyük mobilyalar ve sözde katı nesnelerden uzak bir yere kurmak önemlidir.

Yüksek hızlı 5 GHz bandı nasıl verimli kullanılır?

5 GHz (802.11n ve 802.11ac) bant doğrusu daha yüksek frekanslarda daha fazla manâsız alan sunar. Bu frekansta 23 adet çakışmayan 20 MHz kanal sunuluyor. 802.11n’den başlayıp 802.11ac’ye artan bir şekilde, kablosuz teknoloji çok daha gelişmiş hale geldi. Son birkaç yıl içinde bir Wi-Fi yönlendirici satın aldıysanız , olasılıkla iyi bir 802.11n veya 802.11ac yönlendiriciniz var demektir. Bu modem ya da router’ların birçoğu, yerinde Wi-Fi kanalını otomatik olarak seçen ve çıkış gücünü ayarlayan ve bu nedenle verimi artıran ve paraziti azaltan bir donanıma sahiptir.

en iyi kablosuz ayarı

5 GHz kanal bandı uyumluluğu:

802.11n: 2009’da piyasaya sürülen IEEE 802.11-2007 kablosuz ağ standardına karşın bu düzeltme, 2,4 GHz veya 5 GHz frekans bantlarında kullanılabilen IEEE 802 LAN set LAN protokollerinin birincil genel sürümüdür.

802.11ac: 2013’te piyasaya sürülen 802.11ac, kanallar için 802.11n’de 40 MHz’den isteğe tabi 160 MHz’e ve 80 MHz kanal bant genişliğine değin genişletilmiş kanal frekansını destekliyor.

802.11ax: Wi-Fi Alliance kadar Wi-Fi 6 olarak da adlandırılan 802.11ax, IEEE 802.11 standardının 1 ve 7 GHz arasındaki bütün bant genişliğinde hedeflemek üzere tasarlanmış en son sürümüdür. 802.11ax Wi-Fi yönlendiricilerinin, kısmen komşu ağlarla etkileşimi önleme yetenekleri bir uçtan bir uca 11 Gigabit / s’lik bir azami hıza ulaştığı gösterilmiştir.

2.4 GHz veya 5 GHz bantlarından hangisini kullanmalıyım?

Son yıllarda satın aldığınız bir Wi-Fi yönlendiriciniz varsa, hem 2.4 GHz hem de 5 GHz kanal bandını destekleme şansı yüksek. 2.4 GHz bant desteği 5 GHz bandından önce geldiğinden, 5 GHz bandının tekrar tekrar daha iyi olduğu sonucuna varabilirsiniz. Fakat her iki grubun da hangisini kullanacağınızı bilmeniz gereken artıları ve eksileri bulunuyor.

2.4 GHz: Bu bant daha uzun bir kapsama alanı sağlar, ama verileri daha düşük hızlarda iletir.

5 GHz: Bu bant ise daha eksik kapsama alanı sağlar, ama verileri daha yüksek hızlarda iletir.

çoğunlukla, daha yüksek frekanslar, duvarlar ve ağaçlar gibi katı nesnelere daha zorlama nüfuz eder, böylece 5 GHz bandı uzun aralıklarda bilgi yayınlamak için mükemmel değildir.

Ayrıca 2.4 GHz keza de 5 GHz kanal bandını aynı anda kullanamıyorsanız, bantları egemen olarak test etmenizi ve daha yüksek bilgi aktarım hızları ve daha düşük geç kalma süresi elde etmenizi sağlayanı seçmenizi öneririz.

peyderpey en iyi Wi-Fi ayarı

1. Adım: Modem ya da router arayüzüne girmek için tarayıcınızın adres çubuğuna 192.168.1.1 yazarak giriş sayfasına ulaşın. Bir Takım yeni modemlerin arayüz ekranı için https://modem yazarak da giriş yapabilirsiniz. Kullanıcı adı ve parola bölümüne ise özelleştirdiğiniz antre bilgilerini yazın.

2. Adım: Wi-Fi (Kablosuz Ağ) bölümüne tıklayın.

3. Adım: Özgün bir SSID yani Wi-Fi adı belirleyin.

4. Adım: SSID gizle seçeneğini pasif halde bırakın. SSID’nizi gizlerseniz cihazınızdan manuel olarak ağ adı ve şifresini girerek bağlı olmak durumundasınız.

5. Adım: Eğer 802.11 ac bir modem kullanıyorsanız burada tüm protokollerin bulunduğu seçeneği işaretleyin. Eğer kullanmıyorsanız ve evinizdeki kablosuz temas kuracak cihazlar yeni model ise; kablosuz modunu N only modunu, değil ise b/g/n modunu seçin.

6. Adım: Kanal bant genişliği bölümünde ise eğer modeminiz 5 GHz ise burada 20/40 MHz’yi eğer 2.4 GHz ise sadece 20 MHz‘yi seçin.

7. Adım: Kanal seçimi. Bu birim can herif nokta diyebiliriz. Kanal seçimi çevrenizdeki öteki modemlere göre farklılık gösterecek. Peki, boşta olan ve parazite yol açmayacak kanalı nasıl seçeceksiniz?

Windows 10 işletim sistemi kullanıyorsanız aygıt kullanıyorsanız buradan Wi-Fi Analyzer uygulamasını Microsoft Store üzerinden indirip tarama yapın. Çevrenizdeki kablosuz ağların kullandığı kanalları görüntüledikten sonra modeminizden boşta olan kanalı seçin. Eğer anlamsız ise 2.4 GHz için 1, 6 veya 11. kanalı seçmeniz daha dinç olacaktır. Programı açtığınız zaman Çözümle bölümünden ortamınızda kullanmanız gereken yerinde kablosuz kanalı görüntüleyebilirsiniz.

Wi-Fi Analyzer programının önerdiği kablosuz kanalı görüldüğü üzere 11. kanal olarak görünüyor.

Mac‘te ise “daha alçak” tuşu ile Wi-Fi simgesine tıklayın. Açılan menüde “Kablosuz Ağ Tanıları” bölümü açın. Kablosuz Ağ Tanıları açıldığında durum çubuğundaki Pencere>Tara seçeneği ile Wi-Fi kanallarını görüntüleyebilirsiniz.

8. Adım: Kimlik doğrulama yönetiminden WPA2‘yi ve WPA şifrelemesinden AES‘i seçin.

En iyi Wi-Fi ayarı nasıl yapılır rehberimizde sizlerle paylaştığımız işlemleri uyguladıktan daha sonra Wi-Fi bağlantınızda yaşadığınız bağlantı ve sürat sorunlarınız çözüme kavuşacaktır.

:: Kablosuz ağı daha bereketli kullanmak için bu adımları uyguladınız mı?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.