DOLAR 32,3793
EURO 34,7360
ALTIN 2.408,24
BIST 10.101,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan manâlı talimat

11.05.2020
A+
A-

Tele 1’in haberine tarafından Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Erdoğan, Tarabya’daki Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından normalleşme sürecine ilişkin yeni kararları açıkladı.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“Koronavirüs salgınında bilhassa batı ülkelerindeki en büyük dramlar yaşlı bakım evlerinde yaşanmıştır. Türkiye’de elbette yetim tüm vatandaşlarımız gibi yaşlılarımıza da sahip çıkıyoruz. Sosyal güvencesi olmayan 805 bini aşkın 65 yaş üzeri vatandaşımıza ayda 672 lira yaşlılık maaşı ödemesi yapıyoruz. asgari emekli maaşını 1500 TL’ye çıkararak yaşlılarımıza ilave bir yardım sağladık. Afiyet hizmetlerimizden ilk kez yararlandırıyoruz. Salgın rahatsızlık döneminde oluşturduğumuz vefa sosyal yardım grupları vasıtasıyla 5 milyon vatandaşımıza evinde hizmet götürdük.

Öğretmen, imam, polis, bekçi, jandarma başta edinmek üzere 146 bin vefa sosyal destek grubu üyesi kardeşimize teşekkür ediyorum. Keza öteki partilerden 1119 belediye destek gruplarına muavin olarak örnek bir dayanışma sergilediler.

Destek kampanyamızda toplanan bağış tutarı 2 milyar lirayı bulmuştur. Bağışlarınızın sürmesini bekliyoruz.

Hayvanlarını otlatmak için yaylalara çıkanların, arıcılıkla iştigal edenlerin, veterinerlerin faaliyetlerini kolaylaştırdık. Afiyet, gıda ve emniyet başta almak üzere bütün temel ihtiyaçlarını karşılayarak insanımıza hizmet etmeyi sürdüreceğiz.

Ülkemizdeki birincil vakanın tespit edildiği 10 Mart’ın üzerinden 2 ay geçti. Bu küresel salgına aleyhinde 83 milyon defalarca birlikte verdiğimiz mücadeleyi başarıyla devam ettiriyoruz. İyileşen hasta sayımız, toplam deneme sayımız katlanarak artıyor. Kurallara gösterdikleri dayanıklılık için vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.4

‘412 yerleşim yerini karantinaya edinmek zorunda kaldık’

Bütün dünya ile birlikte ülkemizde de hayatımızı belirtilen kurallara riayet ederek devam ettirmek zorunda olduğumuz bir döneme girdik. Salgının yenilmesinin zaman alacağı açıktır. Bazı ülkeler salgını yoklama altına alırken, bazılarında yeni başlıyor. Bu tablo uzunca bir süre maske kullanımı, maddi mesafeyi koruma gibi yeni bir düzeni sinyâl ediyor. Vatandaşlarımızın hayatı normalleştirme adımlarını 10 Mart öncesine dönüş gibi algılamaması gerekiyor. Ülkemizde bugüne dek salgın tehdidi sebebiyle 412 yerleşim yerini karantinaya edinmek zorunda kaldık. Bunlardan 300’ünde karantina sona erdi. Maske, somut mesafe, temizleme şartlarına uyulmadan bir araya gelinen etkinliklerde tek bi birey bile yüzlerce, binlerce kişiye bulaştırabiliyor. Zorunlu bir işi olmadan dışarı çıkanlar, yersiz kalabalıklar oluşturanlar kendi ellerile virüsü besliyorlar. Bu gerçeği ne dek seri kabullenip içselleştirirsek, mücadelemizi o derece etkili yürütürüz.

‘Maskesiz olarak katiyen evin dışına adım atmayacağız’

Maskesiz olarak asla evin dışına adım atmayacağız. Sokakta, markette, meslek yerinde somut mesafeyi mutlaka koruyacağız. Dışarda işimiz bitip de evimize döndüğümüzde kıyafetlerimiz dahil daha ayrıntılı bir temizleme yaparak hayatımıza devam edeceğiz. Normalleşme adımlarının bu kapsamlar çerçevesinde değerlendirilmesini istiyorum. Salgın şartlarında hayatımızı azıcık daha kolaylaştırmaya çalışıyoruz.

‘Sanayicimize, iş dünyamıza çarklarını çevirebilecekleri bölge açma gayretindeyiz’

Aldığımız tedbirleri gerektiğinde genişletecek, gerektiğinde sınırlandıracak enerjik bir şekilde yöneteceğiz. Esnafımıza ve çalışanlarımıza ekmeklerini kazanabilecekleri şartları oluşturmaya çalışıyoruz. Sanayicimize, meslek dünyamıza çarklarını çevirebilecekleri alan açma gayretindeyiz.

Salgın sonrası yeniden şekillenecek küresel sistemde ülkemizi ayrıcalıklı bir konuma getirmek istiyoruz. Sosyal Koruma Kalkanı’nı daha da güçlendireceğiz. Sağlıkla ilgili hassasiyetlerimizden asla imtiyaz vermeden ülkemizi güçlendirmekte kararlıyız.

Önceki gün bayrama dek açılışa hazır ülkü gelecek olan Yeşilköy ve Sancaktepe hastanelerimizin inşaatını inceledik. 21 Mayıs’ta Başakşehir Şehir Halkı Hastanemizin açılışını Japonya Başbakanı Abe ile gerçekleştireceğiz. Ülkemiz gıptayla takip edilen bir yerde duruyor. Genel Afiyet Sigortası sistemimizin önemini bu süreçte daima birlikte çok daha iyi gördük. Hiçbir sosyal güvencesi olmayanın zeka herkesin gücünün yetebildiği bir mebla ile dahil olabildiği bu sistem böylece fazla ülke tarafından yakın incelemeye alınmıştır.

65 yaş üstü vatandaşlar

Normalleşme programı kapsamında Sağlık Bakanlığı’mız her sektörde bu adımların hangi aşamalara tarafından atılacağıyla ilgili rehberler hazırladı. Kurumlarımız ve işletmelerimiz faaliyetlerini bu esaslara tarafından yürütecektir. Dün saat 11.00-15.00 aralarında 65 yaş üstü vatandaşlarımıza sokağa çıkma izni verdik. Kurallara riayet ettiklerini, temiz hava aldıklarını görmekten tatmin duydum. Herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği takdirde bu uygulamayı önümüzdeki haftalarda da sürdürmeyi planlıyoruz.

16-19 Mayıs tarihlerinde arası sokağa çıkma kısıtlaması

16-17-18-19 Mayıs tarihlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır.

‘9 ilimiz için daha giriş-çıkış yasağını kaldırıyoruz’

9 ilimiz için daha Adana Diyarbakır Mardin Trabzon Ordu Denizli Kahramanmaraş Şanlıurfa ve Tekirdağ’da şehirlerarası antre-çıkış kısıtlamasını sona erdirmeyi karar aldık.

Otellerde adi çalışma düzenine dönülmesini sağlıyoruz. Maske satışını normalleşme adımları çerçevesinde özgür bıraktık. Yıkanabilir bez maske standartları iş birliğiyle belirlendi. Bunlar için de bir üstteki fiyat saptama edilerek satışına müsade verilecek. Emeklilerimizin ücret ödemelerini 15 Mayıs’tan itibaren hesaplarına yatırmaya başlayarak bitireceğiz. Mayıs ayı işsizlik sigortası ödemelerini de öne çektik.

Sosyal yardım programının ilk iki fazında 4 milyon 400 bin vatandaşımıza 1000’er TL nakit desteği verdik. Üçüncü safha nakit desteği programında da ödemeler başladı. Bu kapsamda ödeme yapılan kişi sayısı da 900 bini buldu. Yalnızca Ramazan ayı yardımları için yarım milyar liraya yakın kaynak aktardık.

Geçtiğimiz sene ÇAYKUR yaş çay alımını 2 lira 90 kuruştan yapmış, bu sayı 3 lira 3 kuruşa yükselmişti. 2020 yılı için yaş akarsu alım fiyatı 3 lira 27 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu sayı 13 kuruşluk destekleme ile birlikte kilogramda 3 lira 40 kuruşa karşılık gelmektedir. 19 Mayıs gecesi sokağa çıkma kısıtlamasının sona ermesiyle vatandaşlarımız dere için özel izinleriyle yola çıkabileceklerdir. Hasatla beraber yaş akarsu alımları başlayacaktır.

Ülkemizin en büyük enerji ve sulandırma projelerinden olan Ilısu Barajı’nı 19 Mayıs’ta hizmete alacağımızı paylaşmak istiyoruz.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük kriz dönemleri güçlü önderlik, enerjik yönetim gerektirir. Türkiye 18 sene olduğu gibi bugün de milletinin desteğini almış, ülkemizi hedeflerine ulaştırma iradesine sahiptir. Geride bıraktığımız 4 yıla yakın ürede Cumhur İttifakı her türlü fitne, kışkırtma girişimine karşın Türk milletinin bekasına sahip çıkmaktan geri kalmamıştır.

‘Ekonomimizi çökerteceklerini sananları hüsrana uğratmaya devam edeceğiz’

Sayın Devlet Bahçeli’ye, Cumhur İttifakı’na takviye veren tüm kesimlere teşekkürlerimi sunuyorum. Cumhur İttifakı’nı daha da güçlendirmekte kararlıyız. Sınırlarımıza karşın korkutma ve tacizleri püskürtmeye devam edeceğiz. Akdeniz’deki, Kıbrıs’taki, Ege’deki haklarımızı korumaya devam edeceğiz. Şer güçlerin hiçbirine bırakmayacağız. Yurt dışındaki finans kuruluşlarını kullanarak ekonomimizi çökerteceklerini sananları hüsrana uğratmaya devam edeceğiz. Türkiye 7 yıldır tarihinin en kritik istiklal mücadelesini yürütürken, üzerimize çökmelerini ve sıranın kendilerine gelmesini isteyenlere fırsatı vermeyeceğiz.

70 yıldır tekrar tekrar denedikleri şekilde kaostan, darbeden, müdahaleden medet umanların boşa medet umduğunu bir defa daha göstereceğiz. Bizim hesaplaşma usulümüz hukuk, hesaplaşma yerimiz sandıktır. 2023 seçimlerinde ulusal iradenin arkasında dolanmaya çalışanlar milletimizden adalet ettikleri cevabı alacaklardır. Cumhur İttifakı olarak ülkemizi her anlamda bölgesinin ve dünyanın lideri yapacak projelere devam edeceğiz.

‘Ülkemizin enerjisini ideolojik, ırksa, mezhebi ayrışmalarla heba edenlere bu fırsatı vermeyeceğiz’

Koronavirüs salgını sonrası yeniden oluşacak küresel karşın sisteminde Türkiye yargı ettiği yeri alacaktır. Geçmişte uzun yıllar baştan başa ülkemizin enerjisini ideolojik, ırksa, mezhebi ayrışmalarla heba edenlere bu fırsatı vermeyeceğiz. Ekonomimize kurulan tuzakların arkasındaki sinsi amaçların farkındayız. Milletimizi köken ve inanç, hatta cinsiyet ayrımı üzerinden bölme ayrımına kalkışılması…

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik saldırıları da benzer kapsamda görüyoruz. Suriye ve Libya’da bizi yıpratamayanların ekonomi silahına başvurmalarında da benzer bir amaç vardır. İstiklal ve istikbal davamız ile salgının üstesinden de benzer şekilde geleceğiz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.