DOLAR 32,2703
EURO 34,6865
ALTIN 2.408,67
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Cumhurbaşkanlığı, telefon kullanıcılarını uyardı!

06.11.2019
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Twitter üzerinden bir farkındalık videosu yayınlandı. Video ile birlikte paylaşılan metinde şu sözlere yer verildi:

“Akıllı telefon bağımlısı mısınız? TÜİK verilerine göre Türkiye’deki hanelerin %96’sında cep telefonu bulunuyor ve kullanım amaçları arasında sosyal medya ilk sıralarda yer alıyor.Modern çağın hastalıkları #nomofobi ve #fomo’ya karşı bilinçlenelim. Sosyal medyanın tutsağı olmayın.”

Akıllı telefon bağımlısı mısınız? TÜİK verilerine göre Türkiye’deki hanelerin %96’sında cep telefonu bulunuyor ve kullanım amaçları arasında sosyal medya ilk sıralarda yer alıyor.Modern çağın hastalıkları #nomofobi ve #fomo‘ya karşı bilinçlenelim. Sosyal medyanın tutsağı olmayın. pic.twitter.com/CnNdDnJ78B

— CB Dijital Dönüşüm Ofisi (@dijital) November 3, 2019

Tabii bu uyarının ardından akıllara bu iki terimin ne olduğu sorusu geldi.

Nomofobi nedir? 

Akıllı telefonlarımız günün her saati elimizde. Tüm sosyal medya hesaplarımızı sık sık kontrol ettiğimiz telefonların bağımlısı olmaya çok yakınız. Nomofobi de temelde bu durumla ilgili. Cep telefonundan uzak kalmaktan aşırı derecede korkmaya nomofobi deniyor.

Nomofobik kişiler, telefonları yokken kendilerini eksik hissediyor. Telefonları yanındayken de sürekli kontrol etmeye başlıyor. Şarjı bitince kendini çaresiz hisseden bu kişiler, telefonlarını kullanamamaktan da aşırı derecede korkuyor. Hatta bu duruma bağlı olarak baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve nefes alma zorluğu yaşayabiliyor.

Fomo nedir?

Nomofobi nedir sorusuna yanıt verdik, peki ama fomo nedir diyecek olursanız onun da temelinde bir arzu yatıyor. Başkalarının ne yaptığını sürekli izleme isteğine artık fomo deniyor. Fomo’nun açılımı da “Fear of missing out”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.