DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Dünyanın ve Türkiye’nin Radyo Tarihinde Öncüler: TRT Radyo ve Radyo Günleri

Türkiye ve dünyanın radyo tarihini şekillendiren TRT Radyo ve Radyo Günleri’nin önemli anlarını keşfedin. Radyo kültürünün gelişimine tanıklık eden bu içerik ile tanışın.

16.05.2025
A+
A-

Türkiye’de Radyo Yayıncılığının Tarihçesi ve Gelişimi

Türkiye’de radyo yayıncılığı, 1927 yılında resmi olarak hayat bulmuş ve özellikle eğitim, haberleşme, eğlence ve reklam alanlarında geniş bir yelpazede hizmet vermiştir. Bu alandaki öncü kuruluşlardan biri olan TRT Radyo, Türkiye’nin ilk ve en köklü radyo yayıncısıdır. 1927 yılında İstanbul Sirkeci’de başlayan yayınlar, zamanla Ankara Radyosu’nun bulunduğu binaya taşınmış ve burada gelişimini sürdürmüştür. 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Avrupa’nın en büyük radyo binasının inşası gerçekleştirilmiş ve bu yapı, Türk radyo tarihinin dönüm noktalarından biri olmuştur.

Uluslararası Radyo Günü ve Temaları

Birleşmiş Milletler (BM) UNESCO’nun 2011 yılında aldığı karar doğrultusunda, 13 Şubat her yıl “Dünya Radyo Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün, 1946 yılında kurulan BM Radyosu’nun kuruluş tarihi olan 13 Şubat’ı anmak ve radyonun toplumsal etkisini vurgulamak amacıyla belirlenmiştir. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan bu günlerde, bu yılın konusu “Radyo ve İklim Değişikliği” olarak seçilmiştir. Bu tema, radyo iletişiminin iklim kriziyle mücadeledeki yerini ve önemini gözler önüne sermektedir.

TRT Radyosu ve Güncel Faaliyetleri

TRT Radyo Dairesi Başkanı Hamit Yaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TRT’nin 2027 yılında 100. yılını kutlayacak olmasının gurur verici olduğunu belirtti. Yaz, “TRT Radyoları, sahip olduğu güçlü insan kaynağı, finansal imkanlar ve tecrübeleriyle Türkiye’nin en önemli prodüksiyon merkezlerinden biri olmaya devam ediyor. Günümüzde radyoculuk denilince akla ilk gelen kurumlar arasında yer alıyoruz.” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Türkiye’de radyo yayıncılığının tarihsel gelişimine değinen Yaz, 1927’de İstanbul Sirkeci’de başlayan yayınların, zamanla Ankara Radyosu binasında devam ettiğini ve bu binanın, 1938 yılında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Avrupa’nın en büyük radyo binası olarak inşa edildiğini hatırlattı.

Radyo ve Toplumsal Katkıları

Radyo, eğitim ve kültür alanında en etkili iletişim araçlarından biri olmaya devam etmektedir. Yaz, “Radyo dramaları ve tiyatrolarımız, Türkiye’de kültür ve eğitim alanında büyük bir öneme sahip. Özellikle ‘Arkası Yarın’ ve ‘Radyo Tiyatrosu’ programlarımız, dinleyicilerimizin kalplerinde özel bir yer tutuyor.” diyerek, bu alanlarda yapılan çalışmalara vurgu yaptı.

TRT’nin Sanat ve Etkinliklerle Vatandaşlarla Buluşması

2024 yılında TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın önderliğinde, 28 ilde düzenlenen konserler ve etkinliklerle TRT sanatçıları vatandaşlarla bir araya geldi. Yaz, bu organizasyonların TRT’nin ve radyonun gücünü bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Radyo ve Dijital Dönüşüm

Radyo, teknolojik gelişmelerle birlikte yeni bir evrim sürecine girmiştir. Yaz, “Dijital çağda, TRT Radyoları ve TRT Dinle uygulaması üzerinden içeriklerimizi geniş kitlelere ulaştırmaya devam ediyoruz. Radyo dramalarından konserlere, müzik listelerinden sesli kitaplara kadar çeşitli içerikleri dijital platformlarda yayınlıyoruz.” şeklinde anlatımda bulundu.

Radyo ve Geleceği

Mert Özcan, TRT FM’deki “Frekans” programının müzik direktörü olarak, radyo yolculuğunun başlangıcından itibaren edindiği deneyimleri ve bu mesleğin dinamiklerini paylaştı. Özcan, “Radyo, canlı ve kaydedilmemiş seslerin ulaştığı en etkili iletişim aracıdır. Podcastler ve dijital platformlar ile radyo, büyümeye ve yeni nesillere ulaşmaya devam edecektir.” diyerek, radyonun geleceğine dair umutlarını dile getirdi.

TRT Ankara Radyosu’nun, birçok önemli isme ve duayene ev sahipliği yapmış, yayıncılık açısından büyük bir kültür ve eğitim merkezi olduğunu vurgulayan Özcan, “Burada yayın yapan herkesin hayalleri ve emekleri, radyo sanatını daha da ileriye taşıyor.” dedi.

Radyo Gününü Kutlama ve Gelecek Perspektifi

30 yıldır TRT Ankara Radyosu’nda çalışan ve programların yapımcısı ile sunucusu olan Acar Acartürk, radyo sektöründeki uzun kariyerini ve bu mesleğin kendisinde yarattığı heyecanı paylaştı. Acartürk, “Radyo, bizim için bir yaşam biçimi ve vazgeçilmez bir iletişim aracıdır. Her zaman canlı ve etkileşimli olması, onun değerini artırıyor.” diyerek, Dünya Radyo Günü’nü kutladı ve radyonun önemine dikkat çekti.

Acartürk, “Radyo, hiçbir zaman modası geçmeyecek ve var olmaya devam edecek; çünkü insanlar her zaman canlı ve gerçek seslere ihtiyaç duyar.” şeklinde sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.