DOLAR 32,2958
EURO 35,0443
ALTIN 2.475,18
BIST 10.507,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Covid-19 ile öne çıkan video konferans uygulamaları Covid-19dijital dünyadaki alışkanlıkları değiştirmeye devam ediyor. Bu süreçte video konferans uygulamaları…

31.03.2020
A+
A-

Zoom bana göre en başarılı toplantı uygulamalarından biri diyebilirim. Tüm cihazları desteklemesi, kolay arayüzü, kesintisiz kullanımı ve ücretsiz versiyonlarının sunduğu uygun şartlar bence bu uygulamayı ön plana çıkaran detaylar. Ayrıca, herhangi bir üyelik gerektirmeden toplantılara katılma özelliği de ciddi kolaylık. Eğitim kurumlarının çoğunun Zoom platformu aracılığı ile eğitimlerine devam ettiğini görüyorum. Kolay anlaşılabilir bir arayüzü olması öğretmenlerin adaptasyon sürecini de kısa sürede atlatmalarını sağlıyor.

Zoom, Ocak ve Şubat aylarında 5 Milyon’un altında olan indirilme sayısını 26 Mart tarihi itibari ile alınan veriye göre 27 milyona kadar çıkarmayı başardı. Bu artışa eğitim sektörünün ciddi etkisi olduğu düşüncesindeyim.

Skype uygulamasında değişim bu kadar ciddi oranda değil. Ocak ve Şubat aylarında 5 milyonun biraz altında indirilmeye sahip olan Skype’ın Mart ayı verisi 6.2 milyon indirilme ile kaldı. Gerçi, Skype geçmişten gelen marka bilinirliği sayesinde cihazlara çok önceden yüklenmiş olabilir fakat Skype’ın mobil tarafta kendini geliştirmesi gerektiğine inananlardanım. Rakipleri bu konuda epey ilerlemiş durumda. Örneğin WhatsApp, maksimum 4 kişiye kadar sunduğu görüntülü konuşma fonksiyonu sayesinde Skype’ın önüne geçti diyebiliriz. Skype genel olarak kendini kurumsal bir toplantının yapılabileceği tarzda bir uygulama olarak konumlayamadı diye düşünüyorum. Rekabet ettiği uygulamalara baktığımızda genel olarak WhatsApp, Instagram gibi uygulamaları görüyoruz.

Bunlarla birlikte HouseParty, Tik Tok gibi görüntülü konuşmayı destekleyen sosyal uygulamalarda da ciddi oranda artış olduğu görülüyor. Örneğin HouseParty uygulaması Şubat ayında 300 Bin indirilmeye sahip iken Mart ayı verisi 5.1 milyona kadar çıkmış durumda. Şu an ki ortam, özellikle görüntülü konuşma deneyimi sunan uygulamalar için çok iyi bir pazar imkanı sunuyor.

Berkun Meral
Twitter

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.