DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Dünyanın ilk penis nakli yapıldı!

24.04.2018
A+
A-

Johns Hopkins Üniversitesi’nden cerrahlar, dünyanın ilk tam nakil penis ve testis torbası ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Cerrahlar, ameliyat sonrasında genital bölgenin 6-12 hafta içinde düzenli işlevini kazanacağını umut ettiklerini söyledi.

İnsan beyni fareye aktarıldı!

Araştırmacılar, hibrit bir beyin çalışmasına imza atarak insan fare beyni oluşturdu. İnsan fare beyni, gelecekte beyin hasarlarının nasıl tedavi edilebileceğini gösteriyor.

26 Mart’ta gerçekleştirilen bu ameliyatta 9 plastik cerrahı ve 2 üroloji cerrahı doktor bulundu. Yaklaşık 14 saat süren ameliyatta, ölmüş donörden alınan penis ve testis torbası nakledildi. Nakil yapılan kişinin, Afganistan’da bir bombaya basarak yaralanan ABD askeri olduğu belirtildi.

Çok karmaşık bir işlem olan bu tam nakil; deri, kaslar, tendonlar, sinirler, kemikler ve kan damarlarının transplantasyonunu içeriyor. Her türlü nakilde olduğu gibi, alıcının vücudunun yabancı dokuları reddetmesi ve onlara saldırmaya başlama ihtimali de vardı. Ancak cerrahlar bu ameliyatta, vücudun bağışıklık cevabını baskılayan bir ilaç sistemi uyguladı.

İsminin açıklamasını istemeyen askerin, nakil sonrasında “Uyandığımda, sonunda kendimi normal biri gibi hissettim. Şimdi iyiyim” ifadelerini kullandığı belirtildi. İlk penis naskli ilk defa 2014 yılında Güney Afrika’da yapılmıştı. Ancak Johns Hopkins cerrahlarının nakli, ilk tam penis nakli olma özelliğinde.

Nakiller hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.