DOLAR 32,5698
EURO 34,6715
ALTIN 2.503,77
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Dünyanın ilk sınırsız erişimli film festivali tanıtıldı Dünyanın ilk sınırsız erişimli film festivali olan Milletlerarası Göç Filmleri Festivali, 14-21 Haziran…

28.05.2020
A+
A-

Dünyanın birincil sınırsız erişimli film festivali olan Milletlerarası Göç Filmleri Festivali, 14-21 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek.

Şenlik merkezi olarak www.migrationff.com web sitesi bütün etkinliklere ulaşılabilen ana mecra olarak konumlandı. Online sinema biletinden sergi davetiyelerine dek pek çok içeriğe karnaval web sitesinden ulaşılabilecek.

50’den fazla filmin gösterileceği festival; yerli ve yabancı yüzlerce sinemacı, basın mensubu, sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar ile akademisyenleri ağırlayacak. Festivalde film gösterimleri normal bir festivaldeki gibi, takvimi önceden açıklanacak şekilde gerçekleşecek. Sinema sektörünün önde gelen milletlerarası ve ulusal ustalarının yer alacağı jüri, en iyi film ve senaryoları tahsis etmek için toplanacak.

Festival her tarafında dünyanın dört bir göre da meşhur isimler tecrübelerini paylaşacak. Sınırlı sayıda kişinin katılabileceği; yönetmen ve oyuncunun deneyimlerini aktaracağı özel Masterclass etkinlikleri festivalin en neşelendirici anlarından olacak. Festival baştan başa tekrar alanında uzman isimlerle atölyeler, sinema profesyonelleri ve sektörel konuklarla paneller düzenlenecek.

Festival zarfında herkesin ziyaret edebileceği özel içerikli sergiler de olacak. Bunların bir kısmı göç, bir kısmı ise dünyanın tarihi yerlerini konu edinecek ve özel sergiler VR gözlüklerle gezilecek. Düzenlenecek konserler ise YouTube üzerinden yayınlanacak.

26.000 euro ödüllü müsabaka

Dünyada ve Türkiye’de son beş yılda önemli festivallerde ödüle değerinde görülmüş filmler; Milletlerarası Uzun Metraj ve Uluslararası Kısa Metraj almak üzere iki kategoride yarışacak. Müsabaka sonucunda; ‘En İyi Uzun Metraj Film’ 15.000 euro, En İyi Kısa Metraj Film’ ile ‘İlham Verici Akıcılık’ 5.000 euro para ödülünün sahibi olacak. Hem, Aynı Gemi- SameBoat adıyla düzenlenecek bir başka kısa metraj film yarışmasında da yeniden birinciye 1.000 euro ödül verilecek.

Karnaval dünyanın zenginliklerini göç ile keşfettirecek

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen karnaval ile ilgili konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şunları söyledi:

“Bugün göç var. Göç gerçekte defalarca var. Dilde var, zihinde var, kültürde var, güya, sevgide var. Son yıllarda ne yazık fakat göçün her zaman dramlarını, trajedilerini, bezginlik ve göz yaşlarını konuşuyoruz. Şu kadar göçmen doğdu, şu dek göçmen yakalandı. Şu kadar göçmen evlerine gönderildi. Ancak sahici bir yaşam var. Gerçekten kendimizi korkutuyoruz. Binlerce yıldır göç eden insanlığa kapılarını kapatmayı, kimseyi görmemeyi, kimseyi duymamayı öğütlüyoruz, galiba hata yapıyoruz’’

’Göçün duygusunu, sanatını, insanları nasıl da kaynaştırdığını, medeniyetleri nasıl zenginleştirdiğini anlatmanın zamanının geldiğini söyleyen Asilzade, “Madem göç binlerce yıldır var ve madem hayatlarımıza katkısı var, o vakit göçün dramlarını ve acılarını bir kenara koyup göçün güzelliklerini, kültüre sanata katkısını tekrar sanatla söyleyelim, sanatla anlatalım” dedi.

Göç meselesinin sadece Ortadoğu ve Asya kaynaklı olmadığının altını çizen Bakan Aristokrat ‘Ege’de yakaladığımız firari göçmen taşıyan botlarda Afrika’dan adını bilmediğimiz ülkelerin vatandaşlarına rastlıyoruz. Güney Amerika’da öbür bir göç dramı yaşanıyor.Tarih boyunca var olan göç 21. yüzyılı bir şahsiyet olarak etiketlemiş durumda. Göç sadece pasaport ve oturma izinleri üzerinden yürütülecek bir vaka yok. Yalnızca kaçak göçmen yakalayarak, birkaç mekanik düzenlemeyle çözülecek bir konu da yok. 21. Yüzyıl medeniyeti işte bütün da bu noktada iyi bir sınav vermedi. Her şeyden önce burada insanların yaşamları söz konusu’’ diye konuştu.

Tanıtım toplantısına festivalin onursal başkanı F. Murray Abraham da bir video ile katıldı. Oscar ve Altın Küre ödüllü Abraham, festivalin göç deneyimine değinen filmleri öne çıkardığını belirtti. Hem yapımcılığı göçmenler kadar üstlenilmiş, yazılı ve oynanmış filmler de festivalde yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.