DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Dil Uyuşmasının Nedenleri Nelerdir?

01.03.2021
A+
A-

Dilde meydana gelen yanma, karıncalanma ya da uyuşma, dil uyuşması belirtileri arasında yer almaktadır. Dil uyuşması, bilinç kaybına neden olarak konuşma zorluğunu da ortaya çıkarabilmektedir. Peki dil uyuşması neden olur? Dil uyuşmasının sebepleri nelerdir?

Dilde oluşan yanma, karıncalanma ya da uyuşma gibi bir his belirtisidir. Bu durum belli bir nedenden ortaya çıkabilmektedir çok rahatsız edici bir durumdur. Bu yüzden dilde tat alma sorunları oluşabilmektedir ayrıca dokusunda da bir takım değişiklikler meydana gelmektedir. Dil uyuşmasının bazı önemli nedenleri vardır. Bu açıdan oldukça önemsemek gerekir.

DİL UYUŞMASI NEDENİ NEDİR

Dilin uyuşmasının yanında tat almada bozukluk olması yanan ağız sendromu  hastalığından kaynaklanıyor olabilmektedir. Dişlerde, dudaklarda, diş etlerinde ve dilde uyuşmaya sebep olmaktadır. Yaralanma sonucu oluşan dil uyuşmaları dilde his kaybı da meydana gelmesine etki eder. Diş tedavisi için yapılan lokal anesteziler de dildeki sinirlerin hasarlanması sonucunda da dil uyuşması oluşmaktadır. Felç geçirmek beyne giden kanın azalmasına yol açar. Beyinde tat alma hücreleri de hasara uğrar. Bu duyuların azalması dilde uyuşukluk ve tat alma güçlüğü yaratır. Felç geçiren kişilerdeki konuşma bozukluğu bu nedenle ortaya çıkmaktadır. Dil üzerinde oluşabilen tümörlerde sinirlerin bazılarına baskı yapar ve dil de uyuşma ve tat alma azalır.

BAZI SEBEPLER:

-Beyne gelen darbeler sonucunda dilde uyuşma oluşabilmektedir.

-Çeneye alınan darbeler veya travmalar dilde uyuşma yapabilir.

-Boğaz ya da ağız ameliyatları da dilde uyuşma oluşturabilir.

-Beyin ve omurilik ile ilgili sorunlarda dilde uyuşma nedenidir.

-Tiroid bezinde oluşabilen rahatsızlıklarda dil uyuşması yapabilir.

-Baş ağrılarından migren de bazen dil uyuşması yapabilmektedir.

-Bazı sinirsel nöbetler de dilin uyuşmasına etken olur.

-Bazı mineral eksiklikleri (potasyum, kalsiyum) de dilde uyuşmaya etken olmaktadır.

-Sigara ve alkol tüketimi de dil uyuşmasına neden olabilmektedir.

-B12 eksikliği, dil uyuşmasına neden olabilmektedir.

-İlaçların yan etkileri de dilde uyuşmaya neden olur.

-Radyasyonun zararlı ışınları da dil uyuşmasına sebep olduğu belirlenmiştir.

-Aşırı metal zehirlenmesi dil uyuşmasına yol açmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.