DOLAR 32,2417
EURO 34,7767
ALTIN 2.410,98
BIST 10.276,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “4 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak”

20.04.2020
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın arkasında konuştu…

“Bir süredir olduğu gibi bu toplantımızda da başlıca gündem maddemiz koronavirüs salgını ile çaba dahilinde yaptığımız ve yapacağımız çalışmalardı. Suriye, Libya ilk olarak elde etmek üzere güvenlik konularımızla ilgili değerlendirmelerde bulunduk.

Suriye, Libya ilk kez almak üzere güvenlik konularımızla ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Koronavirüs salgınını fırsata çeviren Suriye rejiminin İdlib’teki saldırganlığını görüyoruz. Türkiye rejimin saldırganlığına geçit vermeyecektir. Ateşkesi ihlal eden rejim böylle devam etmesi halinde fazla ağır kayıplarla bunun bedelini ödeyecektir.

İdlib’deki mütareke iklimini yarmak için provakatif eylemler düzenleyen karanlık odaklara tutku göstermeyeceğiz. Türkiye istikrarlı duruşuyla Akdeniz’deki bütün oyunları bozmayı kararlılıkla sürdürecektir.

Libya ile yaptığımız mutabakat rahatsızlığının hala sürdüğü anlaşılıyor. Sığınmacılara aleyhinde insanlık dışı tavırlarını sürdüren ülkelerin bu hukuksuz ve vicdansız tavırlarından vazgeçmelerini istiyoruz.

Libya’da darbeci Hafter’in yüzünün daha iyi görülmüştür. Milletlerarası camiayı üllkenin yasal yönetimine yardım vermeye eğlence ediyoruz.

Bölücü örgütün koronavirüs uğraş günlerinde eylemlerine devam etmesi hakiki yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur. Son 2 haftada toplam 38 teröristi etkisiz ülkü getirdik. Türkiye’nin iç ve dış güvenliğiyle ilgili çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz.

İnsanlarımız arasındaki fiziki mesafeyi karşılamak, okulların ve 211 bin işletmenin tatil edilmesi, şehirlerarası yolculuğun ve sokağa çıkma kısıtlanması bu amaçlara yöneliktir. Hamdolsun hasta yatağı, yoğun bakım yatağı, solunum cihazı gibi her alanda çok iyi seviyedeyiz.

Gıda ve temizleme gibi esas hizmet alanlarında üretimin aksamamasıdır. Bu konuda da sıkıntımız bulunmuyor. Ülkemizin hiçbir uygun herhangi bir ürünün eksikliği, yokluğu sözkonusu değildir. Polisimiz, bekçimiz, jandarmamız ulus düzenin sağlanması yanında Vefa Sosyal Yardım gruplarına katkı maddesi vererek fedakârca görevlerini yürütüyor.

Bugüne kadar 3 milyonu aşkın vatandaşımıza yardım verilmiştir. Kolonya ve maske dağıtımı yapılmıştır. Salgının başladığı günden beri ülkemizde önemli bir ulus düzeni sorunu yaşanmadı. Halen 239 semt, köy ya da semt düzeyinde yerleşim yerleri karantina aşağı tutulmaktadır. Koronavirüs salgının önlemek için aldığımız önlemlerin meyvelerini toplamaya başladık. Test sayımızı günde 40 bin düzeyine çıkardık. Test olgu oranı, iyileşen hasta sayımız katlanarak artıyor. Yoğun bakımda, solunum cihazına tabi olan hastalarımız ile vefat eden hasta sayımız aynı sayıda devam ediyor.

Hastanelerimizde olağanüstü aşırılık yaşanmıyor. Sıhhat görevlilerimize şahsım, milletim namına şükranlarımı sunuyorum. Ücretsiz maske dağıtımımız PTT ve eczaneler üzerinden sürüyor. Hiçbir konuda eksiğimiz bulunmuyor. Yoğun bakım solunum cihazlarının üretimi konusundaki çalışmalarımız başarıyla neticelendi. Kolları sıvadığımız tarihten 14 gün sonradan bu cihazların üretimine başladık.

Solunum cihazların teknolojik girişimini gerçekleştiren Biosis’e, Baykar Makina, ASELSAN ve çabuk üretimi yapan Arçelik’e şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bu başarı milli teknoloji hamlesinin somut örneğidir.  Tıbbi cihaz ve hap başta edinmek üzere atılımımızı kritik tüm alanlarda sürdüreceğiz. MKE’nin geliştirdiği mekanik solunum cihazıyla bu yarıştaki yerini almıştır. Milli Eğitim Bakanlığımızın gayretlerini de takdirle karşılıyoruz.

Hastalığa erken müdahalede kullanılan ilaçların üretimine yerli firmalarımız da başladı. Bu konuda araştırma, geliştirme, ruhsatlandırmayı yakından peşine düşüp takip ediyoruz. Yapılan her ulusal ve yerli katkıyı alışılmış bürokratik anlayışının keyfine bırakılmayacak kadar kayda değer görüyoruz.

Sıhhat personeli açısından hayati olan N95 ve N99 maskelerinin geliştirme süreci bitti testlerine başlandı, en kısa sürede üretime geçiyoruz. Dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz. Türkiye Bilimler Akademisi de Kovid 19 raporuyla manâlı bir referans kaynağı oluşturdu.

Hastane, yatak ve yoğun bakım yatağı konusundaki mevcut kapasitemizi güçlendiriyoruz. Son gelişmeler üzerine birincil etabının açılışını öne alarak bugün gerçekleştirdiğimiz İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi, salgın hastalıkla mücadele için kullanılacaktır. 2 bin 682 toplam yatak seviyesi olan hastanemizin bugün birincil etabının açılışını yaptık. 1035 yatakla hizmet verecek. Hastanemizin kalan kısmını önümüzdeki ay açmayı planlıyoruz.

Yeşilköy ve Sancaktepe’deki iki daimi hastanemizin inşaatı hızla sürüyor. 45 günde inşallah tamamlayıp hizmete alacağız. Sağlık Durumu alanında yaptığımız yatırımların önemini ve büyüklüğünü bu salgın vesilesi ile daima birlikte bir kez daha gördük.

Türkiye en minik sıkıntıya, kaosa meydan vermeden hamdolsun sağlık durumu hizmetlerini aralıksız sürdürmüştür. Ülkelerin sağlık durumu sistemi yoğunluğu kaldıramadığı için çökmüş olmasıdır. Türkiye salgınla mücadelede en dar sağlık durumu hizmeti veren ülke durumuna gelmiştir.

Milletimizin koskocoman bölümünün açıklanan tedbirlere uyması sayesinde salgının facia düzeyine ulaşmasının önüne geçtik.

Büyükşehirlerimiz ile Zonguldak ilimizde uyguladığımız hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması da büyük fayda sağladı. Bunun için hafta sonu sokağa çıkma kısıtlama uygulamasını, tarım, sağlık durumu, yiyecek hizmetleri, esas imal faaliyetlerini aksatmayacak şekilde bir zaman daha devam ettireceğiz.

22 Nisan akşamı 00.00’dan itibaren 23 Nisan zaten tatil, 24, 25, 26 00.00’a kadar devam edecek. Pazar günü 24.00’de sona erecektir. Bununla ilgili ayrıntılar İçişleri Bakanlığımız göre kamuoyumuzla paylaşacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.