DOLAR 32,3652
EURO 34,9611
ALTIN 2.325,56
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Uzmanlar Uyardı: Ketojenik Diyeti Yaparken Dikkat!

30.07.2020
A+
A-

Ketojenik beslenme bir dönem bazı hastalıkların tedavisinin tamamlayıcısı olarak uygulanırken günümüzde yalnızca kilo vermek için uygulanmaktadır. Sürdürülebilirliği olmayan bu beslenme şeklinin vücut üzerinde zararlı etkileri de vardır. Gelin, ketojenik beslenmeye yakından bakalım.

KETOJENİK DİYET NEDİR?

Ketojenik diyette alınan enerjinin büyük çoğunluğu yağdan oluşmasıyla beraber karbonhidrat ve protein içeren besinlerin tüketimi düşüktür. Bu sebepten uygulanması zor, uzun süreli sürdürülmesi ise zararlı bir beslenme çeşididir.

Vücudun metabolik sürecinde önce karbonhidratlar sindirilmeye başlanır. Tüketilen besinlerdeki ve depo karbonhidratlar tükendikten sonra yağların sindirimine geçilir. Vücuttaki yağlar da tüketildikten sonra son adım olarak protein sindirimine geçilir. Ketojenik beslenmede de bu ilke kullanılır. Düşük karbonhidratlı ve yüksek yağ içerikli beslenmeyle yağlar yıkılır ve keton cisimcikleri meydana gelir.

BU DİYET NEDEN TERCİH EDİLİR?

Epilepsi hastalarının yaşadıkları nöbetlerin azaltılmasında ketojenik beslenmenin etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca Parkinson, Azheimer, otizm gibi bazı hastalıklarda da ilaçla tedaviye yardımcı olarak ketojenik beslenme uygulanabiliyor. Normalde olduğundan tamamen farklı bir dağılımda beslenme düzenine sahip olduğu için ketojenik beslenmenin kilo vermek için kullanılmasında doktor tavsiyesine uyulması önemlidir.

YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Ketojenik beslenme vitamin, mineral ve liflerden dolayı fakirdir. Yağ tüketimi üzerine kurulu bir beslenme biçimi olduğundan dolayı kolesterol seviyesinde artış görülür. Vücuttaki karbonhidrat depoları tükendikten sonra yağ yakımına geçildiği için aslında yağ yakımı süreci vücudun hayatta kalmak için uyguladığı bir yöntemdir.

Vücut yeterli besin varken depo et, besin tükendiğinde yağlardan enerji üret şeklinde bir sistem tarzında çalışır. Yağ yıkımı sonucu oluşan keton üretimiyle yağ yakımı artsa da metabolizma hızı yavaşlar ve asidoz görülür. Asidoz görülme durumunda kemiklerdeki kalsiyum kana geçer, böbrek taşları ve kemik erimesi oluşabilir. Özellikle çocuklarda uygulanması sonucunda büyüme hormonu baskılanması büyüme ve gelişme durabilir.

Ketojenik beslenme sırasında yağ yakımı sonucu kilo kaybı görülse de metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğu için beslenme şekli tekrar eski durumuna döndüğünde kilolar tümüyle geri alınır. Yo yo etkisi denilen bu kilo kaybı ve kilonun tekrar geri alımı döngüsü çoğu yanlış diyetle birlikte görülmektedir.

İLİşKİLİ HABERLER En Etkili Diyet Programı!

En Etkili Diyet Programı!

Diyet Yapmak ve Kilo Vermek

Diyet Yapmak ve Kilo Vermek

Diyet Yapanlar için Sağlıklı Salata Tarifi

Diyet Yapanlar için Sağlıklı Salata Tarifi

Göbek Yağlarını Eriten Diyet

Göbek Yağlarını Eriten Diyet

İLİşKİLİ GALERİLER Diyet Yapıyorsanız Kuru İncire Dikkat!

Diyet Yapıyorsanız Kuru İncire Dikkat!

Bebek Diyeti ile Hamile Kalabilirsiniz

Bebek Diyeti ile Hamile Kalabilirsiniz

Diyet Yapmadan Kilo Vermek Mümkün

Diyet Yapmadan Kilo Vermek Mümkün

Diyet Yapmadan Kilo Vermenin Yolları

Diyet Yapmadan Kilo Vermenin Yolları

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.