DOLAR 32,5709
EURO 34,9658
ALTIN 2.445,80
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Son Dakika! Biontech, Sinovac, Moderna ve Sputnik…

22.06.2021
A+
A-

Son günlerin en çok kafaları karıştıran sorularından biri olan Kovid-19 aşılarının kısırlık yapıp yapmadığı ile ilgili araştırma sonuçları açıklandı. Yapılan araştırma sonuçları tartışılan bu konuya son noktayı koydu!

ABD’de Moderna ve BioNTech aşısı üzerinde yapılan bilimsel araştırma ‘Koronavirüs aşısı kısırlık yapıyor mu?’ sorusuna yanıt verdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında yapılan ciddi araştırmalar sonucu elde edilen aşılar dünya genelinde yayılmaya başladı. Tüm dünya koronavirüse karşı etkili olan aşıyı bulmak için adeta seferber oldu. Sonunda koronavirüs aşısı bulundu. Dünya genelinde yapılan aşılamaya Türkiye’de de son hız devam ediliyor. Milyonlarca kişinin aşılanmasıyla akıllarda da birçok soru oluşmaya başladı. Aşının yan etkilerinden korkan vatandaş bu etkilerin ne kadar zararlı olabileceği konusunda tedirgin. 

Koronavirüsle mücadele kapsamında birçok aşı geliştirilmişi durumda. Bu aşıların ise en çok merak edilen tarafı yan etkilerinin olup olmayacağı. 

Tüm dünyada aşılama son hız devam ederken küresel aşılamada sayı 2.5 milyar doz barajı aşıldı. Buna rağmen aşı yaptırmak istemeyen ciddi bir kitle var. Aşı yaptırmak istemeyen kişilerin iddia ettiği şey ise aşıların erkeklerde kısırlık yaptığı iddiası.

ABD’de Moderna ve BioNTech Kovid-19 aşıları üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Söz konusu araştırma ‘Koronavirüs aşısı kısırlık yapıyor mu?’ tartışmasına son nokta konuldu.

CNN International’da yer alan habere göre, bu aşıları olan hiçbir genç erkekte sperm sayısında azalma görülmedi. Aynı araştırma kapsamında bu kişilerin sperm kalitelerinin de düşmediği bilgisinin altı çizildi.

25 ile 31 yaş arasındaki 45 erkekten alınan örneklerin incelenmesi ile yapılan ve alanında bir ilk olan araştırma adına konuşan Dr. David Cohen ”Koronavirüs aşısı olmanız durumunda sperm sayınızın etkilenme olasılığının çok düşük olduğunu gözler önüne seren kanıta ulaştık” ifadelerini kullandı.

AŞI DEĞİL KORONA ETKİLİYOR!

Aşının spermler üzerinde etkisi olmadığı bu çalışma ile kanıtlandı. Ancak uzmanlar virüsün erkek üreme sistemine zarar verebileceği konusunda bir süredir uyarıyor.

HAMİLE KALMAK İSTEYENLER AŞI YAPTIRABİLİR Mİ? 

Peki hamile kalmak isteyen, gebeler ve emziren kadınlar aşı yaptırabilir mi? Bu konuda da aşının sakıncalı olduğuna dair hiçbir bilimsel bulgu bulunmuyor.

Hamile kadınların aşı yapılmasıyla ilgili şu ana kadar yapılan tüm araştırmalar aksine Kovid-19 aşısının herhangi bir etkisinin olmadığına dair işaret ediyor. Emziren ve hamile kadınlarda aşılama yapılmasının ciddi sıkıntılara yol açmadığı belirtiliyor. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Akova da bu konuda kararın kişinin kendisinin vermesi gerektiğini ve meselenin bir risk değerlendirmesine tabi olduğunu belirtti.

hamile annelere aşı yapılması durumunda bebeğe olan etkilerini anlatan Akova, “Üstelik anneye aşı yaparsanız bu aşı ile oluşan antikorlar, bebeğe hem sütle hem de o kordon kanıyla geçiyorlar. ABD’de CDC önerisi hamile annelerin risk altında olması halinde aşının yapılabileceği yönünde. Dolayısıyla hani şimdiye kadarki veriler hamilelerde ve süt verenlerde aşı yapılmasına engel bir durum olmadığını ortaya çıkartıyor” dedi.

Akova, hamile kadınların Covid-19 olmalarının çok daha büyük riskleri beraberinde getirdiğinin de altını çizdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.