DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Diyanet İşleri Başkanlığı, Pardus’a geçti Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK Pardus işletim sistemi işbirliği töreni dijital olarak gerçekleştirildi…

23.06.2020
A+
A-

Düzenlenen etkinlikte Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kayda değer açıklamalarda bulundu. Varank, imzalanan protokolle birlikte Pardus’un, Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10 bin bilgisayara yaygınlaştırılacağını belirtti.

A101’de satılan Xiaomi Earbuds alınır mı?
A101’de satılan Xiaomi Earbuds alınır mı?

A101’de satılan Xiaomi Earbuds özellikleri neler, A101’de satılan kulaklık alınır mı gibi merak edilen çoğu soruya yanıt veriyoruz.

Varank konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Diyanette şimdiye değin 872 kullanıcı TÜBİTAK ULAKBİM göre geliştirilen yerli ve milli yazılım Pardus’a geçti. Yurt dışındaki bulut sunucularındaki veriler, kurumun kendi veri merkezine taşındı. Ayrıca, Diyanet sunucularına TÜBİTAK’ın montaj rehberini yayınladığı açık kaynak Jitsi video konferans sistemi kuruldu.”

Varank bununla birlikte yazılım ekosistemini daha ileri taşımak için Türkiye Açık Kaynak Platformu kurulduğunun da altını çizdi. bununla birlikte yeni teknolojiler için Pardus sürümleri üzerinde çalışıldığı da açıklandı. Pardus, masaüstü çözümleri yanında zeki cihazlar arasında da yerini alacak. Nesnelerin interneti dünyasında en yaygın kullanılan ARM-işlemci tabanlı küçük bilgisayarlar için de yeni bir sürüm çıkacak.

Siber güvenlik açısından açık kaynağın önemli avantajları bulunuyor. Yurt dışından alınan ürünlerin hem data güvenliği keza de dışa bağlımlılık açısından önemli maliyetler doğurabileceğini söyleyen Varank, platformda özel sektör, kamu, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden paydaşlar olduğunu belirtti.

Buradaki projeler Türkiye’deki yazılımcı sayısını ve niteliğini artırmayı hedefliyor. Bu Nedenle dışa bağımlılık azalacak, ulusal kaynakların yurt içinde kalması sağlanacak.

Varank, Pardus işletim sistemini kullanan 100 bine yakın kullanıcı olduğunu da belirtti. Ayrıca Sıhhat, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Milli Savunma bakanlarıyla Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi kurumların da tahlil ve mutasyon süreçlerinde olduğunun altını çizdi.

Pardus, erken yaşlardaki öğrencilere de tanıtılmak isteniyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ile sınıflardaki akıllı tahtalara özel bir Pardus sürümü yaygınlaştırılacak.

Protokolün içeriğine de bakacak olursak;

TÜBİTAK, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde tanıtım ve eğitim faaliyetleri, istemci bilgisayarlara Pardus kurulumu, kullanım ve sunucu sistemlerinin açık kaynak muadillerine dönüşümünü gerçekleştirecek. İstemcilerin uzak merkezi yönetimi için LiderAhenk kullanılacak. Kimlik yönetimi tarafı ise Engerek ürününe itimat olacak.

YORUMLAR

Δ

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.