DOLAR 32,4532
EURO 34,7313
ALTIN 2.441,41
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Çocuklarda Koronavirüs Delta Varyantı Belirtileri…

24.08.2021
A+
A-

İlk olarak Hindistan’da görülen ve koronavirüsün delta varyantı olarak adlandırılan mutasyonlu virüs, hızla yayılmaya başladı. Peki çocukları etkileyen delta varyantı belirtileri nelerdir? İşte anne babaların en çok merak ettiği sorunun detayları…

Yaklaşık iki yıl kadar önce hayatımıza giren ve son yılların en büyük salgını olarak adlandırıla koronavirüs salgınının, ilerleyen dönemlerde mutasyonlu halleri de ortaya çıktı. Bu ortaya çıkan yeni virüslerden en tehlikesi ise Delta varyantı olarak belirtildi. Çocuklar üzerinde daha etkili olduğu dile getirilen delta varyantı hakkında anne babalar endişeli. Bizde merak edilen çocuklarda koronavirüs delta varyantı belirtileri nelerdir? sorusunu sizler için araştırdık. İşte detaylar…

KORONAVİRÜS DELTA VARYANTININ ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİLERİ

Hızlı yayılan delta varyantı birçok kişiyi tedirgin ediyor. Özellikle çocuklar üzerinde daha etkili olduğuna dair uzmanların uyarıları, anne ve babaları korkuttu. Bu nedenle son zamanların en çok aratılan sorusu koronavirüs delta varyantı çocukları nasıl etkiler? Oldu. 

Geçen haftalarda yurt dışında bir gazetenin yaptığı haberde, ‘Çocuklar için koronavirüs delta varyantı tehlikeli mi?’ sorusu yer aldı. Merak edilen soruya dair ise uzmanlar bilgilendirmelerde bulundu. 

Bulaşma hızı oldukça etkili olan Delta varyantı, ABD’deki vakaların çoğunu oluşturuyor. Çocuklarda gözlemlenen yeni vakaların ise son dönemlerde yüzde 85 arttığı belirtildi. Yapılan araştırmada dikkat çekilen bir diğer husus, koronavirüs Delta varyantının soğuk algınlığı belirtilerine oldukça benzemesi. Bu durum Delta varyantını daha bulaştırıcı hale getirdiği de haberde yer alan bir diğer bilgi. 

Amerikan Pediatri Akademisi’ni yürüttüğü araştırmada, Ağustos ayının ilk haftası çocuklarda görülen koronavirüs vakaları, bu zamana kadarki en yüksek sayıya ulaştığını ortaya çıktı. 

Amerikan Pediatri Akademisi’nin yayımladığı bir basın bülteninde, ‘Basitçe ifade etmek gerekirse, Delta varyantı ülke genelinde çocuklar ve ergenler için yeni ve acil bir risk yarattı’ ifadeleri yer aldı ve 12 yaşından küçüklerinde hızla aşılanması için onay verilmesini belirtti. 

Koronavirüs delta varyantı, öncelikle baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığına benzer belirtiler ile kendini gösteriyor. Çocuklar üzerinde etkili olduğu dile getirilen Delta varyantı hakkında tam gözlenen belirtilerin henüz bir netlik kazanmadığını ifade eden Cleveland Kliniği’nden Pediatrik bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Camille Sabella ‘Çocuklarda delta varyantı semptomlarının miktarını yansıtan kesin verilere sahip değiliz. Ancak işin iyi tarafı, Delta çoğunlukla hafif belirtilerle kendini gösteriyor’ şeklinde konuştu. 

DELTA VARYANTI NEDENİYLE HASTANEYE YATIŞ ARTTI

Dr. Camille Sabella, çocuklar üzerinde etkileri hakkında oldukça merak uyandıran Delta varyantı hakkında, hastaneye yatışlarda artış olduğunu belirterek, ‘Belirtiler öksürme, hapşırma, burun akıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve yorgunluk olarak kendini gösteriyor. Bu son virüs suşu şu ana kadar çok fazla ciddi hastalığa neden olmadıysa da bazı çocuk hastaneleri delta varyantı nedeniyle hastaneye yatışların arttığını bildiriyor. Genel olarak konuşursak, koronavirüs ile enfekte olan çocuklar hafif semptomlar gösteriyor. Altta yatan kronik hastalığı bulunmayan bir çocuğun koronavirüs ağır şekilde hastalandığı nadir şekilde görüldü. Şimdiye kadar, yüksek oranda bulaşıcı ve çok daha bulaşıcı olmasına rağmen delta suşunun çocuklarda daha ciddi hastalıklara neden olduğu görülmedi’ şeklinde konuştu. 

DELTA VARYANTI İÇİN EKSTRA KORUNMA ADIMLARI ATMAYA İHTİYAÇ VAR

Delta varyantının daha hızlı yayıldığına tekrardan dikkat çeken Sabella, ‘Delta varyantının yayılması daha kolay olduğu için aşılanmış olsanız bile birbirinizi korumak için ekstra adımlar atmakta yanlış bir şey yoktur’ dedi. Soğuk algınlığı belirtilerine çok benzeyen Delta varyantını hakkında, anne babaların sağlık kuruluşlarına başvurmakta gecikmemesinin önemli olduğunu belirtti. 

ÇOCUKLARI KORONAVİRÜS DELTA VARYANTINDAN NASIL KORUYACAĞIZ?

Anne babaları uyaran Dr. Sabella, çocukları Delta varyantından korumak için ise, ‘Herkesi bu virüse karşı korumanın en iyi yolu aşılardır. Aşılar 12 yaş üzeri için onaylanmıştır. Ayrıca, aşılamanın yararları aşılamanın risklerinden çok daha ağır basmaktadır. Bir çocuk aşı için çok küçükse, aşı olabilecek herkesin aşı olduğundan emin olmak çok daha mantıklıdır. Bir hanede daha fazla insan korunduğunda, öğretmenler de dahil olmak üzere hem çocuk hem de etraflarındakiler için daha iyi olur’ dedi. 

Aşılamanın salgının önüne geçmek için oldukça önemli olduğuna değinen Sabella, yeni varyantların ortaya çıkmaması için aşı yapılmasının şart olduğunu belirtti, ‘Bana göre, okulda olmanın faydaları, okulda olmanın risklerinden çok daha ağır basıyor. Maske, el yıkama ve sosyal mesafeyi korumak, hasta olanlardan uzak durmak konusunda uyanık olmalıyız’ şeklinde konuştu. 

Delta varyantının belirtileri şimdilik koronavirüs belirtileri ile oldukça benzer olduğunu ifade eden Sabella, ‘ateş, öksürük, burun tıkanıklığı, ishal ve mide bulantısı gibi mide-bağırsak sorunları, tat veya koku kaybı. Bunlar arasında özellikle çocuklarda ateş ve öksürük sık görülüyor. Bunların yanı sıra, üşüme, iştahsızlık, baş ve kas ağrıları daha fazla dikkat çekiyor. Tat ve koku kaybı görülmeye devam edebilse de eskisi kadar sık ve yoğun rastlanmıyor’ uyarısında bulundu. 

BU VİRÜS ÇOCUKLARDA SİNSİCE İLERLİYOR

Verilerim incelenmesi sonucu yapılan tahminlerde koronavirüs nedeniyle enfekte olan çocukların yüzde 16 ile 40’nın pek belirti göstermediği, etkilerinin daha ağır olduğu bilinen Delta varyantının çocuklar üzerindeki belirtilerinin araştırılması için bilimsel bir çalışmaya ihtiyaç duyuluyor. 

Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Anupama Kalaskar, soğuk algınlığı karıştırılan belirtiler hakkında, ‘Delta varyantı ile klinik sunumda herhangi bir değişiklik görmedik, ancak vakaların arttığını ve bulaşıcılığın daha yüksek olduğunu gösteren testlerin arttığını görüyoruz. Bu noktada ana semptomlar oldukça sabit görünse de delta, yeni pediatrik vakalarda ve hastaneye yatışlarda belirgin bir artış olduğu için pandemiyi çocuklar yönünden daha farklı bir hale getirdi. Çocuklar artık ABD’de ülke çapındaki tüm yeni enfeksiyonların yaklaşık yüzde 15’ni oluşturuyor’ dedi. 

Peki çoklu sistem enflamatuar sendrom nedir? sorusuna Dr. Kalaskar şöyle yanıt veriyor: “MIS-C – çocukları ateşle çok hasta edebilen, vücutlarında iltihaplanmaya neden olan ve organlarında sorunlara neden olabilen bir sendrom. ABD’de pandemi başladığından bu yana bilinen 4 milyondan fazla çocuklarda bilinen Covid-19 vakasından sadece 4.000’den fazla vaka var. Yani nadir olarak görülüyor. Yine de maske ve mesafe kuralları korunmak bu tarz ihtimallerle karşılaşmamak için hala oldukça etkili.”

Çocuklar için genel tablonun hala büyük ölçüde güven verici olduğu belirtiliyor. Philadelphia Çocuk Hastanesi’nden Dr. John, ‘SARS-KoV-2 ile enfekte olmanın uzun vadeli etkilerini hala anlamamış olsak da çok az sayıda çocuğun Kovid-19 veya koronavirüs sonrası gelişen MIS-C sendromu (çoklu sistem enflamatuar sendrom) ile hastaneye kaldırıldığı için hala şanslıyız.” diyor.

Koronavirüs ve varyasyonları hakkında bilimsel çalışmaların devam ettiğini hatırlatmakta fayda var. Bu sebeple Delta varyasyonu ve en güncel bilgiler için her ülkenin kendi sağlık otoritelerinin verdiği bilgilerin takip edilmesi öneriliyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.