DOLAR 32,2357
EURO 34,8126
ALTIN 2.442,66
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 19°C
Çar 20°C
Per 22°C

Dünyanın en hızlı kamerası: Saniyede 79 trilyon kare! Dünyanın en hızlı kamerası cebimizdeki telefonlardan çok üstün seviyelerde fotoğraf çekebiliyor. Saniyede…

05.05.2020
A+
A-

Tabiki saniyede 70 trilyon kare yakalayan dünyanın en süratli kamerası cebimizdeki telefonlardan apayrı bir teknolojiye sahip. Caltech tarafından geliştirilen bu teknolojiye sıkıştırılmış ultra hızlı spektral fotoğrafçılık (CUSP) deniyor. Bu kamera bir lazer ışınını herkes yalnızca bir femtosaniye sürecek hızda gönderiyor.

CUSP sistemi, projenin yöneticisi Lihong Wang‘in daha önceki çalışmasına dayanıyor. 2014 yılında sıkıştırılmış ultra hızlı fotoğrafçılık (CUP) olarak tanıdık teknoloji, saniyede 100 milyar kare yakalayabiliyordu. 2018 yılında Wang ve ekibi büyük bir gelişme yakalayarak bu sayıyı saniyede 10 trilyon kareye çıkardı. Bugün bu teknolojinin son hali yedi kat gelişerek saniyede 70 trilyon kare yakalayabilir durumda.

Lihong Wang bu teknolojinin esas fiziği daha iyi anlamamızı sağlayacağını söylüyor. Çalışmalarına devam ettiklerini bildiren Wang ve ekibi “Ultra kısa ışık yayılımı, dalga yayılımı, nükleer füzyon, bulutlarda ve biyoloji ile ilgili dokularda foton taşınması ve biyomoleküllerin floresan çürümesi gibi fazla farklı alanlara yönlendirilmiş çok seri eylemi gözlemleyebiliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Natürel ancak bu teknoloji üstünde çalışan diğer ekipler de var. 2014 yılında Japon araştırmacılar saniyede 4.4 trilyon kare yakalayabilen bir kamera ilerletti. 2017 yılında ise İsveçli bir takım saniyede 5.5 trilyon kare hızını aştı.

Kamera teknolojileri günden güne gelişiyor. Eğer bu hızda bir fotoğraf makinesine sahip olsaydınız neyin fotoğrafını çekerdiniz? Yorumlarda tartışalım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.