DOLAR 34,8640
EURO 36,7449
ALTIN 3.020,73
BIST 10.099,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Çar 10°C
Per 9°C
Cum 10°C
Cts 10°C

El Yaralanmalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

El yaralanmalarında dikkat edilmesi gerekenler, yaraların doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi için önemli ipuçlarını içerir. İlk yardım yöntemleri, enfeksiyon önleme ve iyileşme süreci hakkında bilgi edinin.

08.08.2024
A+
A-

El Yaralanmalarını Hafife Almayın: Ciddi Hasara Neden Olabiliyor

İSTANBUL – Ev ve iş kazaları nedeniyle birçok kişi ciddi el yaralanmaları yaşayabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji bölümü uzmanı Op. Dr. Emre Kaya, el yaralanmalarında yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Basit bir yaralanmanın bile sinir ve tendon hasarına yol açabileceğini vurgulayan Kaya, ciddi kanamalarda turnike uygulamanın büyük bir hata olduğunu belirtti.

El yaralanmaları, birçok insanın başına gelebilen yaygın bir durumdur. Özellikle iş yerlerinde meydana gelen kazalar, ciddi el yaralanmaları ile sonuçlanabilmektedir. Bu tür durumlarda, soğukkanlı kalarak ilk müdahaleyi yapmak hayati önem taşımaktadır. Çakmak Erdem Hastanesi’nden Op. Dr. Emre Kaya, hem evde hem de iş yerlerinde karşılaşılabilecek el yaralanmalarında nasıl hareket edilmesi gerektiğini anlattı.

Kan Miktarı Sizi Aldatmasın

Kan Miktarı Sizi Aldatmasın

Kan miktarının, yaralanmanın ciddiyetini belirlemede yanıltıcı olabileceğini ifade eden Kaya, “Küçük bir mutfak kazasında bıçağın sadece ucunun girmesi, çok incecik, kıl gibi bir sinir kopmasına neden olup ameliyat gerektirebilmektedir. Hastalar, çok kanamalı bir yaralanmada basit bir cilt dikişiyle 10 günde iyileşebilirken; çok küçük, iğne deliği gibi bir kesiden dolayı ciddi bir sinir ameliyatı geçirip 1 yıl tedavi görebilmektedir.” dedi.

Bu nedenle el yaralanmalarının asla hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Kaya, “El yaralanmaları basit bile olsa, hatta kanama olmasa bile, hissizlik, küçük eklemlerde hareket kısıtlığı varsa mutlaka el cerrahisi uzmanı bir merkeze başvurmalıyız. Hiç kanama olmayan, basit yaralanma gibi gözüken 1 cm’lik kesilerde, evde pansuman yapıldığı takdirde elin hareket kaybı veya uyuşma varsa, ‘sonradan geçer’ düşüncesine kapılmamalıyız. Geç kalınmış tendon veya sinir yaralanmalarında müdahale süreci çok zorlaşıyor. Bazen 2 kere müdahale etmek gerekebiliyor. Çok kanama olması halinde ise korkmamak gerektiğini unutmayalım; elin kaybı ihtimali oldukça düşüktür.”

Kanamalı Yarayada Turnike Yapmayın

El yaralanmalarında ilk müdahale yöntemlerini anlatan Op. Dr. Emre Kaya, şu şekilde açıklamalarda bulundu: “Öncelikle temiz bir bez veya pansuman malzemesiyle yaraya baskı uygulayıp, el kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır ki yer çekiminin etkisiyle kanama artmasın. Ardından en yakın hastaneye başvurmak gerekmektedir. Uzuv kopması durumunda, kopan uzvu soğuk tutarak temiz bir malzeme içinde hastaneye götürmek oldukça önemlidir.”

İlk yardım sırasında sık yapılan hatalara da dikkat çeken Kaya, kanamalarda turnike uygulanmaması gerektiğini ifade ederek, “Yaraya su tutma, sıcak uygulama veya turnike yapmayı asla önermiyorum. Yaraya baskı uygulayıp, eli yukarıda tutmak gerekir. Kolun aşağıda tutulması kan kaybına yol açar ve nörolojik bir tansiyon düşüşüne neden olabilir. Turnike uygulandığı takdirde uzuvda beslenme problemi meydana gelebilir; o an kan durur, ancak daha sonra nekroz adı verilen kanlanma bozukluğu ortaya çıkabilir. Bu nedenle panik yapmadan, yaraya baskı uygulayıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.” diye konuştu.

Özellikle iş kazalarında ağır yaralanmaların sık yaşandığını belirten Kaya, çalışanlara koruyucu eldiven kullanmaları konusunda uyardı. Ayrıca, çalışanların tetanoz profilaksisi ve hepatit B aşılarını da tamamlamış olmaları gerektiğini belirterek, bu tür yaralanmalarda el cerrahisi bölümü olan hastanelere başvurulmasını önerdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.