DOLAR 32,5474
EURO 34,9987
ALTIN 2.434,94
BIST 9.766,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Covid-19’un Epidemiyolojisi

09.06.2020
A+
A-

Covid-19’un epidemiyolojisi kapsamında yapılan çalışmalar bir uçtan bir uca hastalığın tüm detaylarına baskın olunmaya çalışılıyor. Hastalığı yakından tanımak aynı zamanda bu hastalığa çözüm bulma aşamasını da daha kolay bir ayla getiriyor. Nasıl bulaştığından belirtilerinin neler olduğuna kadar bütün detayları sizin için çözümleme ettik!

Salgın Nerede Başladı?

Covid-19’un epidemiyolojisi ile alakalı çalışmalar yaparken bu hastalığın temelde barbar hayvan pazarı kaynaklı bir hastalık olduğu net şekilde dile getirilmektedir. Bilhassa doğanın zorlama altına alındığı ve nüfus yoğunluğunun interaksiyonun yüksek olduğu illerde ve bölgelerde daha fazla görüldüğü de belirtiliyor. Çin Irk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde meydana gelen bu salgının dünya çapında dile getirilmesi ve ülkelerin uyarılması bağlamında ise geç kalındığını dile getiren çoğu otorite bulunuyor. Hatta bazı ülkelerin Çin’e bu koşul sebebi ile belirtilmiş davalar başlatmak için hazırlandığı da dile getirilmelidir.

Salgının Esas Özellikleri Nelerdir?

Covid-19’un epidemiyolojisi kapsamında yapılan çalışmalar öteki influenzalar ile benzer nitelik gösterdiğini yansıtmaktadır. Bu noktada dikkate alınması gereken hususlar;

Salgının en esas özellikleri ile alakalı incelemeler öteki salgınlara göre bulaşıcılık oranının çok daha yüksek olduğunu dile getiriyor. Solunum yolu hastalığı olduğu için daha ziyade partikül yolu ile bulaşmaktadır. Salgının en riskli grup olarak hedef haline getirdiği yaş grubu ise 65 yaş ve üzeridir. Bunun temel sebebi bu yaş aralığında kronik rahatsızlıkların artmasıdır. Kronik rahatsızlığı olan genç şahısların de dinç kişilere kadar daha net bir şekilde risk aşağı olduğunu söz etmek gerekiyor.

Şahısların salgından kurtulmak için esas öğe olan sosyal mesafeye büyük ağırlık vermesi gerekiyor. Mesafeye ne derece önem verilirse elde edilecek olan salgın çare başarısının da pek artacağı görülmektedir.

Hastalık Hangi Belirtiler ile Ortaya çıkıyor?

Ortaya Çıkma süresinin 14 güne değin değişim gösterdiği belirtilmektedir. Kuluçka süresinin 14 gün sonunda tamamlandığı ve belirtilerin ortaya çıkmaya başladığı uzmanlar kadar açıklanmıştır en temel belirti kuşkusuz inatçı bir yüksek ateştir. Süregelen yüksek ateşin bir türlü düşmemesi ve yüksek ateşe eşlik eden kuru öksürüğün bu anlamda en net bulgu olarak kabul edildiği fark ediliyor.

Zaman ilerlemesi ile beraber virüs mutasyona uğramıştır. Mutasyonun yanı sıra her bünyede ortaya koyduğu etkinin de farklılık gösterdiğinin dile getirilmesi gerekiri. Tat ve koku kaybı ve gözlerde kızarıklığın en temel detaylardan ve belirtilerden biri olduğunun daha alçak çizilmelidir.

Ülkemizdeki Son Şart Nedir?

Ülkemizde salgının yayılım hızı azalmıştır. bu nedenle 1 Haziran itibari ile normalleşme sürecine geçilmiştir. Aslına bakılırsa bu noktanın bir deneme süreci olduğunu bilmelisiniz. Salgının yayılma oranı artarsa baştan aynı önlemlerin alınabileceği yolunda sinyaller de verilmiştir. Ne derece pozitif önlem alınırsa kişilerin normalleşme sürecinde bu hastalığa yakalanma riski de öyle azalır.

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.