DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Covid-19 Laboratuar Biyogüvenlik Rehberi

09.06.2020
A+
A-

Covid-19 laboratuar biyogüvenlik rehberi incelendiği vakit bu alanda uyarı edilmesi gereken birçok bambaşka unsur olduğu görülüyor. Kişilerin hangi detaylara dikkat ettiği ve bu durumun kurumsal boyutunu sizin için ele aldık. Bütün teferruat haberimizde!

Biyogüvenlik Rehberinin Temel Detayları Nelerdir?

Covid-19 laboratuar biyogüvenlik rehberi dahilinde en uyarı çeken ve göz dolduran detayların başında kesinlikle şu hususlar geliyor;

Öncelikli olarak bulaşıcılık riski olan unsurların tahlilleri ile bulaşıcılık içermeyen tahlillerin ayrı segmentlerde yapılması gerekiyor. Bulaşıcılık içeren testlerin mesela Covid 19 gibi derinlemesine hava akımı olan laboratuarlarda yapılması gerekiyor. Bu şekilde çalışanların süreç içerisinde korunması ve testin net netice vermesi için bütün tedbirler gücenmiş olur. Ülkemizde salgın döneminde analiz yapılan tüm mekanların benzer koşullara sahip olmasına büyük tartma verilmektedir. Salgının başlangıç aşamasında numuneler Ankara ya da İstanbul’a gönderilerek teşhis adımları tamamlanmaktadır. Bu noktada ilerleyen aşlamalarda tanı kitlerinin gelişmesi ile beraber büyük şehirlerdeki laboratuarların yükünün bir derece daha azaldığı da net şekilde görülüyor.

Bu hususlara bakıldığı zaman verimliliğin en yüksek dereceye çıktığı daha net şekilde anlaşılıyor.

Sağlık Tedbirlerinde ve Çare Aşamasında Standardizasyon

Türkiye’de sağlık durumu uygulamalarında standardizasyonun yakalanmasına büyük tartma veriliyor. Bu durum yalnızca laboratuarlarda geçerli olan güvenlik önlemlerinde değil bununla beraber tanı ve tedavi aşamasında da geçerlidir. Hem çalışanların korunması ayrıca de ülkenin her yerinde çare oranının değişkenler dışarıda aynı kalması için büyük uğraş sarf edilmektedir.

Bu durumun birçok ülke tarafından önemsenmediği illere ya da eyaletlere tarafından sergilemiş oldukları iyileşme oranının farklılığından daha net bir biçimde görülmektedir. Ülkemizde salgın döneminde hastane ve laboratuar yeterliliğinin salgının büyük ölçüde atlatılmasında önemli bir role sahip olduğunun da dile getirilmesi gerekir.

Sahra Hastanelerine Gerek Kalmadı Mı?

Covid-19 laboratuar biyogüvenlik rehberi uygulanacak olan hastanelerin sayısı artırılıyor. Salgının birincil döneminde yerinde koşullara sahip olan özel hastaneler de salgın hastanesi olarak belirlenmiştir. Bu alanda salgının yayılım hızının artmasının hemencecik ardından sahra hastanelerine ihtiyaç olup olmadığı da tartışılmaya başlamıştır. Hastane sayısı oldukça üstteki seviyede olduğu için sahra hastanelerine herhangi bir gereksinim söz konusu değildir. Fakat her ihtimale karşısında keza Avrupa Yakasında ayrıca de Anadolu Yakasında yeni hastanelerin yapılmasına siklet verilmiş ve şuanda bu hastanelerin üretim adımı da tamamlanmıştır.

Salgın etkisini eskisine nazaran kaybettiği için bu sahra hastanelerinin ilerleyen aşamalarda sıhhat turizminde kullanılması için faaliyete açılacağı dile getirilmektedir. Sahra hastanesi denildiği zaman akla sadece esas unsurlara sahip olan hastaneler gelmemelidir. Bunun tam tersine bütün teçhizatlara sahip olan hastanelerin oluşturulması için uygun alt yapı hazırlanmıştır. Sahra hastanelerinin yanı sıra hem özel hastanelerin sayısının artması keza de dosdoğru şehir halkı hastanelerinin geniş kapasitesi ile süreç daha sorunsuz halledilmiştir.

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.