DOLAR 32,3607
EURO 34,7711
ALTIN 2.402,02
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Düşme ve Çarpmalar

19.07.2020
A+
A-

Yeni yürümeye başlayan çocuklarda daha sık gözlemlenen düşme ve çarpmalar endişelenecek bir durum değildir ama gözlemlemek de fayda vardır. Çocukların düşmeleri ve başlarını çarpmaları çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu durumlarda da çarpmanın şiddeti önemlidir. Çarpmanın şiddetiyle oluşabilecek olağan dışı durumlar meydana gelebilir. Şiddetli bir çarpma sonucu belirtilere göre bir sağlık kuruluşuna başvurmakta yarar var. Çocuklarda çok sık meydana gelen çarpmaları en aza indirmek çok önemlidir. Çocukların düşme ve çarpmalar yaşamaması için ebeveynlerin bazı tedbirler alması gerekmektedir.

Düşme ve çarpmalar sonucunda neler yapılmalıdır?

Gözlem yapmak önemlidir. Aileler çocukların düşme ve çapma yaşadıklarında mutlaka 72 saat gözlemleyerek herhangi bir sorun olup olmadığına dikkat etmelidirler. Eğer dikkatlerini çeken bir sorun görürlerse mutlaka doktora götürmelidirler. Bilinç kaybı, kusma, konuşma problemi, hafıza kaybı gibi belirtiler çocukları acil servise götürülmesini gerektiren bulgulardır. Düşme ve çarpmalar sonucu kırık ve çıkıklar yada kafatasında çatlaklar meydana gelebilir. Düşme veya çarpma durumunda olağan dışı bir durum gözlemlenirse bir hekime gözükmede yarar var.

Düşme ve çarpmalar sonucunda oluşabilecek hasarlar nelerdir?

Buruklar, kırılmalar ve çıkılar düşme ve çarpmalar sonucunda ortaya çıkabilir. Kafatası çatlakları, morarmalar gibi sonuçlarda doğurabilir. Peki bu durumlarda neler yapılmalıdır?  Vücutta kırık veya çıkıklar varsa hareket ettirmemeye dikkat edilmelidir. Kırık olan kol veya bacağı hareket ettirmek olası kanamalara ve kırıkların açılmasına sebebiyet verebilir. En kısa zamanda sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir. Yanlış yapılacak müdahale kemiğin yamuk kaynamasına sebebiyet verebilir. Kafatası çatlakları meydana gelirse bunu çocuğun gözlerinde morarma, hafıza kaybı, burun kanaması, konuşmada bozukluklar, havale, baş dönmesi, uyuşukluk gibi belirtiler görülürse mutlaka acil servise götürülmesi gerekmektedir. Bebeklerde düşme ve çarpmalara daha çok dikkat edilmelidir. Çünkü bebeklerin kafatası kemikleri çok yumuşaktır bu yüzden daha büyük sorunlara yol açabilir. Bebekte bu gibi bir şey görülürse gözlemleme yapılmalı eğer soluma, baş dönmesi, kusma ve sinirlilik gibi belirtiler meydana geldiyse mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Düşme ve çarpmalarda alınacak önlemler nelerdir?

Merdiven ve balkon gibi çocukların sarkabileceği yada demir aralarından başlarını sokabilecekleri durumları engellemek için demir aralıklarını daha sık yapabilir. korkulukları boyunun erişemeyeceği uzunlukta yaptırabilir ve merdiven başlarına engeller konulabilir.

Çocukların kayıp düşmesini engellemek için yerlerin ıslak olmamasına dikkat edilmeli ve halıların kaymaması için altına kaydırmayacak şeyler koymak çocukların düşmele risklerini en aza indirmeye yardımcı olur.

Emekleyen bebekleri tek başına düşebilecekleri yerlerde bırakmak oldukça sakıncalıdır.Mutlaka yanlarında bulunun.

Pencere altlarına tırmanacak ve pencereden sarkacakları bir şeyler koymayın.

Çocukların yaşlarına uygun olan oyuncak seçimleri yapınız. Ortalıkta oyuncak bırakmak onlara takılıp düşmelerine sebep olabilir. Oyuncakları toplamakta yarar var.

Mobilyaların çocukların üzerlerine devrilme tehlikesine karşı mobilyaları duvara sabitleyin.

Kolay ulaşabilecekleri yerlere kaynar su bıçak veya tencere gibi delici kesici aletleri koymayın.

İLİşKİLİ HABERLER Diş Çıkarma Döneminde Bebek Nasıl Rahatlatılır?

Diş Çıkarma Döneminde Bebek Nasıl Rahatlatılır?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.