Ekrem İmamoğlu’nun İfadesi ve Karşılaştığı Suçlamalar
Ekrem İmamoğlu’nun ifade vermesi ve karşılaştığı suçlamalar hakkında detaylı bilgilere ulaşın. İstanbul’un sevilen Belediye Başkanı’nın durumu, siyasi etkileri ve kamuoyundaki yankıları üzerine kapsamlı bir değerlendirme.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İfadesi ve Soruşturmalar
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi‘ne gelerek ifade verdi. İmamoğlu, tehdit, hakaret, terörle mücadelede görev yapan kişiyi hedef göstermek ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs gibi dört ayrı suçlama ile karşı karşıya. İfadesi, sabah saat 09.50’de başladı.
Adliyeye girişi sırasında eşi Dilek İmamoğlu ve partililerle birlikte olan İmamoğlu, protokol kapısından geçerek adliyenin 7’nci katına yöneldi. Ancak ifade işlemlerinin yapıldığı katta toplanan kalabalık nedeniyle bir bariyer konuldu ve bu durum gergin anlara sebep oldu. Belediye başkanları, milletvekilleri ve avukatlardan oluşan bu kalabalık, bariyeri geçmekte zorlandı ve zaman zaman görevlilerle tartışmalar yaşandı.
İki Soruşturmada Yöneltilen Suçlamalar
İmamoğlu, tehdit, hakaret, görevli kişiyi hedef göstermek ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlamalarıyla ifade verdi. İfadesinde, üzerine atılı suçlamaları kesinlikle kabul etmediğini belirtti. İmamoğlu, “Benim yaptığım ifade özgürlüğüdür. Ve ifade özgürlüğü anayasal bir haktır. İfade özgürlüğü, adli makamlara ve onların işleyişine yönelik eleştirileri de kapsar.” şeklinde konuştu.
İmamoğlu, “Demokratik düzenin bir gereği olarak uğradığımız haksızlıkları milletimizle paylaşmak, yapılan usulsüzlükleri eleştirmek ve bu uygulamaların hukuka zarar verdiğini dile getirmek ne zamandan beri tehdit sayılmıştır?” diyerek duruma dikkat çekti.
İmamoğlu, kimsenin onurunu zedeleyecek bir söylemde bulunmadığını ifade ederek, “Böyle bir eylem içerisinde bulunmam mümkün değildir.” dedi.
İfadesi Sonrası Adliye Önünde Açıklama
İfadesi tamamlandıktan sonra dışarıda toplanan kalabalığa seslenen İmamoğlu, “16 milyonun temsilcisi burada böyle bir ifade vermemeliydi. Bugünkü mesele, hak, hukuk, adalet ve geleceğimiz meselesidir. Hedefin ne olduğu belli.” sözleriyle durumu özetledi. Ayrıca büyük bir dayanışma ruhu içerisinde olduklarını vurguladı.
Başsavcıya Yönelik Tehdit Soruşturması
İmamoğlu hakkında açılan ilk soruşturma, 20 Ocak’ta düzenlenen Yargının Siyasallaşması başlıklı panelde sarf ettiği sözler nedeniyle başlatıldı. İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’i eleştirerek, kendisine yönelik soruşturmalarda bir siyasi tavır takınıldığını belirtmişti. Bu açıklamalar sonrasında Gürlek’i tehdit iddiasıyla hakkında soruşturma başlatıldı.
İkinci Soruşturma Bilirkişi Açıklaması Sonrası Başladı
İlk soruşturmanın ardından, bir hafta içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yaptığı bir açıklamada İmamoğlu, CHP ve kendisine yönelik soruşturmalarda sürekli aynı bilirkişinin görev yaptığını savundu. Bu durum, ikinci bir soruşturmanın açılmasına sebep oldu ve İmamoğlu’na yargıyı etkilemeye teşebbüs suçlaması yöneltildi.
Adliye Önünde Yaşananlar
İmamoğlu’nun ifadesi öncesinde CHP’den partililere bir çağrı yapıldı. Bu çağrı üzerine çok sayıda partili adliye önünde toplandı. Adliye çevresinde yoğunluk oluşurken, polis araçları ve TOMA’lar da hazır bekletildi. Emniyet güçleri, adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı ve bu süreçte zaman zaman gerginlikler yaşandı.
Adliyenin Şişli kesimine bakan tarafında destek vermek için gelenlerle polis arasında arbede meydana geldi. Bu durum, adliye önündeki atmosferi gerdi.
Mansur Yavaş’tan Destek
İmamoğlu’na destek vermek amacıyla birçok siyasi figür de Çağlayan’a geldi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da sabah saatlerinde adliyeye gelerek İmamoğlu’na destek verdi.