DOLAR 32,5567
EURO 34,9001
ALTIN 2.432,83
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

El Dezenfektanı Kullanırken Nelere Dikkatli Olmak Gerekir?

31.05.2020
A+
A-

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen el dezenfektanlarının kullanımı konusunda manâlı açıklamalarda bulunarak “Içki bazlı el dezenfektanları fazla kısa sürede buharlaştığı için çoğunlukla 2 ile 5 saniye içerisinde mikroorganizmaların çoğunu öldürür,” dedi.

Görünür ya da görünmez kirlenme söz konusu olduğunda el dezenfektanı hastalık yaratıcı mikroorganizmaların vücuda, başka kişilere ve yüzeylere rahatsızlık bulaştırmasını alıkoymak nedeniyle kullanıldığı bildiren Dr. Nurullah Dikmen, “Hastanelerde kullandığımız içki bazlı dezenfektanlar içeriğindeki içki oranı ayarlanmış ve son kullanma tarihleri yazılı dezenfektanlardır. Evlerde kullanılan kolonya dediğimiz maddeler 70 derece ve üstü alkol içeren 70 ila 90 derece arasında dezenfektan özelliği olan kimyasallardır.

Ağzı açık kalmış kolonyaların içki içeriği çabucak buharlaşacağı için mikrop öldürme özelliği azalabilir. O nedenle büyük volümdeki dezenfektan ve konut kolonyalarının ağzının sıkı kapatılması koşuluyla 60 ila 90 derece arasında dezenfektan özelliği olan kimyasallardır,” biçiminde konuştu.

“ETKİLİ OLMASI İÇİN AVUCU DOLDURMASI GEREKİR”

El dezenfektanlarının etkisini gösterebilmesi için bütün avucu doldurması ve elin içi ve dışında parmak aralarında bilekleri içine alacak şekilde ovalanarak yayılması gerektiğini belirten Dikmen, “Etkili olması için avucu doldurması ve elin avuç içi ve açık havada parmak aralarında bilekleri içine alacak şekilde ovalanarak yayılması gerekir. Çok kısa sürede uçup gitme özelliği ve 2 saniye içerisinde de bakterileri ve virüsleri öldürme özelliği olduğu için hızla el üzerinde yayılması gerekir. Dezenfektanların birçok zarflı virüslere karşı etkilidir. Bunlar HIV, Hepatit B, influenza veya korona virüs gibi insanlarda hastalık yapan virüslerin, sporsuz bakterilerin çoğunda etkilidir. Bazı dezenfektanların daha sert ve kesin bir kokuya sahipken bazıları ise parfüm de içerebiliyor.

Hiçbir dezenfektanı ellerimizi dezenfekte ederken koklamamamız gerekir çünkü içeriği sebebiyle solunum yolları için zararlı olabilir. bu nedenle parfümlü olmasının hiçbir faydası yoktur. Tercih nedeni değildir,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER El Dezenfektanı Nasıl Yapılır? El Dezenfektanı Hazırlanışı

El Dezenfektanı Nasıl Yapılır? El Dezenfektanı Hazırlanışı

El Dezenfektanları Cilde Zarar Veriyor

El Dezenfektanları Cilde Zarar Veriyor

Kylie Jenner, El Dezenfektanı Üretimine Başladı

Kylie Jenner, El Dezenfektanı Üretimine Başladı

Yerli El Dezenfektanı BOREL Yarın Satışta

Yerli El Dezenfektanı BOREL Yarın Satışta

İLİşKİLİ GALERİLER Egzaması Olanların Kesinlikle Yememesi Gerekenler

Egzaması Olanların Şüphesiz Yememesi Gerekenler

Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

İstanbul'da Coronavirüs Etkisiyle Bugün

İstanbul’da Coronavirüs Etkisiyle Bugün

Gazze'de Coronavirüs Kaynaklı İlk Can Kaybı

Gazze’de Coronavirüs Kaynaklı İlk Can Kaybı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.