DOLAR 35,3831
EURO 36,4836
ALTIN 3.038,34
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Diş Tedavisi Orucu Bozar mı?

13.05.2020
A+
A-

Bilhassa Covid-19 pandemisinin tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına aldığı bu dönemde, oruç tutarken ağız ve diş sağlığını nasıl korumalıyız? Ramazan ayında ağız ve diş sağlığına dair merak ettiklerinizi sizin için bir araya getirdik. İşte detaylar…

DİŞ TEDAVİSİ ORUCU BOZAR MI?

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurdan Özmeriç Kurtuluş   “Covid-19 pandemisi nedeniyle TC Sıhhat Bakanlığı Bilim Kurulu önerisiyle sadece acele olan diş tedavilerinin bu dönemde yapılabileceği, diğer elektif tedavilerin ertelenmesi gerektiği daha önceden bildirilmişti. Dolayısıyla Ramazan boyunca oruç ibadetini gerçekleştirirken,diş tedavileri ile ilgili konuda pandemi sebebiyle yalnızca acil diş tedavilerinin yapılabileceğinin bilinmesi fazla önemlidir,” dedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun konuya ilişkin yaptığı izah etme ise şu şekildedir;

“Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da gıda amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Oysa çare esnasında yapılan başka işlemler sebebiyle örneğin ağız su ile çalkalanırken boğaza su, kan ya da tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.”

SAHUR VE İFTARDAN SONRA DİŞLER FIRÇALANMALI

Prof. Dr. Özmeriç Kurtuluş “ Bütün bunlara ek olarak ağız bakımının Ramazan ayı süresince ihmal edilmemesi ve ağız ve diş bakım kurallarına uyarı edilmesi, bilhassa şekerli gıda alımının sınırlı olması ağız ve diş sağlığının devamı için gerekli olan kurallardır.

Özellikle iftar ve sahur sonrası ayrıca diş fırçalamayı keza de diş ipi, ara yüz fırçası gibi dişarası temizleme işlemlerini kullanmak uzun süren açlık dönemlerinde oluşabilecek ağız kokusunu azaltacak ve daha da önemlisi diş ve dişeti hastalığı oluşma ihtimalini ortadan kaldıracaktır,” ifadelerini kullandı.

Din İşleri Yüksek Kurulu ise bu konuda itinalı edinmek gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:

“Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla Birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun deformasyon ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan daha sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması yerinde olur.”

İLİşKİLİ HABERLER Hamilelikte Diş Tedavisi Yaptırılmalı mıdır?

Hamilelikte Diş Tedavisi Yaptırılmalı mıdır?

Diş Taşlarından Kurtulmanın Yolları

Diş Taşlarından Kurtulmanın Yolları

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutarken Hangi Hastalar Dikkat Etmeli?

Oruç Tutarken Hangi Hastalar Uyarı Etmeli?

İLİşKİLİ GALERİLER Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri

Diş Sağlığınızı Bozan Şaşırtıcı Faktörler

Diş Sağlığınızı Bozan Şaşırtıcı Faktörler

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.