DOLAR 32,5320
EURO 34,7717
ALTIN 2.401,96
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C

İkinci el telefonlar ve tabletler için yeni yönetmelik İkinci el telefon piyasası için devreye giren Ticaret Bakanlığı, ”İkinci el telefonlar ve tabletler…

22.08.2020
A+
A-

Türkiye’de özellikle teknolojik ürünler çok yüksek fiyatlara çıkabiliyor. Bu da insanların birçoğunun ikinci el piyasasına yönelmesine neden oluyor. En çok tercih edilen ikinci el piyasa ürünlerinden olan akıllı telefonların ve tabletlerin fiyatları yakın zaman önce çok yükselmişti. Bu işe el atmaya karar veren Ticaret Bakanlığı, yeni yönetmelik yayımladı. Yönetmeliğe göre ikinci el telefonlar ve tabletler yenilenmiş ürün garanti belgesiyle satılabilecek. 

İkinci el piyasasını düzenlemeye tabii tutan bu düzenleme,  ikinci el telefonların ve tabletlerin yenilenmesini, sertifikalanmasını ve ambalajlandıktan sonra ” yenilenmiş ürün ” olarak garanti belgesiyle satılabilir hale getiriyor.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan, ” Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik ” yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, ikinci el telefonların ve tabletlerin yenilenmesi, sertifikalandırılması ve tekrar satışa sunulmasına yönelik usul ve esaslar yer alıyor.

Yenilenmiş ürünler birkaç yol ile müşteriye ulaşacak. Bu yollardan birisi olan tüketiciden tüketiciye gönderilmesinin yanında  yenileme merkezi tarafından tüketiciye gönderilmesi söz konusu olacak ya da bunların dışında yenileme merkezi tüketiciden tüketiciye iletilecek.

Bu yenilenme işlemine girecek telefonun en az bir yıllık olması ve veri trafiğinin oluşması gerekiyor.

Yenilenmiş ürünün ambalajında, etiketinde, reklam ve ilanlarında tüketicinin görebileceği bir şekilde, ” yenilenmiş ürün ” ibaresine ve yenileme merkezi bilgisine yer verilmesi şart olacak. Yenileme işlemi yapılırken, yenilenen tüm parçaların üreticisi ya da ithalatçı onaylı parçalar olması halinde ” Üretici onaylı parçalar yenilenmiş ürün ” ibaresi ambalajlarda yer alacak.

Yenilenmiş ürün hakkında başka hangi detaylar bulunuyor?

Yenilenmiş ürün, Türkçe kılavuzu kullanım ile birlikte tekrar satışa sunulacak. Bunun yanında ceza gibi yenileme kuruluşlarının, başvuru ve izinleri hakkında detaylar bulunuyor. Yenileme yetki belgesi 5 yıl geçerli olacak ve geçerlilik süresi dolmadan yenilenmesi gerekecek.

Yönetmeliğin detaylı incelemesini yapmak isteyenler için bağlantıyı bırakıyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.