DOLAR 32,2447
EURO 34,7760
ALTIN 2.415,47
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Şiddetli Omuz Ağrısının En Büyük Nedeni

08.08.2020
A+
A-

Omuz ağrısı şikayetiyle yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 70’inin halk arasında omuz yırtığı olarak adlandırılan rotator manşet yırtığından kaynaklandığını söyleyen İzmir Kent Hastanesi Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akel, şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olan bu yırtığın tedavisinde çeşitli seçenekler olduğunu ifade etti.

ROTATOR MANŞET YIRTIĞININ NEDENLERİ

Omuz ağrısının kas iskelet sistemi ile ilgili en sık başvurulan üç şikayet konusundan biri olduğunu, yetişkinlerin yüzde 7-25’inde bu şikayetin gözlemlendiğini söyleyen Prof. Dr. Akel, ‘Omuz eklemi insan vücudunun en hareketli eklemidir. Artan yaşa bağlı kas kalitesinde ve dayanıklılığında azalma veya artmış fiziksel aktiviteye bağlı olarak omuz çevresi kasları yırtılmaya veya yaralanmaya müsait hale gelir. Omuz çevresinde, kola çeşitli hareketleri yaptırmakla görevli 4 kas vardır. Bu kaslara rotator manşet kasları denmektedir. Çeşitli nedenlerden dolayı bu kaslarda gelişen yırtıklara rotator manşet yırtıkları deniliyor. Artmış fiziksel aktivite, genetik faktörler, eşlik eden hastalıklar, ileri yaşa bağlı kas dokusunun zayıflaması, baş üstü sporlarla uğraşmak, kazalar, düşme gibi faktörlerin etkisi ile omuz rotator manşet kasları zorlanmakta ve yırtıklar oluşmaktadır’ şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Akel, hastaların omuz çevresinde giderek artış gösteren ağrı, kolu içe veya dışa döndürmekte zorlanma, kolu kaldıramama, gece artan ağrı, kişisel bakım yapmakta zorlanma gibi şikayetler ile kendisine başvurulduğunu belirterek, ‘Uygun fizik muayene sonrası rotator manşet yırtığı tanısı yüzde 90 oranda konulabilmektedir. Tanıyı netleştirmek ve tedaviyi planlamak için kaliteli MR görüntüleme de doktora yardımcı olmaktadır. Tedavi planı yırtığın boyutuna, yerine, yırtılan kasın kalınlığına, hastanın yaşına ve fiziksel aktivite durumuna göre, aynı zamanda yırtığın erken ve geç dönemde olmasına göre değişmektedir. Tüm bunlar göz önüne alınarak hastaya uygun tedavi planı tercih edilmektedir. Fizik tedavi, enjeksiyonlar, kapalı veya açık yırtık onarımı, kas nakli gibi seçenekler mevcuttur. Kapalı yöntemle ameliyatın ise açık ameliyata göre daha fazla avantajı var. Kapalı yöntemde her biri yaklaşık 1 cm olan 3 veya 4 kişiden uygun aletler yardımıyla yırtık onarımı yapılır. Açık yönteme göre daha az ağrılı bir işlemdir. Ameliyat günü hastalar taburcu olabilmektedir. Kişilerin daha küçük olması nedeniyle estetik görünüm sağlanır. Yırtık onarımı sonrası uygun fizik tedavi ile hastalar 1,5-2 ay içinde sağlıklı, ağrısız ve hareket kabiliyetini kazanmış omuza sahip olurlar’ dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Sol Kol Ağrısı

Sol Kol Ağrısı

Baş ve Omuz Ağrısı Bu Hastalığın Belirtisi

Baş ve Omuz Ağrısı Bu Hastalığın Belirtisi

Omuz Ağrısının Nedeni Bu Olabilir

Omuz Ağrısının Nedeni Bu Olabilir

Omuz ve Kol Ağrısına Ne İyi Gelir?

Omuz ve Kol Ağrısına Ne İyi Gelir?

İLİşKİLİ GALERİLER Bu Besinler Vücuttaki Kas Oranını Arttırıyor!

Bu Besinler Vücuttaki Kas Oranını Arttırıyor!

Vücuttaki İltihabı Kurutan En Etkili 4 Besin

Vücuttaki İltihabı Kurutan En Etkili 4 Besin

Vücuttaki Toksinleri Atıyor!

Vücuttaki Toksinleri Atıyor!

Vücutta Ödem Bırakmayan Mucize Besinler

Vücutta Ödem Bırakmayan Mucize Besinler

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.