DOLAR 32,2226
EURO 35,1173
ALTIN 2.512,43
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 23°C

Dinozorların Gök Taşı Çarpmadan Önce Yok Oluş Sürecine Girdikleri Tespit Edildi

05.07.2021
A+
A-

Dinozorlar, bundan yaklaşık 66 milyon yıl önce yaşanan büyük bir kitlesel yok oluş ile gezegenimizden neredeyse tamamen silindiler. Dev bir meteorun gezegenimize çarpmasıyla yaşanan bu yok oluştan yalnızca uçabilen bazı dinozorlar kurtuldu ve onlar da günümüzde gördüğümüz tüm kuşların atası oldu.

Meteordan önce dinozorlar yaklaşık 175 milyon yıl boyunca gezegenin hakimi konumundalardı ve birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok dinozor türü bulunuyordu. Yürütülen yeni bir araştırma ise dinozorların sayılarının, soyları tükenmeden yani gök taşı gezegenimize çarpmadan önceki 10 milyon yıl boyunca düşüşte olduğunu ortaya çıkardı.

Türlerin yok olma oranı artarken yeni türlerin ortaya çıkma oranı düşüşteymiş:

dinozorlar

Nature Communications isimli dergide yayınlanan araştırmada bir grup bilim insanı, dinozorlar yok olmadan önce dünyada durumun ne olduğunu inceledi. 6 dinozor ailesindeki tür çeşitliliğinin ve yok olma oranlarının incelendiği araştırmada 247 dinozor türüne ait olduğu belirlenen 1600 dinozor fosili üzerinde çalışmalar gerçekleştirildi.

Dinozorların uzun zaman boyunca süreci başarılı bir şekilde devam ettirdiklerine işaret eden çalışmanın baş yazarı Fabien Condamine, konuyu ”150 ila 66 milyon yıl öncesini kapsayan tüm Kretase Devri’ndeki en yaygın 6 dinozor ailesini inceledik ve hepsinin başta evrimleştiğini, geliştiğini ve açıkça başarılı olduklarını gördük. Sonra, yani bundan 76 milyon yıl önce ani bir gerileme gösterdiler. Yok olma oranları artmış, yeni türlerin ortaya çıkma oranı da düşmüştü” diyerek özetledi.

Araştırma ekibi, durumun neden yaşandığını incelediklerinde ise iki önemli faktör olduğu sonucuna varmış. Araştırmanın ortak yazarı, Bristol Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Mike Benton bu iki faktörü “Analizlerde dinozor nüfusundaki düşüşün olası nedenlerini araştırdık. İki ana faktör olduğu ortaya çıktı. İlki genel iklimin soğumaya başlamasıydı. Bu, muhtemelen sıcak havalara dayanıklı dinozorlar için hayatı zorlaştırdı. Ardından, otoburların kaybı ekosistemlerini kararsız, nesillerini de tükenmeye eğilimli hale getirdi” sözleriyle açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.