DOLAR 32,3782
EURO 34,6092
ALTIN 2.390,17
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

D Vitamini Şart

26.03.2020
A+
A-

Enfeksiyona karşı korunmanın enfekte olmuş kişilerin tedavisi için D vitaminin alınmasının etkisine yönelik araştırmaların olduğunu söyleyen Tıbbi Biyokimya Uzmanı Dr. Cevdet Züngün, araştırmaların yeterli ve tutarlı bilginin henüz olmadığını belirterek, “İçerisinde bulunduğumuz Coronavirüs (COVID-19) pandemisi döneminde, henüz SARS-COV 2 etkeni özelinde yapılmış bir bilimsel çalışma sonucu bulunmasa da, en azından yeterli D vitamini düzeyinin sağlanmasının bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle hastalığa karşı vücut direncine katkı sağlayacağı yeterince mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Sağlıklı beslenme, vitamin/mineral desteği ve uykusuz kalmamak gibi faktörlerle hastalığa karşı direncin artacaktır. Ayrıca, D vitamini bağışıklık sistemi için önemli bir role sahiptir. D vitamininin klasik etkileri yanında bağışıklık sisteminde de önemli rol aldığı bilinmektedir.” diye konuştu.

‘D VİTAMİNİ TAKVİYESİ YAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR’

Dr. Cevdet Züngün, D vitamini eksikliğinin önemli sağlık sorunu olduğuna işaret ederek, bu konuya bireylerin önem vermesi gerektiğini belirtti. Dr. Züngün, “D vitamininin temel kaynağı olan güneş ışınlarından yeterince ve uygun şekilde yararlanılmalıdır. D vitamininin güneşten sağlanamadığı kış dönemlerinde ve D vitamini yeterlilik sınırı olan 30 ng/mL’nin altında olan bireyler doktor tavsiyesi şartı ile takviye almalıdır. Gerekli dozlar yaşa göre değiştiği için diğer bir ifadeyle bir bebeğin alması gereken dozla, yetişkinin alması gereken doz farklı olduğu için doktor gözetimi sonrası alınması çok önemlidir.” dedi.

‘HEKİM GÖZETİMİNDE ALINMALI’

D vitamini düşüklüğünün şiddeti ve bir hastalıkla ilişkisinin de önemli unsur olduğunu kaydeden Dr. Züngün, “Bireyin bir hastalıkla ilişkili D vitamini düzeyi düşüklüğü ile herhangi bir klinik şikayeti olmayan kişinin D vitamini düşüklüğünün farklı sonuçları olacaktır. Bu nedenle hekim gözetiminde doz verilmesi önemlidir. Görüldüğü üzere birçok değişkene bağlı olduğu için sağlık profesyonellerinden yardım almadan kesinlikle kullanılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER D Vitamini Yalnızca Güneşten mi Alınır?

D Vitamini Yalnızca Güneşten mi Alınır?

Kronik Hastalıklar Hangileri? Tansiyon, Diyabet, Böbrek Hastalığı Kronik Hastalık mı?

Kronik Hastalıklar Hangileri? Tansiyon, Diyabet, Böbrek Hastalığı Kronik Hastalık mı?

Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Sistemi Güçlendirici Besinler Nelerdir?

Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık Sistemi Güçlendirici Besinler Nelerdir?

MSB'den Coronavirüs Önlemi

MSB’den Coronavirüs Önlemi

İLİşKİLİ GALERİLER D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi

D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi

Neden Güneş Kremi Kullanmalıyız?

Neden Güneş Kremi Kullanmalıyız?

Tarihin En Tehlikeli Salgın Hastalıkları

Tarihin En Tehlikeli Salgın Hastalıkları

Acun Ilıcalı Survivor'da Coronavirüs'ü İlk Kez Açıkladı

Acun Ilıcalı Survivor’da Coronavirüs’ü İlk Kez Açıkladı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.