DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

COVID-19 için dünyanın en tehlikesiz 100 ülkesi Corona virüsü salgını hakkında birçok egzersiz yapılıyor. Araştırmalara konu olan Corona virüsü salgını…

08.06.2020
A+
A-

Corona virüsü salgını için bir sürü aşı çalışması da bir yanlamasına devam ederken, dünyanın gündeminde yer alan salgın için bir harita hazırlandı. Salgının ahali için tehlikeli olduğu ülkelerin de ortaya çıktığı bu haritaya göre Türkiye’nin sıralaması oldukça iyi görünüyor.

Deep Knowledge Group isimli konsorsiyum Corona virüsünde en güvenli ülkeler hakkında bir alıştırma yayımladı. Dünya çapında 7 milyonu aşan olgu sayısıyla insanların aklından çıkmayacak bu salgın hakkında daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Sahiden bunu da özetleyen laf konusu çalışmaya göre, İsviçre, COVID-19 için hemen dünyanın en güvenli ülkesi olarak konumlandırılıyor. Salgın için en tehlikeli ülke ise Güney Sudan olarak gösteriliyor.

Yapılan bu araştırmanın sonucunda 250 sayfalık muazzam bir rapor hazırlayan kuruluş 130 öbür parametreyi göz önüne alarak 11 bin 400 veriyi tasnifledi. 6 bambaşka başlık aşağıda değerlendirme yapan kuruluş, bunları detaylı bir şekilde yayımladı.

Corona virüsü salgınında Türkiye’nin puanı iyi görünüyor

Tehlike analizi ve değerlendirmesinin kapsamlı bir şekilde yapıldığı araştırmanın sonucundaki listeye kadar, İsviçre’nin ardından sağlık hakkında aldığı tedbirler ile öne çıkan Almanya geliyorken daha sonrasında sırasıyla İsrail, Singapur, Japonya, Avusturya, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore gibi ülkeler geliyor.

Türkiye’nin 100 ülke sıralamasında 37’inci sırada yer aldığını görüyoruz. Peki, Corona virüsü salgınına aleyhinde en riskli 10 ülke hangisi?

Bunlar da sırasıyla şu şekilde: Bahamalar, Laos, Kamboçya, Endonezya, Peru, Paraguay, Cezayir, Fas, Brezilya ve Panama olarak kayıtlara geçiyor.

Türkiye ivedi durumlara hazırlık kategorisi haricinde öteki kategorilerde bulunduğu sıralamada ortalamasının üzerinde puan aldığını görüyoruz. Bunun yanına zaten Türkiye’nin süreci şeffaf bir şekilde yönettiği biçiminde yorumlar da sıkça yapılıyor.

Türkiye’nin tekrar 556 kümülatif puan altığı aktarılırken, karantina uygulamasındaki performansı 114, hükumetin tehlike yönetimindeki etkisi 126 puan, Corona virüsü salgınının takip sürecine 93 puan, ülkenin sıhhat sisteminin salgına hazırlığına 63 puan, Türkiye’nin bulunduğu bölgenin salgına karşısında dayanıklılığına 81 puan ve acele durumlara hazırlık kategorisine de 79 puan verildiği görülüyor.

Yapılan araştırmayı ayrıntılı okumak isteyenler için buraya bir temas bırakıyoruz.

Bütün liste şu şekilde sıralanıyor:

İsviçre Almanya İsrail Singapur Japonya Avusturya Çin Avustralya Yeni Zelanda Güney Kore Birleşik Arap Emirlikleri Kanada Hong Kong Norveç Danimarka Tayvan Suudi Arabistan Macaristan Hollanda Vietnam Kuveyt İzlanda Bahreyn Finlandiya Lüksemburg Katar Lihtenştayn Polonya Litvanya Malezya Letonya Slovenya Umman Yunanistan Estonya Hırvatistan Türkiye İrlanda Gürcistan Kıbrıs Şili Karadağ Çek Cumhuriyeti Malta ispanya Portekiz Tayland Bulgaristan Grönland Meksika Uruguay Vatikan Şehri İtalya Sırbistan Filipinler Hindistan Romanya Amerika Birleşmiş Devletleri Slovak cumhuriyeti Fransa Rusya Arjantin Belarus Monako İsveç Ukrayna Cebelitarık Birleşmiş Krallık Güney Afrika San Marino Kazakistan Bosna Hersek İran Ekvador Azerbeycan Moğolistan Lübnan Belçika Andorra Cayman Adaları Ermenistan Moldova Myanmar Bangladeş Sri Lanka Darı Tunus Arnavutluk Ürdün Panama Brezilya Fas Cezayir Honduras Paraguay Peru Endonezya Kamboçya Laos Bahamalar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.