DOLAR 35,5010
EURO 36,6077
ALTIN 3.062,77
BIST 9.741,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Ekvator’da Yaşanan Süper Soğuk Fırtınada Rekor Kırıldı: Sıcaklık -111 Derece Olarak Ölçüldü

31.03.2021
A+
A-

Bundan 3 yıl önce, 29 Aralık 2018 tarihinde, Ekvator’da Pasifik Okyanusu’nun batısında bir süper soğuk fırtına meydana geldi. Fırtınanın ardından elde edilen uydu görüntüleri ve toplanan veriler ile bir araştırma yürütülmeye başlandı ve bu araştırmanın sonuçları geçtiğimiz günlerde paylaşıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, yaşanan süper soğuk fırtınanın en tepe noktasında sıcaklık -111 dereceydi ve bu sıcaklık değerinin bir rekor olabileceği düşünülüyor. Fırtına hakkında araştırma yürüten ekipler, elde edilen sıcaklığın da fırtınanın gerçekleşme şeklinin de bazı sıra dışı durumlar barındırdığını söylüyor.

Normalden çok daha fazla soğudu:

süper soğuk fırtına

Bu türden büyük fırtınalara sebep olan çok kuvvetli bir hava akımı, atmosferin en alt tabakasına (troposfere) ulaştığında genellikle düzleşiyor. Ancak fırtınanın çok kuvvetli olduğu durumlarda, yukarı yönlü hava akımı troposferi de aşarak, stratosfere ulaşabiliyor. 2018 yılında yaşanan olayda ise araştırmacılardan gelen verilere göre bulutun üst seviyesi 20.5 km’ydi.

Konu ile ilgili açıklama yapan, Oxford Üniversitesi’nden Simon Proud, bu duruma “overshooting top” adı verildiğini, bulutun tepe noktasının Tropopoz tabakasını aştıktan sonra yükselişine devam ederken her kilometrede 7 derece soğuduğunu belirtti. Ancak Prouf’un bildirdiğine göre 2018 yılındaki örnekte Tropopozu aşan bulut, 13 – 14 derece daha soğuktu.

Bu türden fırtınaların sayısı artıyor:

fırtına

Bu devasa fırtına, araştırma ekibinin ifadesiyle ‘hiçliğin ortasında‘ gerçekleştiği için insan yaşamına bir etkisi olmadı. Ancak benzer devasa fırtınaların sayısında sürekli bir artış olduğu bildiriliyor ve araştırmacılar bunu bir risk olarak değerlendiriyor.

Geçtiğimiz 3 yılda karşılaşılan benzer fırtınaların sayısının, ondan önceki 13 yılla eş olduğu söyleniyor. Böyle soğuk hava fırtınalarının yaratması olası tehlike düşünüldüğünde ise artışının nedeninin anlaşılmasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.