DOLAR 32,2498
EURO 34,7652
ALTIN 2.387,97
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Disney’in ‘Artemis Fowl’ filmiyle Periler diyarına gezi

20.06.2020
A+
A-

MASALSI PERİLER DÜNYASI

Yönetmen koltuğunda ‘Kenneth Branagh’ın oturduğu ve senaristliğini ‘Conor McPherson’ın üstlendiği ‘Artemis Fowl’, ‘Disney Plus’ platformunda yayına girdi. 125 milyon dolar bütçeyle çekilen olağanüstü-macera türündeki üretim, İrlandalı yazar ‘Eoin Colfer’in 44 dile çevrilen benzer adlı çok satan roman serisinden uyarlandı. Genç kuşak izleyici kitlesini hedefleyen ‘Artemis Fowl’, içerdiği aksiyon ve macerayla birlikte yetişkinlerinde beğeniyle izleyeceği türde bir yapım. Seyirciyi bir anda hakiki dünyadan alıp, masalsı periler dünyasına ve gerçekleşmesi imkansız diyarlara doğru yolculuğa çıkartıyor. 

‘ARTEMIS FOWL’ KONUSU

Kabahat dehalarını barındıran bir soydan gelen 12 Yaşındaki üstün zekalı ‘Artemis Fowl’, babasının esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmasıyla aniden kendisini aksiyon batmış bir maceranın içerisinde bulur. Babasını kurtarabilmek için her şeyi göze alan kabahat dahisi ‘Artemis’, dünyalar arası kapıları açan ‘Aculos’ adlı evrenin anahtarını bulmak ve saklı peri diyarı olan ‘Haven City’e aleyhinde uğraş etmek zorundadır.

Oyuncuları aralarında;  Ferdia Shaw, Colin Farrell, Nonso Anozie, Josh Gad, Lara McDonnell ve Oscar Ödüllü sanatçı oyuncu Judi Dench yer alıyor.

MASALLAR DİYARINDA PERİLERİN YERİ 

‘Yüzüklerin Efendisi’ serisinin yazarı ve bununla birlikte Dünyanın en manâlı dilbilimcilerinden birisi olan ‘J.R.R. Tolkien’, ‘Peri Masalları Üzerine’ adlı deneme kitabında; Peri kelimesinin Elf sözcüğüne öyle ya da böyle eşit olduğunu belirtir ve keza Elf sözcüğünün uzun bir zaman her tarafında Fransızcadan feyzalındığını sonraki dönemlerde ise Alman, İskandinav ve Kelt mitolojisinin niteliklerini sahiplendiğini belirtir. Yer altından çıkıp dünyaya ayak basan gelen Elf ırkı, ‘Artemis’ karakterinin karşısına yeşil giysiler içerisinde çıkıyor. Bu renk bize Artemis karakterinin bu süreçte geliştiğini ve bilgeliğe ulaştığını gösteriyor. Çünkü renk tayfı içerisinde yeşil rengi; bilgiyi ve bilgeliği sembolize eder. 

EVRENLER ARASI ANAHTAR: ‘ACULOS’

Hikayedeki arayışı başlatan simge ‘Aculos’ adlı taştır. Bu taş, Elfler diyarındaki tüm kuvvet ve enerjiyi barındırır ve hem dünyalar arasındaki kapıları açabilmesi sebebiyle herkesin ardından olduğu bir şiddet kaynağıdır. Buradaki kuvvet arzusu, Alman filozof ‘Friedrich Nietzsche’nin ‘Güç İstenci’ yapıtındaki us öğretisini anımsatıyor; yani canlıların daha fazlası edinmek ve hakimiyeti elinde bulundurmak için arzuladığı baskı istencini. Filmde bu kuvvet arzusunu, karakterler arasında taşı ele geçirmek için ortaya koydukları zor savaşında görebiliyoruz.

‘Artemis Fowl’ filmi genç kuşak izleyici kitlesi için olduğu dek yetişkinlerinde beğeniyle izleyeceği türde bir üretim. Her yaştan izleyiciyi harika elfler diyarına doğru masalsı bir yolculuğa çıkartıyor.

İyi Seyirler Dilerim

EFE TEKSOY

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.