DOLAR 35,4744
EURO 36,6518
ALTIN 3.077,51
BIST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Çok Bulutlu
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 9°C
Cts 11°C
Paz 11°C

Dünyanın en yeşil şehirleri

05.04.2018
A+
A-
1 / 25

Teknoloji geliştikçe ülkeler ve şehirlerde aynı oranda gelişiyor ve değişiyor. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber yeşil alanlar yok olurken her yer binalarla kaplanmış durumda. Ama dünyada bazı şehirler var ki, ne kadar gelişmiş olsalar da yeşile verdikleri değeri kaybetmiyorlar. İşte dünyanın en yeşil şehirleri…

Fotoğraflar: Alamy

2 / 25

Kopenhag, Danimarka
Green Global Economy Index’e (Yeşil Küresel Ekonomi Endeksi) göre dünyanın en yeşil kenti Kopenhag yakın zamanda şehirdeki karbon emisyonunu yüzde 20 oranında düşürmeyi hedefliyor.

3 / 25

Yeşile büyük saygı gösteren Kopenhag belediyesinin büyük bir toplu taşıma ağı ve bisiklet yolları bulunuyor.

4 / 25

Ayrıca ülkede mimaride çatıları yeşillendirmek, etkili atık yöntemleri kullanmak ve yağmur suyunun geri dönüşümü çalışmaları yapılıyor. Sosyal ve ekonomik açıdan iyi durumda olan Kopenhag her yıl binlerce turist ağırlıyor.

5 / 25

Amsterdam – Hollanda
Hollanda’nın başkenti Amsterdam küçük ve kalabalık bir kent olmasına rağmen çevrecilikte sınır tanımıyor.

6 / 25

Şehrin caddelerinin çok dar olmasından dolayı burada dört tekerlekli taşıtlar yerine iki tekerli taşıtlar kullanılıyor.

7 / 25

Amsterdam’da 1 milyonun üzerinde kişi bisiklet kullanıyor ve bu durum karbon emisyonunun da bir hayli düşmesini sağlıyor. Bu durum her ne kadar trafik yaratsa da mühendisler akıllı kent projesi kapsamında krizi fırsata çevirmeyi hedefliyor.

8 / 25

Stockholm – İsveç
Avrupa Yeşil Büyük Kent Ödülü’nü alan ilk Avrupa kenti unvanına sahip Stockholm 1990’dan beri karbon emisyonunu yüzde 25’lik bir oranda düşürdü.

9 / 25

Şehrin doğayla ilgili en önemli planı ise 2050’ye kadar fosil yakıt kullanımını tamamen kesmek. Halkına sağlıklı bir yaşam sunan Stockholm yeşil alanları ve kültürel mekanlarıyla her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

10 / 25

Vancouver – Kanada
Vancouver Kuzey Amerika’da soğuk iklimi ve yüksek emlak fiyatlarıyla göze çarpıyor. Ancak bunun bir sebebi var. Kanada’nın önemli şehirlerinden Vancouver’da elektriğin yüzde 93’ü sürdürülebilir enerji kaynaklarından karşılanıyor.

11 / 25

Yani bu emlak fiyatlarının artmasına sebep oluyor. Vancouver yeşil olma konusunda diğer şehirlere göre daha hırslı ve azimli çalışıyor.

12 / 25

Londra – İngiltere
Yoğun sisi ve fabrikalarıyla göze çarpan İngilitere’nin başkenti Londra’da da yeşillendirme çalışmaları hızla yayılıyor.

13 / 25

Londra sanayileşmiş gibi gözükse de kentin birçok alanındaki parklarda, ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları yapılıyor.

14 / 25

Ayrıca son yıllarda bisiklet yollarına önem veriliyor. Birçok güzelliğe ev sahipliği yapan Londra’da yeşilin en güzel görülebileceği yerlerin başında Hyde Park Winter Wonderland, Regent’s Park ve St. James’s Parkı geliyor.

15 / 25

Berlin – Almanya
Bilinen adıyla ‘Utanç Duvarı’ Berlin’i yıllar boyunca gelişime kapalı durumda bıraktı. Duvarın yıkılmasının ardından şehrin içinden geçen kaynakların yardımıyla yeşillenmeye başladı.

16 / 25

Berlin’de bisiklet ve trafik ışıkları sürdürülebilir enerjiyle destekleniyor ayrıca onlar da diğer ülkeler gibi fosilden kurtulup sürdürülebilir enerjiye geçmek için çalışıyor.

17 / 25

Berlin’e gittiğinizde yeşilin en güzel tonlarını görmek isterseniz Berlin-Dahlem Botanical Garden and Botanical Museum öneririz…

18 / 25

New York – ABD
Yüksek binaları, Wall Street’i ve inanılmaz kalabalığını ele alınca New York nasıl yeşil bir şehir diye düşünebilirsiniz. New York kenti de diğer şehirler gibi yeşile önem veriyor.

19 / 25

Boyutlarına göre New York’un gaz emisyonu aynı büyüklükteki birçok şehrin çok altında. Ayrıca 28 dönümlük ‘Central Park’a verdikleri önem şehrin yeşil kalmasında büyük bir etken.

20 / 25

Singapur
Ormanın ortasında bir şehir inşa eden Singapur’un doğa çalışmaları son hız devam ediyor. 54 hektarlık Süper Ağaçlı Bölgeler yaratılıyor, hayvanlar korunuyor ve atık suyun geri dönüşüm çalışmaları yapıyor.

21 / 25

Singapur’da yeşilin önemini vurgulayan en önemli noktaysa 101 Hektarlık Gardens by the Bay. Bu eşsiz bahçe turistlerinde uğrak noktalarından.

22 / 25

Helsinki – Finlandiya
İskandinav ülkelerine geri döndüğümüzde Finlandiya’dan Helsinki göze çarpan şehirlerden biri. Finlandiya çok göze çarpan bir ülke olmasa da başkentte çevrecilik adına büyük adımlar atıldı.

23 / 25

Çünkü ülke 1950’de başlanılan yeşil programla beraber kendi elektriklerini kendileri üretmeye başladı. Helsinki bu elektrikle şehrin hem ısınma hem de soğutma gibi ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca takım adalarını destekleyip Baltık Deniz’inin korunmasında da önemli rol sahibiler.

24 / 25

Oslo – Norveç
Norveç’in Oslo kenti hem bu listenin hem de İskandinav ülkelerinin son sırasında bulunuyor. Bunlara rağmen diğer kentlere göre üstün toplu taşıma ağına sahip.

25 / 25

Kentin üçte ikisini korunan ormanlar ve tarım arazileri oluşturuyor. Oslo’da yeşil alanlar ve tarım oldukça değerli durumda. Kent ayrıca biokütle denilen ekoloji dostu sürdürülebilir enerjiyle ısınıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.