DOLAR 32,2584
EURO 35,0698
ALTIN 2.466,68
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

30.04.2020
A+
A-

Bu sene Ramazan ayı günlerin uzun ve nispeten sıcaklığın düşük olduğu günlere eşit gelmiş olsa da Coronavirüsü ile mücadele ettiğimiz günlere eşit gelmesi herkesi endişelendiriyor. İnsanlar bir yana oruç ibadetlerini yapmak isterken bir yana da virüse karşı bağışıklık sisteminin zayıflamasından korkuyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, Ramazan ayı baştan başa dinç beslenmeye dair kayda değer bilgiler paylaştı. İşte ayrıntı…

İFTAR VE SAHUR ARASINDA BOL SU İÇİN!

Suyun hayati fonksiyonlarımız için oldukça manâlı olduğunu hatırlatan Emel Terzioğlu Arslan, “Ramazan’ın bu yıl da uzun günlere denk gelmesi akıcı kaybını artırıyor. böylece, iftar ve sahur arası süreyi dürüst değerlendirmeli ve yeteri dek su alımını sağlayarak hem fiziksel hem metabolik açıdan sağlığımızı korumalıyız. Keza mikropların vücuttan atılması için de bol su harcamak manâlı,” dedi.

ÖĞÜN SAYISINI DENGELEYİN!

Ramazan ayı içerisinde öğün sayısı sahur ve iftar elde etmek üzere ikiye düşüyor. bu nedenle     ihtiyacımız olan enerji ve gıda öğelerini yeteri dek alamayabileceğimizi gösteren Emel Terzioğlu Arslan “Ama iftar ve sahur arasındaki zamanı iyi değerlendirirsek bu koşul sorun olmaktan çıkar. Bu iki ana öğün aralarında iki ara öğün koymanız sizi rahatlatır. Bu ara öğünlerde meyve, süt ya da yoğurt, ham kuruyemişler (badem, ceviz, fındık vb.) gibi besinler porsiyon ölçülerini aşmadan tüketilebilir. Tatlı tüketimi ise haftada 1-2 günle sınırlanmalı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar seçim edilmeli,” ifadelerini kullandı.

İFTARA SU VE ÇORBA İLE BAŞLAYIN, DERECE DERECE YİYİN!

‘İftar sofrasına oturduğunuzda uzun süreli bir açlıktan çıktığınız için fazla fazla yeme isteğinizin olması gayet bayağı bir şart’ diyen Arslan, bunun önüne geçebilmek için iftara çorba gibi minik atıştırmalıklarla başlanmasını ve sonra belli başlı yemeğe geçilmesinin artı yemek yemek yemekten koruyacağını ve bununla beraber mide sağlığını korumada da muavin olacağını belirtti. İftarda artı yemek sindirim sisteminde meydana gelebilecek sorunları da beraberinde getirebilir. Bunun önüne geçmek için derece derece yemeye dikkat ederseniz hem midenizin sağlığını keza de sindirim sisteminizin sağlığını koruyabileceğinizi söylüyor.

EKMEK TÜKETİMİNE DİKKAT!

Ramazan ayında en büyük zaafımızın enfes kokusuyla sıcacık Ramazan pideleridir diyen Arslan, “Pide tüketirken miktarına dikkat etmekte fayda var. Enerji yoğunluğu açısından yüksek olan pide miktar olarak artı tüketildiğinde gereksiz kalori almamıza niçin olarak istenmeyen kilo artışlarına sebep olabilir. Unutulmamalı ki yüksek Cisim Kitle İndeksi (BKI) de bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Ayrıca pide beyaz undan yapıldığı için kan şekerini hızlı yükseltip seri düşüreceği için baştan acıkmaya ve tatlı isteğinin artmasına niçin olur. Mönü içeriğine tarafından değişmekle birlikte iftarda aya kadar pide ile sınırlı kalmakta menfaat var,” biçiminde konuştu.

MUTLAKA SAHUR YAPIN!

Sahura kalktığımızda kahvaltı gerçekleştirmek yerine sadece su içip yatmayı tercih ettiğimiz zamanlar oluyor. Lakin bu durum gün içerisinde arzu durumumuzun uzamasına sebep olur diyen Arslan, “Uzun açlıklar sonucu metabolizma yavaşlar, kan şekeri ve tansiyon düşüşleri görülür bunların yanı sıra mide asit salgısı artar. Hem bağışıklık sistemi de zayıflayabilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için sahura kalkıp protein (yumurta, peynir, süt ya da yoğurt) ve posa içeriği yüksek besinler (sebzeler, bütün tahıllı gıdalar) içeren güzel bir kahvaltı yapmak dürüst olur,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Rahat Oruç Tutmak İçin Sahurda Ne Yemeli?

Bakımlı Oruç Yetişmek İçin Sahurda Ne Yemeli?

Ramazanda En Uzun Oruç Sinop'ta Tutulacak

Ramazanda En Uzun Oruç Sinop’ta Tutulacak

Dünya Genelinde Bugün Ramazanın İlk Günü

Dünya Genelinde Bugün Ramazanın İlk Günü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anlamlı Ramazan Paylaşımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Manalı Ramazan Paylaşımı

İLİşKİLİ GALERİLER Sağlıklı Oruç Tutmak İçin 8 Altın Öneri

Sağlıklı Oruç Tutmak İçin 8 Altın Öneri

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri

Diyanet, Kimlerin Oruç Tutamayacağını Açıkladı

Diyanet, Kimlerin Oruç Tutamayacağını Açıkladı

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.