DOLAR 32,3733
EURO 34,9950
ALTIN 2.325,67
BIST 9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Coronavirüs’ün Etkileri Geçmiyor

22.07.2020
A+
A-

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, yapılan bir çalışmaya dikkat çekerek, ‘Coronavirüs enfeksiyonu geçirmiş hastaların yüzde 60’ında 6 ay boyunca yorgunluk ve nefes darlığı gibi semptomların devam ettiğini fark etmişler. Bu da hastanın hala tam olarak iyileşmediği anlamına gelebilir’ açıklamasında bulundu.

VİRÜSÜN ETKİSİ GEÇMİYOR

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, kişilerin normalde solunumu etkileyen virüsler ile karşılaştıkları zaman hastalığı geçirip, bir süre sonra iyileşme belirtilerini göstermektedir. Taşkınoğlu, bu durumda çoğunlukta herhangi bir komplikasyonun kalmadığını belirtti. Coronavirüs’ten sonra yapılan bir çalışmadan bahseden Dr. Taşkınoğlu, ‘Coronavirüs enfeksiyonu ciddi ya da ortalama düzeyde geçirmiş hastaların yüzde 60’ında 6 ay boyunca yorgunluk ve nefes darlığı gibi semptomların devam ettiğini fark etmişler. Bu da hastanın hala tam olarak iyileşmediği anlamına gelebilir. ‘Hastalığı geçirdi, virüsten kurtuldu; ama virüsün bıraktığı etkilerden kurtulması biraz uzun sürebilir’ açıklamasında bulundu.

Nefes darlığı, solunum sıkıntısı, yorgunluğu devam edebilir. Hastanın bu bilgi ile hareket etmesi gerekiyor. Kişi bir süre daha bu etkilerle yaşayabileceğinin bilgisi ile hareket etmelidir. Yoğun bakımda yatan hastalarda bunu zaten biliyoruz. Fakat normal serviste yatırılan hastalarda da bunun devam edebileceği yönünde bilgiler var’ şeklinde konuştu.

DİYABET BİR RİSK VAR

Dr. Taşkınoğlu, virüsün tam olarak tanınmadığını hatırlatarak, ‘Coronavirüs enfeksiyonu geçirmiş ama daha önce hiç diyabet tanısı konulmamış hastalarda insülün direnci gelişmesi ya da diyabet oluşması gibi bir risk olduğu ve mutlaka takip etmeleri gerektiği söyleniyor. Kişi bu yönde de takiplerini yapmalıdır. 6 aydır tanıdığımız bir enfeksiyonun yıllar içerisinde nasıl etkiler ortaya koyacağını ne yazık ki bilmiyoruz. Bunu biz yıllar içerisinde öğreneceğiz. Enfeksiyonun bize getireceklerini daha önceki enfeksiyonlardan dolayı henüz sadece tahmin ediyoruz’ ifadesinde bulundu.

RİSK FAKTÖRLERİNİN BAŞINDA OBEZİTE VAR

Dr. Taşkınoğlu, obez bireylerin akciğer kapasitelerinin obez olmayan bireylere göre daha dar ve zor nefes aldıklarının altını çizerek, ‘Bu yüzden akciğeri etkileyen bir virüsten daha çok etkilenmeleri beklenen bir durumdur. Yapılan bir çalışmada obez bireylerde virüse yakalanırlarsa yüzde 85 oranında yoğun bakıma yatma ihtiyacının ortaya çıktığı belirtildi. Yoğun bakıma yatan kişilerin de birçoğunda entübasyona ihtiyaç duyulmuş. Diğer yandan sağlıklı bireylere bakıldığında yüzde 40 oranında olduğu görülmüş. Türkiye’de ise obez bireylerde yüzde 4 civarında yoğun bakıma ve entübasyona ihtiyaç duyuluyor.

Ancak Amerika’da yüzde 85 oranında obez bireylerde yoğun bakım ve entübasyon ihtiyacı olduğu fark edilmiş. Bunun büyük çoğunluğu da çok hasta olmayacaklarını ve asemptomatik (belirtisiz) geçireceklerini düşündüğümüz genç bireylerdir. Obez bireyleri daha çok korumamız gerekiyor. Obeziteyi risk faktörlerinin başına koymamız gerekiyor. Obez insanların kendilerini virüsten daha çok korumaları gerekiyor’ dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Coronavirüs Kalp Hastalıklarını Tetikliyor

Coronavirüs Kalp Hastalıklarını Tetikliyor

Coronavirüs’e Karşı Sauna ve Hamamlar Çözüm Mü?

Coronavirüs’e Karşı Sauna ve Hamamlar Çözüm Mü?

Coronavirüs’te Mutlu Eden Gelişme

Coronavirüs’te Mutlu Eden Gelişme

Coronavirüs Bağışıklığı Yok Ediyor

Coronavirüs Bağışıklığı Yok Ediyor

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

İstanbul'un O İlçesinde Salgın Kol Geziyor

İstanbul’un O İlçesinde Salgın Kol Geziyor

Burcu Kara: Coronavirüs Bizim Millete İyi Gelmedi

Burcu Kara: Coronavirüs Bizim Millete İyi Gelmedi

Coronavirüsü Yenen Cansın Çekili Tedavi Sürecini Anlattı

Coronavirüsü Yenen Cansın Çekili Tedavi Sürecini Anlattı

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.